Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Διαμαρτυρία για μη ένταξη των ψυχολόγων του ΕΣΥ στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας


Διαμαρτυρία για μη ένταξη των ψυχολόγων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο επίδομα 
επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του ν. 4354/2015(Α’ 176) 

Με μεγάλη απογοήτευση υποδεχτήκαμε την πολυαναμενόμενη ΚΥΑ για την ένταξη των ειδικοτήτων  στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, διαπιστώνοντας ότι η ειδικότητα των Ψυχολόγων,  που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και Κέντρα Ψυχικής Υγείας, δεν εντάσσεται στους εργαζόμενους  του Υπουργείου Υγείας που το δικαιούνται, παρά τις συναντήσεις με εκπροσώπους των υπουργείων  και την αποστολή του υπομνήματός μας σε όλα τα αρμόδια υπουργεία. 

Σαν ειδικότητα, οι ψυχολόγοι καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξανόμενες, πιο  απαιτητικές και πιο σύνθετες ανάγκες για την ψυχική υγεία των πολιτών. Εργαζόμαστε με  ψυχιατρικούς ασθενείς (σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και Ψυχιατρικά Τμήματα Γενικών Νοσοκομείων)  και με παιδιά, εφήβους και ενήλικες με διαταραχές και προβλήματα ψυχικής υγείας στην κοινότητα  (Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κοι.ΚεΨΥΠΕ, αποκαταστασιακές δομές),  καθώς, επίσης, και με ασθενείς  με χρόνιες σωματικές νόσους (π.χ. καρκίνος), λοιμώδεις νόσους και αυτοάνοσα νοσήματα στα  Γενικά Νοσοκομεία (υποστηρίζοντας την προσαρμογή τους σε δύσκολες θεραπείες και την ψυχική  επεξεργασία της ασθένειάς τους) και σε προγράμματα απεξάρτησης. Οι ψυχολόγοι εργαζόμαστε  πολλές φορές σε συνθήκες συναισθηματικής εξουθένωσης και καταπόνησης, καθώς έχουμε να  διαχειριστούμε συνθήκες κρίσης (σοβαρές ψυχικές και σωματικές ασθένειες, θανάτους κλπ).  Επιπλέον, αποτελούμε την ομάδα επαγγελματιών που είμαστε παρόντες στην πρώτη γραμμή  (¨κλιμάκια ψυχολόγων¨), σε κάθε επείγουσα κλήση και έκκληση της πολιτείας για παροχή των  υπηρεσιών μας: στις μαζικές και φυσικές καταστροφές, πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα, διαχείριση   μεταναστών, συνδρομή στους περισυλλεχθέντες ναυαγούς, καταστάσεις που επιφέρουν ψυχική  φθορά και καταπόνηση. Οι ψυχολόγοι συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των επαγγελματικών κλάδων με τα πιο υψηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης, εξαιτίας του είδους των υπηρεσιών που  προσφέρουμε και εκτιθέμενοι διαρκώς ως εργαζόμενοι σε ψυχοκοινωνικούς, οργανωτικούς αλλά και 
βιολογικούς βλαπτικούς παράγοντες.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων ψυχολόγων του Υπουργείου Υγείας έχει υψηλό επίπεδο σπουδών  και συνεχιζόμενη εκπαίδευση, κάτι που δεν αντιστοιχίζεται στην ανταμοιβή που εισπράττουμε. Η  συμπερίληψη στους δικαιούχους του επιδόματος, αποτελεί τουλάχιστον μία αναγνώριση της θέσης  και της σημασίας της εργασίας μας. 

Με ακατανόητο τρόπο, παρατηρείται ειδική διακριτική  μεταχείριση, καθώς αποδίδεται από την κυβέρνηση το επίδομα σε ένα μικρό μέρος των ψυχολόγων  που εργάζονται σε δομές του (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών  (Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.) Αποκεντρωμένες Δομές Ψυχικής Υγείας, Μονάδες Ειδικού Αντικειμένου,  Αποκαταστασιακές Δομές Ψυχικής Υγείας και τα Οικοτροφεία τους), ενώ δεν αποδίδεται σε  ψυχολόγους που πληρούν τα ίδια ακριβώς κριτήρια εργασίας στα Νοσοκομεία και Κέντρα Ψυχικής  Υγείας. 

ΖΗΤΟΥΜΕ λοιπόν άμεση αποκατάσταση, με τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και  ανθυγιεινής εργασίας ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των ψυχολόγων του Ε.Σ.Υ! 

Για τους Ψυχολόγους 130 φορέων  του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) της Ελληνικής Επικράτειας 

Η Συντονιστική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου