Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Γρονθοκοπήθηκε νοσηλευτής στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου


Ένα πρωτοφανές επεισόδιο που σημειώθηκε χριστουγεννιάτικα στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου έρχεται να υπενθυμίσει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, πως τα προβλήματα στις δομές υγείας του νομού Λασιθίου είναι υπαρκτά, αρκετά σοβαρά και δυστυχώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί, παρά τις όποιες προσπάθειες ή εξαγγελίες.  
Όπως πληροφορείται η στήλη, νοσηλευτής υπήρξε θύμα αγανακτισμένου γονέα που έβλεπε να μην μπορεί να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με το παιδί του και μέσα στην αγανάκτησή του γρονθοκόπησε δύο φορές, στέλεχος του προσωπικού που ήταν σε νυκτερινή βάρδια. 

Το επεισόδιο και η αφορμή 
Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο πατέρας ενήλικου νεαρού ατόμου με χρόνια προβλήματα, αναζητούσε χώρο για τη νοσηλεία του παιδιού του, διότι η Παθολογική Κλινική ήταν γεμάτη και δεν υπήρχε κρεβάτι και χώρος για να νοσηλευτεί στην Κλινική. Ο άνθρωπος- χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου - έβλεπε πως στην Καρδιολογική υπήρχαν κρεβάτια και ζητούσε να μεταφερθεί εκεί το παιδί του. Κάποιοι προσπάθησαν να εξηγήσουν πως πρόκειται για διαφορετική κλινική με άλλες προτεραιότητες που δεν φιλοξενεί εύκολα περιστατικά της Παθολογικής. Στην προσπάθεια αυτή υπήρξε το επεισόδιο της χειροδικίας, όπως λένε οι πληροφορίες. 

Η πραγματική αιτία 
Συνήθως, την περίοδο του χειμώνα και ειδικά των εορτών που υπάρχει έξαρση σε γρίπη, αναζητούνται χώροι άλλων κλινικών, πέραν της υπερπλήρους Παθολογικής για να φιλοξενούν περιστατικά που πρέπει να νοσηλευτούν απ’ όλο το νομό διότι δεν λειτουργούν οι άλλες Παθολογικές κλινικές. 
Δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρόνια με τη λειτουργία των Νοσοκομείων στο νομό. Έχει καταντήσει έθιμο, πλέον, τα Χριστούγεννα να υπολειτουργούν τα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας, να κάνουν τις διακοπές τους οι γιατροί και ο κόσμος του Λασιθίου να ταλαιπωρείται στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, μαζί με όσους είναι βάρδια από το προσωπικό σε κλινικές αιχμής όπως η Παθολογική που σηκώνει το βάρος. 
Μαθαίνω πως φέτος το Νοσοκομείο Σητείας έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα και δεν έκλεισε η Παθολογική Κλινική, εφημερεύοντας με γενικούς γιατρούς. Αυτούς έχει, με αυτούς δουλεύει. Αλλά στην Ιεράπετρα, η πολύπαθη Παθολογική που δεν έχει λύσει τα προβλήματά της, συνεχίζει να λειτουργεί με τον γνωστό τρόπο. Δηλαδή να μην λειτουργεί την περίοδο των γιορτών. 

Σκέτη κοροϊδία 
Αν διάβαζε τη στήλη ένας γιατρός στη Γαλλία, τη Ζιμπάμπουε, την Ιορδανία ή όπου αλλού στο κόσμο, θα είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο συμπεράσματα: Ή ότι αυτός που γράφει το κείμενο δεν ξέρει τι γράφει ή πως στο νομό Λασιθίου έχουν καταφέρει να έχουν κάνει πράξη μια παγκόσμια πρωτοτυπία, να λειτουργούν Νοσοκομείο χωρίς Παθολογική Κλινική. Δηλαδή την στοιχειώδη παροχή που πρέπει να προσφέρει ένα Νοσοκομείο, αλλιώς δεν μπορεί να λέγεται Νοσοκομείο. Μπορεί να λέγεται Σταθμός πρώτων βοηθειών, Κέντρο Υγείας, Ημέρας, Νύκτας, Απογεύματος ή όπως αλλιώς, αλλά Νοσοκομείο δεν μπορεί.  
Είναι προφανές πως όταν καταγράφεται αυτή η κατάσταση, μόνο λύση στα πραγματικά προβλήματα δεν έχει δοθεί. Μπαλώματα για λόγους εντυπώσεων έχουμε και όποιος μιλήσει για λειτουργία νοσοκομείων και δημόσιας υγείας είναι σαν να κοροϊδεύει τον κόσμο. 

Ξεκάθαρες απαντήσεις 

Επί της ουσίας, έχουμε μια κατάσταση με την οποία έχουμε πλέον συμβιβαστεί εδώ στο νομό και λειτουργούμε με αυτό το έκτρωμα υπό ρυθμούς κανονικότητας. Είναι απαράδεκτο, αλλά λύση δεν διαφαίνεται διότι βούληση δεν υπάρχει. Εκτός κι αν επαρκούν οι γιατροί και το προσωπικό, αλλά έχουν αποφασίσει να δείχνουν πλήρη αδιαφορία, να κάνουν ότι θέλουν και έχουμε οδηγηθεί σε αυτά τα αποτελέσματα. Στην περίπτωση όμως που συμβαίνει αυτό, ας βγει κάποιος αρμόδιος να παραδεχθεί το πρόβλημα και να μας πει ποια είναι η λύση του. Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η συνθήκη. 
Προσθήκες γιατρών αναμένουμε. Λύσεις θα δοθούν; 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο σημερινό έντυπο φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ στη στήλη ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ, ενώ απόσπασμα του δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου