Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Σχετικά με τα «εντέλλεσθε» για αναγκαστική εκτέλεση εφημεριών

 
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ (ΕΝΙΛ)

Σχετικά με τα «εντέλλεσθε» για αναγκαστική εκτέλεση εφημεριών στους αναισθησιολόγους και παθολόγους  του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, από την Διοίκηση του Νοσοκομείου


Το Δ.Σ. της ΕΝΙΛ θεωρεί ότι οι εντολές εκτέλεσης πρόσθετων εφημεριών στους αναισθησιολόγους και παθολόγους του Γ.Ν.Α.Ν. αποτελούν εντολές εκτέλεσης αναγκαστικής εργασίας. Πρόκειται για εργασία, που ουδείς «υπεύθυνος» γνωρίζει τον τρόπο (πώς), τον χρόνο (πότε) και το (κυριότερο) εάν αποζημιωθεί ποτέ, ενώ ήδη εκκρεμούν απλήρωτες εφημερίες στους εν λόγω ιατρούς τουλάχιστον για έντεκα μήνες.

Με τον όρο καταναγκαστική (ή πιο απλά «αναγκαστική» εργασία), εννοούμε τον αναγκασμό ανθρώπων σε εργασία με την απειλή βίας ή κυρώσεων. Η αναγκαστική εργασία απαγορεύεται με:

  • Την Διεθνή Σύμβαση Εργασίας της Γενεύης (1930).
  • Την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ (10 Δεκεμβρίου 1948, Άρθρο 4).
  • Την Διεθνή Σύμβαση Εργασίας της Γενεύης (1957).
  • Το Σύνταγμα της Ελλάδας (Άρθρο 22, παράγραφος 4), όπου σαφώς ορίζεται ότι «οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται».

Το επιχείρημα ότι τα «εντέλλεσθε» δόθηκαν με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να σταθεί με βάση την πραγματικότητα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει ουδεμία κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, δηλαδή δεν ζητείται κάποια υπηρεσία σε περίπτωση κρίσεων ή θεομηνιών που απειλούν την ζωή και ευδαιμονία του συνόλου.

Ο μόνος και αποκλειστικός λόγος των «εντέλλεσθε» είναι η (για άγνωστους λόγους) αδυναμία πληρωμής των  πρόσθετων εφημεριών στους ιατρούς που εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου 4850/2021, δηλαδή αναισθησιολόγους, παθολόγους, πνευμονολόγους, εντατικολόγους, από τον Μάιο του 2022 μέχρι σήμερα και η απολύτως λογική και αυτονόητη σε μια συντεταγμένη Πολιτεία απαίτηση των συναδέλφων να πληρωθούν την δεδουλευμένη εργασία τους.

Το Δ.Σ. της ΕΝΙΛ απαιτεί:

  • Πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών στο σύνολό τους.
  • Καμία περικοπή στα δεδουλευμένα.
  • Κατάργηση του αυθαίρετου διαχωρισμού «πρόσθετων» και «τακτικών» εφημεριών.
  • Αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών.
  • Εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4850/2021 για τους γιατρούς που εμπίπτουν σε αυτόν, για όσο διάστημα ισχύει ακόμα, δηλαδή πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών μαζί με τις αντίστοιχες τακτικές.

Η ΕΝΙΛ καλεί την Διοίκηση του ΓΝΑΝ, της 7ης ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας, να αποσύρουν τα εντέλλεσθε και να αποζημιώσουν άμεσα τους ιατρούς με τα οφειλόμενα ποσά. Η λύση των προβλημάτων με εφαρμογή αυταρχικών μεθόδων, συμπεριφορών και πρακτικών  που θυμίζουν προηγούμενες εποχές ιστορικής ανάπτυξης της ανθρωπότητας (δηλ. δουλεία, ειλωτεία, καταναγκαστική απλήρωτη εργασία),  είναι απαράδεκτη για την ελληνική κοινωνία και δεν θα γίνει ανεκτή.

Άγιος Νικόλαος 14 Απριλίου 2023

Για το Δ.Σ. της ΕΝΙΛ

Μαρία Ροβίθη (Αντιπρόεδρος) Κώστας Καραταράκης (Γραμματέας).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου