Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - Τί έχει συμβεί στο ΓΝΑΝ σχετικά με την απεργία αποχή της ΑΔΕΔΥ από τις διαδικασίες αξιολόγησης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επαγγελματικό Σωματείο με αρ. έγκρισης καταστατικού 371/1986 από το Πρωτοδικείο Λασιθίου
Κνωσσού 2-4 Άγιος Νικόλαος Κρήτης ΤΚ 72100 ΤΗΛ. 6972341889 / 2841343440 email:syllogosergnan1@gmail.com Ιστοσελίδα http://www.gnan.gr
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τί έχει συμβεί στο ΓΝΑΝ σχετικά με την απεργία αποχή της ΑΔΕΔΥ από τις διαδικασίες αξιολόγησης

Χρονολογική αναδρομή

Φεβρουάριος 2016
Με την ψήφιση του νόμου  4369/2016 καθιερώνεται νέο σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο. Θεσμοθετείται η σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό, τα περίφημα "ποσοστά" του νόμου Μητσοτάκη μπαίνουν από το παράθυρο (5% - 15% στη μισθολογική επιβράβευση των άριστων, συντελεστής προσομοίωσης) ενώ συνδέεται η αξιολόγηση με την κινητικότητα.

Μάρτιος 2017
  • Με την εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ/Φ.32.14/753/οικ. 7513 που εκδόθηκε στις 3/3/2017 το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε από τις υπηρεσίες του δημοσίου να προχωρήσουν στη διαδικασία αξιολόγησης.
  •  Με την από 28/02/2017 εξώδικη γνωστοποίηση της που επιδόθηκε την 6/3/2017 στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Υπουργείο Υγείας  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), δήλωσε  την κήρυξη απεργίας - αποχής διαρκείας όλων των υπαλλήλων στον χώρο των Δημόσιων Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, από κάθε διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού. 
  • Στις 16/3/2017 η ΑΔΕΔΥ κήρυξε απεργία – αποχή όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων, από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα.
  • Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στις 17/3/2017 αποφασίστηκε  η συμμετοχή του συλλόγου στην απεργία – αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και  η συγκέντρωση των σχετικών φύλλων από το σύλλογο.

Απρίλιος - Μάιος 2017

  • Από την Δευτέρα 24/4 και μέχρι την Παρασκευή 5/5 έγινε  η παράδοση για συμπλήρωση από το γραφείο προσωπικού του ΓΝΑΝ των φύλλων αξιολόγησης προς τους υπάλληλους και τους προϊσταμένους.
  • Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ  κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να απέχουν από τη διαδικασία αξιολόγησης και παραδώσουν  τα φύλλα αξιολόγησης στο σύλλογο εργαζομένων, στο τραπεζάκι που βρισκόταν έξω από το Γραφείο Προσωπικού τις ημέρες και τις ώρες που γινόταν η παράδοση των φύλλων.
  • Από τους 195 εργαζόμενους που παρέλαβαν φύλλα αξιολόγησης, οι 185 τα παρέδωσαν στο σύλλογο  εργαζομένων ΓΝΑΝ (ποσοστό 95%).. 

Σεπτέμβριος 2017
  • H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ βλέποντας ότι δε προχωρά η αξιολόγηση προχώρησε στην ψήφιση της απεργοσπαστικής τροπολογίας Γεροβασίλη. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν. 4489/2017 (Α’ 140) που με το  άρθρο  36 τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις του  ν. 4369/2016 για την αξιολόγηση και καθιερώνεται το παρακάτω:  "Οι αξιολογητές των υπαλλήλων, αν υπαιτίως δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, δεν δύνανται να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3528/2007 (Α’ 26) και του ν. 3584/2007 (Α’ 143)"
  • Tο μεσημέρι της Τρίτης 26/9/2017 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου με κύριο θέμα την τροπολογία Γεροβασίλη για την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων από την αξιολόγηση. Στη συνέλευση παρέστη το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Γ. Κοκοβάκης , συμμετείχαν περί του 30 εργαζόμενους και λόγω της μη ύπαρξης της προβλεπόμενης από το καταστατικό απαρτίας δεν υπήρξε λήψη απόφασης, έγινε όμως αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για τα ζητήματα που προκύπτουν από την εκβιαστική και απεργοσπαστική νομοθετική ρύθμιση που τιμωρεί όσους προϊσταμένους δεν προχωρήσουν στην αξιολόγηση των υφισταμένων τους χωρίς τη συναίνεση τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι που τοποθετήθηκαν εξέφρασαν την αντίθεση τους σε αυτό που επιχειρείται από την κυβέρνηση και εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να συνεχιστεί η απεργία - αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης και μόνο ένας εργαζόμενος εξέφρασε δαφορετική άποψη.
  • Στις 27/9/2017 εκδόθηκε και αποστάλθηκε στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου η με αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.32.14/793/οικ.31809 εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με σήμανση "ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ - ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ"  όπου αναφερόταν οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν μετά την ψήφιση της τροπολογίας και οι προθεσμίες που προβλεπόταν από το νόμο: μέχρι τις 2/10 να γίνει η κατάθεση των φύλλων αξιολόγησης από τους εργαζόμενους, μέχρι τις 12/10 η κατάθεση των αξιολογήσεων από τους α αξιολογητές και μέχρι 22/10 η κατάθεση των αξιολογήσεων από τους β αξιολογητές. Οι προσθεμίες προβλέπονται από τον νόμο και δεν έχουν αλλάξει. Για την εγκύλιο ενημερώθηκαν όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου.


Οκτώβριος 2017
  • Τη Δευτέρα   2/10/2017    έγινε συνάντηση διευθυντών / τριων και προϊσταμένων τμημάτων με το ΔΣ του συλλόγου με θέμα τη συνέχιση της απεργίας – αποχής από τις διαδικασίες αξιολόγησης που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στη συνάντηση μετά από αναλυτική συζήτηση 13 αξιολογητές (προϊσταμενοι τμημάτων και διευθύνσεων) είπαν ότι δεν θα αξιολογήσουν, 3 είπαν ότι θα το σκεφτούν και δύο είπαν ότι θα πράξουν ότι κάνει η μεγάλη πλειοψηφία. Δεν υπήρξε ούτε ένας αξιολογητής που να δήλωσε ότι θα αξιολογήσει.
  • Στις 2/10/2017 έληξε η προθεσμία του νόμου για την κατάθεση φύλλων αξιολόγησης από τους εργαζόμενους και στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου κατέθεσαν φύλλα μόνο 2 εργαζόμενοι (ποσοστό αποχής 99%).
  • Στις 4/10/2017 ο πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου Γ. Μανουσάκης  και το μέλος του ΔΣ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ ν. Λασιθίου Δ. Χαλκιαδάκης επισκέφθηκαν τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Μ. Σπινθούρη και ζήτησαν να μην επιχειρηθεί να γίνουν δεκτά φύλλα με ημερομηνία πρωτοκόλλου ετεροχρονησμένη, ανέφεραν ότι τα φύλλα  αυτοαξιολόγησης που κατατίθενται μετά τις 2/10 είναι παράνομα και δεν πρέπει να γίνονται δεκτά και να λαμβάνονται υπόψιν και ζήτησαν να μην ασκούνται προφορικές πιέσεις προς τους αξιολογητές για να αξιολογήσουν.
  • Tο μεσημέρι της Παρασκευής 6/10/2017 το ΔΣ του συλλόγου κατέθεσε στο πρωτόκολλο του Νοσοκομείου εξώδικο με το οποίο ζητούσε από τη διοικήτρια Μ. Σπινθούρη να παύσει αμέσως την παραλαβή, πρωτοκόλληση και διάθεση για αξιολόγηση εκπρόθεσμων εκθέσεων αξιολόγησης από τους αξιολογούμενους υπαλλήλους
  • Την Τρίτη 10/10 έγινε νέα Γενική Συνέλευση όπου παραβρέθηκαν περισσότεροι από 30 εργαζόμενοι, κανένας από τους οποίους δεν εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να σταματήσει η απεργία αποχή από την αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου   αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο ΓΝΑΝ σχετικά με την αξιολόγηση, ανέφερε ότι   υπήρξαν έντονες πιέσεις από τη διοίκηση και  από "παπαγαλάκια" που διέδιδαν στους αξιολογητές απειλές για πειθαρχικές συνέπειες και περικοπές μισθών, που δεν υφίστανται στην πραγματικότητα, αφού είναι σε εξέλιξη απεργία αποχή της ΑΔΕΔΥ που καλύπτει όλους τους αξιολογητές.
  • Στις 12/10/2017 έληξε η προθεσμία του νόμου για την κατάθεση φύλλων αξιολόγησης από τους  α αξιολογητές και σε αντίθεση με ότι είχαν αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες, η μεγάλη πλειοψηφία των προϊσταμένων, τομεαρχών, υποδιευθυντών, διευθυντών κατέθεσε φύλλα αξιολόγησης υφισταμένων, χωρίς να υπάρχουν φύλλα αυτοαξιολόγησης, σπάζοντας την απεργία - αποχή της ΑΔΕΔΥ. Δυστυχώς την απεργία έσπασαν και κάποιοι πρώην και νυν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. Μόνο δύο προϊσταμένες της νοσηλευτικής υπηρεσίας και ο φαρμακοποιός δεν κατέθεσαν φύλλα αξιολόγησης υφιασταμένων.
  • Στις 22/10 λήγει η προθεσμία κατάθεση φύλλων αξιολόγησης από του β αξιολογητές, αλλά ήδη όλοι τους (διευθυντές, υποδιευθυντές) έχουν σπάσει την απεργία αποχή καταθέτοντας αξιολογήσεις  ως α αξιολογητές.

Με βάση τα παραπάνω,
  • Χαιρετίζουμε την μεγάλη συμμετοχή των εργαζόμενων στο Δημόσιο και ειδικά στα Νοσοκομεία και τους ΟΤΑ στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της «αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ κι η ΠΟΕΔΗΝ. Όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι κατά τη συμμετοχή μας στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στην Αθήνα, οι διαδικασίες αξιολόγησης δεν προχωρούν στα περισσότερα και μεγαλύτερα Νοσοκομεία της χώρας, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δεν κατέθεσαν φύλλα, όπως επίσης και η μεγαλη πλειοψηφία των διευθυντών, προϊσταμένων κλπ αρνούνται να αξιολογήσουν
  • Χαιρετίζουμε την στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου που παρόλες τις «προτροπές», τις προειδοποιήσεις, τις συγκεκαλυμμένες απειλές και τους εκφοβισμούς στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, πρόταξαν το συλλογικό συμφέρον και την αλληλεγγύη, δεν έσπασαν την απεργία-αποχή και δεν κατέθεσαν φύλλα αυτοαξιολόγησης.
  • Καταγγέλλουμε την χωρίς διαφάνεια διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ διοίκηση του Νοσοκομείου, που  προσπάθησε να υπάρξει σπάσιμο της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση, προχωρώντας παράνομα σε παραλαβή  και διάθεση για αξιολόγηση εκπρόθεσμων εκθέσεων αυτοαξιολόγησης. Είναι απορίας άξιον αν η διοίκηση του Νοσοκομείου θα δέχεται στο μέλλον εκπρόθεσμες αιτήσεις εργαζομένων για οποιοδήποτε άλλο θέμα.
  • Καταγγέλλουμε τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε  στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου από τη διοίκηση και από διευθυντές, υποδιευθυντές, με στόχο  οι υφιστάμενοι προϊστάμενοι και εργαζόμενοι να σπάσουν στην απεργία αποχή.
  • Συγχαίρουμε δημόσια τις δύο προϊστάμενες και το φαρμακοποιό που αρνήθηκαν να αξιολογήσουν και συμπαρατάχθηκαν με τους συναδέλφους τους δίνοντας έτσι παράδειγμα αξιοπρέπειας κι αλληλεγγύης και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δυναμικά και με κάθε τρόπο στο πλευρό τους εάν επιχειρηθεί να υποστούν συνέπειες για την απόφαση τους.
  • Καλούμε ακόμη και τώρα  τους εργαζόμενους και αξιολογητές που φοβήθηκαν και ενέδωσαν τελικά,  να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, να προτάξουν το ανάστημα τους και να πάρουν πίσω τα φύλλα αξιολόγησης που κατέθεσαν, αφού οι εκθέσεις αξιολόγησης είναι διοικητικές πράξεις που μπορούν να ανακληθούν από το συντάκτη τους (όπως γίνεται με όλες τις διοικητικές πράξεις)
  • Τους συναδέλφους που με την συνέργεια τους στήθηκε ο απεργοσπαστικός μηχανισμός, τους αφήνουμε στην κρίση των εργαζόμενων του Νοσοκομείου. Απλά να τους υπενθυμίσουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι θα είμαστε μαζί στη δουλειά και τα επόμενα χρόνια! Αυτοί που σήμερα διοικούν όμως θα είναι αλλού,  όπως κι όλοι οι προηγούμενοι!
  • Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε στα πλαίσια των αποφάσεων ΑΔΕΔΥ ΠΟΕΔΗΝ να ακυρωθεί στην πράξη αυτή η εκβιαστική και πλαστή διαδικασία αξιολόγησης, και να αποτραπούν οι όποιες αρνητικές συνέπειες σε εργαζόμενους.
  • Εξακολουθούμε να λέμε σε όλους τους τόνους ότι αυτό που γίνεται δεν είναι αξιολόγηση, αλλά μια εκβιαστική πλαστή διαδικασία που δεν έχει καμιά σχέση με αξιοκρατία, αλλά οδηγεί σε εμβάθυνση της κομματοκρατίας και ευνοιοκρατίας στο δημόσιο, αφού βασικές προϋποθέσεις (επαρκής στελέχωση τμημάτων, καθηκοντολολόγιο, αξιοκρατικές κρίσεις προίσταμένων) δεν τηρούνται. Η όλη εκβιαστική διαδικασία γίνεται από την κυβέρνηση κατά απαίτηση της τρόϊκας με στόχο το μικρό και ελεγχόμενο από τα κυβερνητικά κόμματα δημόσιο.
  • Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε  με όλες μας στις δυνάμεις τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων  του Νοσοκομείου και το δικαίωμα των πολιτών σε ποιοτικές δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας,


ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου