Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Το ΕΚΑΒ στην Κρήτη απασχολείται σε ενδονοσοκομειακές μεταφορές-Επιστολή σοκ στο Flashnews.gr

Για μεγάλες ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία της Κρήτης με αποτέλεσμα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να απασχολούνται με την μεταφορά ασθενών απο νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αντί για παροχή άμεσης βοήθειας, κάνει λόγο ο Περιφερειακός Δ/ντής του ΕΚΑΒ Κρήτης, σε επιστολή του στο Flashnews.gr αναφορικά με πρόσφατο περιστατικό πνιγμού στην Ιεράπετρα (δείτε εδώ).

Αναλυτικά ο κ. Νίκος Γιαννακουδάκης αναφέρει τα εξής :

"Με βάση το δημοσίευμα αναφορικά με το περιστατικό μεταφοράς ηλικιωμένης γυναίκας από παραλία της Ιεράπετρας με ιδιωτικό μέσο στο νοσοκομείο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: 

Όντως στις 16:29 το Ε.Κ.Α.Β. δέχθηκε κλήση για το περιστατικό πνιγμού και όντως το ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. βρισκόταν σε κάλυψη άλλου περιστατικού με αποτέλεσμα να δοθεί σήμα σε ασθενοφόρο από τον τομέα Αγίου Νικολάου.

Ενώ το ασθενοφόρο από τον Άγιο Νικόλαο βρισκόταν καθοδόν, ενημερώθηκε από το νοσοκομείο πως η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε με ιδιωτικό μέσο εκεί, όπου έγιναν προσπάθειες ανάνηψης χωρίς επιτυχία.

Ορμώμενος από τα όσα περιγράφονται σε δημοσιεύματα, θα πρότεινα η δημοσιογραφική σας έρευνα να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα του Ε.Κ.Α.Β. στην Κρήτη και όχι να αρκεστεί στο εύκολο συμπέρασμα για έλλειψη ασθενοφόρων κλπ.

Αναρωτηθήκατε που βρισκόταν το ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. που κάλυπτε τον τομέα της Ιεράπετρας εκείνη την ώρα; 

Το ασθενοφόρο βρισκόταν σε διακομιδή υπερήλικα (92 ετών) από το Κ.Υ. Ιεράπετρας στο Ηράκλειο για να εξετασθεί από Αγγειολόγο (είχε εμβολή κάτω άκρου).

Το ασθενοφόρο του τομέα του Εθνικού Κέντρου ΆΜΕΣΗΣ βοήθειας (τονισμένο το άμεσης…) της Ιεράπετρας, λοιπόν, ήταν απασχολημένο από τις 14:45 με ένα τέτοιου είδους περιστατικό λόγω έλλειψης γιατρού στην Ιεράπετρα… 

Συμπωματικά, τo ίδιο ασθενοφόρο αφού επέστρεφε (από το Ηράκλειο) στον τομέα του δέχθηκε κι άλλη κλήση μεταφοράς ασθενούς από το νοσοκομείο για αποθεραπεία ουρολογικού προβλήματος (πάλι λόγω έλλειψης γιατρού…)

Μπαίνω στη διαδικασία να σας επισημάνω όλα τα παραπάνω, γιατί τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια απροκάλυπτη επίθεση από ΜΜΕ της Κρήτης απέναντι στο Ε.Κ.Α.Β..

Ενώ κάθε ημέρα τελούμε ένα τεράστιο κοινωνικό έργο για το οποίο απλά γίνεται μια τυπική αναφορά στα ΜΜΕ (γνωρίζετε σε πόσα καθημερινά περιστατικά το Ε.Κ.Α.Β. είναι ’’εκεί’’- σε ατυχήματα, πνιγμούς κλπ σώζοντας ζωές!), ξαφνικά μόλις προκύψει κάποιο μεμονωμένο περιστατικό με πολύ μεγάλη ευκολία βγαίνουν τα συμπεράσματα και ταυτόχρονα γίνεται αρνητική κριτική της δουλειάς μας και του έργου μας…(χωρίς να έχει προηγηθεί καμία έρευνα για τα πραγματικά γεγονότα).

Θα πρέπει να γνωρίζετε λοιπόν πως οι διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. κάθε ημέρα έχουν να αντιμετωπίσουν και να διεκπαιρεώσουν πληθώρα περιστατικών (άμεσων και μη), καλύπτοντας αποστάσεις σε μηδενικό χρόνο και κάνοντας ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσουν στο σημείο του κάθε συμβάντος…(με κίνδυνο πολλές φορές της σωματικής τους ακεραιότητας).

Ειλικρινά πιστεύω πως θα βοηθούσε πολύ το έργο μας αν αναδείξετε (όλα τα ΜΜΕ) το πρόβλημα έλλειψης γιατρών (διάφορων ειδικοτήτων) από τα νοσοκομεία της Κρήτης ώστε το Ε.Κ.Α.Β. να χρησιμοποιείται στα περιστατικά που χρήζουν πραγματικής ΑΜΕΣΗΣ επέμβασης και όχι για ενδονοσοκομειακές μεταφορές… 

Θα χαρώ πολύ να δημοσιεύσετε τις παραπάνω διευκρινήσεις μου αλλά ακόμη περισσότερο εάν σαν Μέσο Ενημέρωσης αφιερώνατε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για την πραγματοποίηση ενός ρεπορτάζ που θα κατέγραφε μια καθημερινή βάρδια ενός πληρώματος ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β.

Φιλικά 

Ο Διευθυντής Ε.Κ.Α.Β. 4ης Περιφέρειας Κρήτης
Νικόλαος Γιαννακουδάκης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου