Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ (Ε.Ν.Ι.Λ.) ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ


21/2/2012
Την Παρασκευή 17/2/2012, συνάδελφος Επιμελητής Β΄ της Ουρολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου ενημερώθηκε ότι από την Δευτέρα 20/2/2012 και έως 30/3/2012 θα έπρεπε με απόφαση του Διοικητή της 7ης Υ.ΠΕ κ. Καρατσή Π. να μετακινείται από το Νοσοκομείο που εργάζεται, στο Νοσοκομείο του Ηρακλείου «Βενιζέλειο – Πανάνειο», δηλαδή να διανύει καθημερινά απόσταση περίπου 140 χλμ. (μετ’ επιστροφής), με σκοπό την κάλυψη εφημεριακών αναγκών του Νοσοκομείου υποδοχής. Την ίδια ημέρα με απόφασή του ο κοινός Διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου κ. Μαυρικάκης Α. υποχρέωνε τον Ουρολόγο Επιμελητή Β΄ του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Σητείας να μετακινείται και αυτός από το Νοσοκομείο Σητείας στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, διανύοντας και αυτός καθημερινά την ίδια απόσταση 140 χλμ. και για το ίδιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύπτει το κενό που δημιουργούνταν στην εφημεριακή κάλυψη του Νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου με την μετακίνηση του πρώτου Ουρολόγου!
Οι παραπάνω συνάδελφοι πρέπει να τονιστεί ότι κατά τον Φεβρουάριο εφημερεύουν ήδη κατά το νόμιμα εκδοθέν πρόγραμμα στα Νοσοκομεία όπου ανήκουν, ενώ δεν υπάρχει νομίμως εκδοθέν πρόγραμμα εφημεριών που να τους περιλαμβάνει, στα Νοσοκομεία υποδοχής!
Αυτά συμβαίνουν την στιγμή που υπάρχει ανεπαρκής αριθμός Ουρολόγων στο Νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται με εφημερίες πολλές ημέρες κάθε μήνα.
Σημειώνουμε ότι το «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο είναι διασυνδεόμενο με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Πα.Γ.Ν.Η.) και όχι με τα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου και από αυτό θα έπρεπε να ζητηθεί η κάλυψη των κενών της Ουρολογικής Κλινικής του Βενιζελείου. Οι λόγοι που δεν έγινε αυτό είναι εύκολα κατανοητοί.
Ο συνάδελφος κ. Καρατσής Π. λίγους μόλις μήνες πριν, κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγ. Νικολάου όπου είναι Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κατηγορούσε τον προηγούμενο Διοικητή της 7ης Υ.Πε ότι δεν κάλυπτε τα εφημεριακά κενά του Γ.Ν. Αγ. Νικολάου μετακινώντας ιατρούς από το Ηράκλειο, ενώ τώρα ως Διοικητής της 7ης Υ.Πε κάνει ακριβώς το αντίθετο, προφανώς υποκύπτοντας σε πιέσεις.
Οι μέρες των Μνημονίων, της Υποτέλειας και της Εθνικής Ταπείνωσης που ζούμε, έχουν βάλει την σφραγίδα τους και στο δύσμοιρο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο καλύτερος μαθητής των Τροϊκανών, Υπουργός (κατεδάφισης της) Υγείας κ. Λοβέρδος, προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι βασιλικότερος του βασιλέως αποφάσισε ότι στους γιατρούς του ΕΣΥ δεν θα ίσχυε ο κανόνας 5 αποχωρήσεις προς 1 πρόσληψη που ισχύει για όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και απαγόρευσε πλήρως τις προσλήψεις ιατρών, οδηγώντας έτσι στην υπολειτουργία ή στο κλείσιμο πολλά τμήματα Νοσοκομείων. Καθόρισε δε ένα νέο νομικό πλαίσιο που δίνει την δυνατότητα στους διοικητές των Υ.Πε και των Νοσοκομείων να μετακινούν καθημερινά γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής αποστάσεως. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και με τους υπόλοιπους εργαζομένους στα Νοσοκομεία.
Πρέπει να τονίσουμε ότι όσοι συνάδελφοι έχουν μετακινηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο για να κάνουν εφημερίες πότε στο ένα Νοσοκομείο και πότε στο άλλο, δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες που έκαναν και φυσικά ούτε λόγος για οδοιπορικά. Φτάσαμε στο σημείο, όχι μόνο να γινόμαστε λάστιχο και να εξοντωνόμαστε σωματικά και ηθικά, όχι μόνο να μην αμειβόμαστε για την εργασία μας, αλλά να πληρώνουμε από την τσέπη μας τα έξοδα των μετακινήσεών μας, υπό την απειλή της απόλυσης.
Οι παραπάνω ενέργειες των διοικήσεων δεν είναι τυχαίες. Οι εντολές του Μνημονίου για θέματα Υγειονομικής Περίθαλψης προστάζουν το κλείσιμο των μικρών Νοσοκομείων και την μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας ή σε Κέντρα Αποθεραπείας και την μετακίνηση μέρους του προσωπικού τους σε μεγαλύτερα νοσοκομεία με παράλληλη απόλυση όσων θεωρηθούν πλεονάζον προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων ιατρών και νοσηλευτών.
Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου
  • Καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις μετακινήσεις ιατρών από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο και απαιτεί την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Η άσκηση πλανόδιας ιατρικής είναι επικίνδυνη και για τον ασθενή και για τον γιατρό.
  • Συμπαραστεκόμαστε στους θιγόμενους συναδέλφους σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που προβαίνουν.
  • Δεν θα ανεχτούμε την περαιτέρω υποβάθμιση ή το κλείσιμο των Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου και προτρέπουμε τις Δημοτικές Αρχές, τους φορείς, τα σωματεία και τους πολίτες του τόπου μας να αντιδράσουν δυναμικά μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο να μην παρέχεται πλέον νοσοκομειακή περίθαλψη στον τόπο μας.
  • Συμμετέχουμε στην απεργία των νοσοκομειακών γιατρών που εξήγγειλε η ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 23/2/2012.
  • Απαιτούμε την άμεση διενέργεια εκλογών για να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙΛ

Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γραμματέας
Γερμανάκης Αντώνης                                                 Πατρωνάκης Μανώλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου