Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Δημοσίευμα για την επίσκεψη των μελών της ΕΓ της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρη Καλομοίρη και Γ. Μαρκάκη στον Άγιο Νικόλαο


«Ακυρώθηκαν τα σχέδια της κας Γεροβασίλη και της κυβέρνησης στο ζήτημα της αξιολόγησης που είναι ενταγμένη στη μνημονιακή πολιτική», τόνισε από τον Άγιο Νικόλαο ο Γρηγόρης Καλομοίρης, πολύπειρο στέλεχος και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ. 

Ο κ. Καλομοίρης στο πλαίσιο περιοδείας του στο νομό μαζί με το μέλος της Ε.Γ. της ΑΔΕΔΥ Γιώργο Μαρκάκη είχαν συναντήσεις με εργαζόμενους σε διάφορους χώρους εργασίας στο νομό Λασιθίου και με συνδικαλιστικά στελέχη στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.  

Στο πλάισιο αυτό η ενημέρωση επικεντρώθηκε γύρω από το θέμα της αξιολόγησης, για την οποία ο κ. Καλομοίρης ανέφερε δε πως η ρύθμιση προσκρούει στο Σύνταγμα της χώρας γιατί καταργεί το δικαίωμα της απεργίας και προβλέπει ποινές, διακρίσεις, κυρώσεις σε βάρος των απεργών και ειδικά τους αξιολογητές που ουσιαστικά είχαν το ζήτημα ότι έπρεπε να υπολογίσουν την προειδοποίηση ότι δεν θα προχωρήσουν στην ιεραρχία. 

Τόνισε πως οι κυβερνώντες επεδίωξαν και επιδιώκουν να συρρικνώσουν τον δημόσιο τομέα να παραδώσουν τομείς του στο κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο και δεν τους φτάνει η μείωση κατά 25% στον δημόσιο τομέα τα τελευταία εννέα χρόνια.

Παράλληλα υπογράμμισε πως υπάρχουν γνωμοδοτήσεις καταξιωμένων καθηγητών που δείχνουν πως είναι δικαιωμένα τα Σωματεία για την αντίδρασή τους και ξεκαθαρίζουν πως το τεκμήριο της νομιμότητας της απεργίας είναι αδιαμφισβήτητο. 

«Η συμμετοχή στην απεργία έφτασε το 65% των αξιολογούμενων. Δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει γίνει με τους προϊσταμένους και ζητάμε από τις ομοσπονδίες να μας στείλουν όπως και στην πρώτη φάση που έγινε μέχρι 2 Οκτωβρίου», επεσήμανε. 

Από κει και πέρα εξειδικεύοντας την εικόνα που καταγράφηκε από την ΑΔΕΔΥ για την αντίδραση των εργαζομένων, σημείωσε πως η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή στα νοσοκομεία και εκτίμησε ότι ξεπέρασε το 85% το μέσο ποσοστό ενώ υπήρξαν Νοσοκομεία που κατέγραψαν συμμετοχή έως και 100% από την Αθήνα αλλά και την Περιφέρεια με τα τοπικά παραδείγματα να ξεχωρίζουν. 

Παράλληλα επεσήμανε πως ήταν «πολύ θετική και η καταγραφή που έγινε στους Δήμους με το μέσο ποσοστό πανελλαδικά να είναι στο 80% των εργαζομένων» ενώ το Υπουργείο Εργασίας είχε ποσοστό 88% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην αποχή από την αξιολόγηση, ενώ υπογράμμισε πως υπήρξαν μαζικές συνελεύσεις σε πολλούς εργασιακούς χώρους. 

«Δημιουργήθηκε ένα κλίμα αντιπαράθεσης και κατά τη γνώμη μας είναι πολύ θετικό ότι δεν υπέκυψε ο κόσμος σε αυτό τον εκβιασμό και εκτιμούμε ότι αυτό διατηρήθηκε σε αρκετά σημαντικό ποσοστό και στο τμήμα των προϊσταμένων και Διευθυντών», τόνισε, υπολογίζοντας πως το ποσοστό όσων δεν βαθμολόγησαν είναι πάνω από το 50%. 

Να σημειωθεί ότι χθες κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από την ΑΔΕΔΥ κατά παντός υπευθύνου για όσα διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα «με εκβιασμούς, αναφορές, ανοικτά πρωτόκολλα, τα έγγραφα που εστάλησαν από κάποιους Γενικούς Διευθυντές για να καταθέσουν εκπρόθεσμα τα φύλλα αξιολόγησης. Δεν πήραν την απόφαση να παρατείνουν την προθεσμία και προσπάθησαν να εκβιάσουν τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Καλομοίρης μιλώντας στους συνδικαλιστές.      

Στόχος είναι να μην σταματήσει η πορεία της αντίδρασης μετά τα όσα έχουν συμβεί με την αξιολόγηση διότι ανοίγονται κι άλλα μέτωπα το επόμενο διάστημα. «Το ευρύτερο μέτωπο του περιορισμού της απεργίας είναι υπαρκτό. Επίσης, η πολιτική αυτή θα σκληραίνει την επόμενη περίοδο ενώ υπάρχει το αίτημα μας για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τα ασφαλιστικά ταμεία που πρέπει να στηριχθούν με μόνιμο προσωπικό. Η λογική του ΟΟΣΑ και των θεσμών είναι να μην επιτρέπονται προσλήψεις στην παιδεία αν δεν γίνει η αξιολόγηση και οι «ακατάλληλοι» θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλα υπουργεία ή να τεθούν σε διαθεσιμότητα», κατέληξε το μέλος της Ε.Γ. της ΑΔΕΔΥ. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ  

Δημοσιεύτηκε στο σημερινό οπισθόφυλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου