Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε στην ΠΟΕΔΗΝ: Κινητικότητα σημαίνει υποχρεωτικές μετατάξεις 2.500 Υγειονομικών σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διαθεσιμότητα

ΑΘΗΝΑ 8/7/2013
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 1830
ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ

Την Παρασκευή 5/7/2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας κο. Α. Γεωργιάδη. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έθεσε τα εξής ζητήματα:
  • Η προβλεφθείσα στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ μείωση των δαπανών της Υγείας (Δημόσια, Ιδιωτική) στο 6% του ΑΕΠ θα καταστήσει το σύστημα τριτοκοσμικό. Τα Νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται. Πολλοί κωδικοί εξαντλήθηκαν αν και βρισκόμαστε στο μέσο του έτους. Εξαιτίας αυτού αναστέλλονται βασικές λειτουργίες τους. Καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις υγειονομικού, φαρμακευτικού υλικού, προϊόντων διατροφής κ.α.
  • Έχετε αναλάβει δεσμεύσεις για την συγχώνευση – κατάργηση πάνω από πενήντα Νοσοκομείων που είναι σε καθεστώς διασύνδεσης. Επίσης ανακοινώσατε την υπαγωγή 1250 υγειονομικών σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα χωρίς να ξεκαθαρίσετε τη διαδικασία.
  • Ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης. Μετακύλισε το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Δεν εξοφλεί τα οφειλόμενα Νοσήλεια στα Νοσοκομεία.
  • Οι μετατάξεις – Αποσπάσεις είναι παγωμένες αν και διαθέτουν θετικές εισηγήσεις από τα Υπηρεσιακά όργανα, με αποτέλεσμα να διαλύονται οικογένειες.
  • Οφείλονται δεδουλευμένα, νυχτερινά, αργίες σε εργαζόμενους Νοσοκομείων πολλών μηνών από προηγούμενα έτη.
  • Οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων βρίσκονται υπό νέα έκδοση με σημαντικές περικοπές σε κλίνες, κλινικές, τμήματα και οργανικές θέσεις.
  • Οι Εκδοθέντες Οργανισμοί προβλέπουν προβαδίζουσα κατηγορία την ΠΕ στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων που είναι παράνομο.
  • Η Ψυχική Υγεία κατέρρευσε.
Ο Υπουργός Υγείας με κυνισμό απάντησε ότι προσπαθούμε να διοικήσουμε το Υπουργείο στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ με μειωμένες δαπάνες εξαιτίας νέων περικοπών στις προϋπολογισθείσες για εφέτος λόγω ΤΡΟΪΚΑΣ, οι οποίες απομειώνονται ακόμη περισσότερο από την ύφεση και την αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σε καθεστώς κινητικότητας θα τεθούν 1250 Υγειονομικοί εφέτος και άλλοι 1250 το έτος 2014.

Η κινητικότητα αφορά όλες τις ειδικότητες πλην ιατρών. 

Όσοι υπαχθούν στην κινητικότητα θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα ακολουθήσει υποχρεωτική μετάταξη. 

Η διαδικασία επιλογής των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα δεν αποφασίστηκε.

Επανέλαβε ότι δεν θα απολυθεί κανείς υπάλληλος χωρίς να μπορεί να το αιτιολογήσει, αφού Νοσοκομεία βρίσκονται υπό κατάργηση. Επίσης οι κενές οργανικές θέσεις καταργήθηκαν ή περιορίστηκαν με την έκδοση των νέων οργανισμών και το καθεστώς της Εργασιακής Εφεδρείας (Ν.4024/2011).

Σε δεκαπέντε ημέρες θα γνωρίζω για την τύχη των Νοσοκομείων που εξετάζεται η κατάργησή τους με πιθανότερη κυβερνητική ΑΠΟΦΑΣΗ την αναδιοργάνωσή τους.

Καταθέσαμε Νομοσχέδιο για το ξεπάγωμα των μετατάξεων – αποσπάσεων και θεωρώ δίκαιο το αίτημα να μην προβλέπεται στους οργανισμούς προβαδίζουσα κατηγορία στην επιλογή προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων.

Ο Υπουργός Υγείας με κυνισμό υπερασπίστηκε την πολιτική του να θέσει σε καθεστώς κινητικότητας, διαθεσιμοτήτων, απολύσεων 2500 υγειονομικούς από το σύνολο του προσωπικού.
Επίσης επιχειρεί το κλείσιμο μικρών και μεσαίων Νοσοκομείων με τον επικοινωνιακό ελιγμό της αναδιοργάνωσης.


Η πολιτική που διαλύει το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου