Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Κάλεσμα από το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λασιθίου για τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς


 Η 1η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η γιορτή -τιμή- της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου των ΗΠΑ το 1886, όπου τα εργατικά συνδικάτα μέσα από τον ξεσηκωμό τους είχαν ως βασικές διεκδικήσεις το 8ωρο ωράριο εργασίας και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με κεντρικό σύνθημα της εποχής το «8 ώρες εργασία, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο».

Στην Ελλάδα, το εργατικό κίνημα είχε συνδεθεί κυρίως με την ανάπτυξη της καπνο-καλλιέργειας και η πρώτη απεργία καταγράφεται την Πρωτομαγιά του 1888 στη Δράμα. Στα χρόνια που ακολούθησαν τα αιτήματα για οκτάωρο, για την κυριακάτικη αργία και για την περίθαλψη των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων ήταν κυρίαρχα. Κορυφαία στιγμή αποτελούν τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης το 1936 (Φεβρουάριος-Μάιος), όπου οι διαδηλώσεις των καπνεργατών της πόλης οδήγησαν σε σειρά κινητοποιήσεων με τον Τάσο Τούση να είναι ο πρώτος νεκρός της αιματηρής καταστολής της διαδήλωσης.

Οι αγώνες των εργαζομένων πέτυχαν την καθιέρωση του 8ωρου, την κοινωνική ασφάλιση, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων άδειας, την προάσπιση της μητρότητας, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την ισότιμη δωρεάν πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Σήμερα, η Πρωτομαγιά βρίσκει τον κόσμο της εργασίας, εξαιτίας των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών, αντιμέτωπο με την ακρίβεια, την ανεργία και την επισφάλεια. Μετά την πλέον δεκαετή οικονομική κρίση, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι έχουμε υποστεί μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση των εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων μας. Παράλληλα βιώνουμε την κοινωνική αδικία, την επίθεση στα δημόσια αγαθά και την κατακρήμνιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να βρει τον κόσμο της εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα ενωμένο σε μια αποφασιστική γροθιά, ώστε να ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες και βάρβαρες πολιτικές.

Το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Λασιθίου μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου, Σωματεία, Κοινωνικούς Φορείς και Συλλογικότητες καλούμε όλες τις εργαζόμενες και όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουμε στην 24ωρη Γενική Απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2023 για ένα παρόν και ένα μέλλον χωρίς ακρίβεια, φτώχεια, ανισότητες και εργασιακή επισφάλεια.


Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές και την τοπική κοινωνία σε Συλλαλητήρια-Συγκεντρώσεις τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 στις 10:00 π.μ. στις πόλεις του Λασιθίου:

Άγιος Νικόλαος: Κεντρική Πλατεία

Ιεράπετρα: Πλατεία Ελευθερίας στο Ηρώο

Σητεία: Πλατεία Ηρώων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.


Για την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή,

          Η Πρόεδρος     Ο Γεν. Γραμματέας

Μαρία Στρατάκη Αλέξανδρος Αριστοτέλης Κουπατσιάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου