Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/2 ΣΤΙΣ 6.00 Μ.Μ. ΣΤΟ ΚΙΝ/ΤΡΟ ΡΕΞ


Μπήκαμε πλέον στον αστερισμό του Μνημονίου Νο 2, που επιφυλάσσει πολύ δυσοίωνες προοπτικές μεταξύ άλλων και στους τομείς της Υγειονομικής Περίθαλψης.
Στο θέμα της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης ήδη έχει γίνει αντιληπτό από όλους στο μικρό διάστημα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ ότι οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν το χέρι βαθιά στην άδεια τους τσέπη, για να μπορέσουν απλά και μόνο να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους. Το μέλλον διαγράφατε ακόμα πιο δυσοίωνο: ακόμα και αν καταφέρουν να τα συνταγογραφήσουν, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να πληρώσουν ολόκληρη την αξία τους για να τα αποκτήσουν.
Στο θέμα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, οι εντολές του Μνημονίου είναι σαφείς: «πρέπει να αναθεωρηθούν οι δραστηριότητες των μικρών νοσοκομείων προς την κατεύθυνση της εξειδίκευσης σε τομείς όπως η αποκατάσταση, η αντιμετώπιση καρκινοπαθών ή ασθενών τελικού σταδίου, όπου χρειάζεται». Με απλά λόγια, τα μικρά νοσοκομεία – και μικρά νοσοκομεία είναι όσα διαθέτουν λιγότερες από 200 κλίνες – είτε θα κληθούν να παίξουν ένα πολύ υποδεέστερο ρόλο στον τομέα της περίθαλψης από αυτόν που παίζουν την παρούσα στιγμή, είτε αν αυτό δεν χρειάζεται θα κλείσουν.

Το νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου, παρόλο που έχει χαρακτηριστεί ως έδρα των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου, δεν παύει να είναι ένα μικρό Νοσοκομείο. Το πάγωμα των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, οδηγεί προοδευτικά σε ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Μπροστά στον κίνδυνο κλεισίματος ιατρικών τμημάτων στα μεγάλα Νοσοκομεία, επιλέγεται ως λύση, αρχικά, η μεταφορά ιατρικού προσωπικού από τα ανεπαρκώς στελεχωμένα μικρά Νοσοκομεία προς τα μεγαλύτερα. Αυτό συμβαίνει και στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, όπου άρχισαν οι μετακινήσεις ιατρών για κάλυψη εφημεριακών αναγκών των Νοσοκομείων του Ηρακλείου. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το φαινόμενο θα επιταθεί το προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα την προοδευτική υποβάθμισή του και την μετατροπή του τελικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων, σε Αναρρωτήριο. Αυτό θα συνοδευτεί με δραστική μείωση του προσωπικού του και με μετακινήσεις ή απολύσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Επίσης μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει για την τύχη του Νοσοκομείου Νεάπολης.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο να μείνει ο Νομός Λασιθίου χωρίς καμία δομή παροχής δευτεροβάθμιας περίθαλψης και με διαλυμένη την Πρωτοβάθμια περίθαλψη, οφείλουμε να αντιδράσουμε έγκαιρα και δυναμικά.
Καλούμε για ενημέρωση και συζήτηση όλους τους φορείς της πόλης του Αγ. Νικολάου, την Δημοτική αρχή, τα σωματεία και τους πολίτες της στο κινηματοθέατρο REX, την Παρασκευή 24/2/12 και ώρα 6.00 μ.μ. με σκοπό να συντονίσουμε έγκαιρα την δράση μας και να εκφράσουμε την αποφασιστικότητά στην διαφύλαξη της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας.

Ιατρικός Σύλλογος Λασιθίου
Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Νεάπολης
Σύλλογος Ειδικευόμενων Ιατρών Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου