Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση του Περιφερειακού τμήματος Κρήτης της ΕΝΕ για την επιδείνωση των συνθηκών στο χώρο της Υγείας και τις επιπτώσεις τους

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών με επιστολή στα ΜΜΕ Κρήτης
Το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Κρήτης στηρίζει την προσπάθεια των νοσηλευτών για αξιοπρεπή εργασία.
Το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί αναλογικά τη μεγαλύτερη ομάδα εργαζομένων στο Σύστημα Υγείας. Από αυτήν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα και αποτελεσματικότητα της υγειονομικής φροντίδας σε όλα τα επίπεδα.
Η φροντίδα που προσφέρεται από το νοσηλευτικό προσωπικό στους ασθενείς μέσα στο Νοσοκομείο έχει καθοριστικό ρόλο στο ποσοστό των θανάτων και των επιπλοκών που παρουσιάζουν οι ασθενείς.
Σήμερα, η αντιμετώπιση της Υγείας με τη γλώσσα των αριθμών έχει φέρει περαιτέρω μείωση του νοσηλευτικού προσωπικού που ούτως ή άλλως ήταν μειωμένο (3.3 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, ΟΟΣΑ 2009) με μέσο όρο νοσηλευτών στις άλλες χώρες 8.4 ανά 1000 κατοίκους.
Σήμερα η μείωση του αριθμού των νοσηλευτών στα Νοσοκομεία, η αύξηση του αριθμού επισκέψεων ασθενών στα Νοσοκομεία κατά 25%, οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, η έλλειψη βασικού υγειονομικού υλικού, η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, η αναστολή των προσλήψεων και οι ελάχιστες αποσπασματικές προσπάθειες επιμόρφωσης του προσωπικού, οδηγούν τη μεταφορά του κόστους στους ασθενείς και το κοινωνικό αγαθό της «Υγείας για όλους», να φαντάζει ουτοπικό όνειρο.
Η Υγεία δεν είναι προϊόν προς εκμετάλλευση και οι νοσηλευτές που είδαν σε πολλές περιπτώσεις τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας τους να μηδενίζονται ή να μειώνονται συνεχίζουν να είναι επαγγελματίες. Είναι όμως και άνθρωποι που παλεύουν να συνεχίσουν να προσφέρουν όσο το δυνατό καλύτερες υπηρεσίες και παράλληλα να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Για το ΔΣ του 13ου Π.Τ Ε.Ν.Ε Κρήτης.
Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Ροβίθης Μιχαήλ                             Σταυρουλάκης Στυλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου