Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Αίτημα για χορήγηση της ειδικής άδειας του άρθρου 105 του νόμου 2071/92 στις κατηγορίες των εργαζομένων που δεν την ελάμβαναν μέχρι 21/2/2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Διοικητικό Συμβούλιο

Προς: -Διοικήτρια Γ.Ν. Λασιθίου

Θέμα:  χορήγηση της ειδικής άδειας του άρθρου 105 του νόμου 2071/92 στις κατηγορίες των εργαζομένων που δεν την ελάμβαναν μέχρι 21/2/2016
2/8/2016 
    
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 105 του Νόμου 2071/1992, «σε νοσηλευτές, μαίες, βοηθούς νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές πλήρους απασχόλησης που εργάζονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και χειρουργεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ν.π.δ.δ. ή ν.π.ι.δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, νοσοκομεία Ι.Κ.Α., όπως επίσης και σε άλλες ειδικές μονάδες των νοσηλευτικών αυτών ιδρυμάτων, που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορεί να χορηγείται επιπρόσθετη ειδική ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών, τουλάχιστον 6 εργάσιμων ημερών πέραν της κανονικής και ειδικό επίδομα. Οι προϋποθέσεις για την πρόσθετη ειδική άδεια, το ύψος και ο χρόνος έναρξης καταβολής του ειδικού επιδόματος και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια εφαρμογής της προηγούμενης παραγράφου, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων εξεδόθη αρχικώς η Υ4α/3024/93, ΦΕΚ Β΄ 726/1994 Απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ορίζουσα τα ακόλουθα : «Σε νοσηλευτές, μαίες, βοηθούς νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές πλήρους απασχόλησης που εργάζονται σε χειρουργεία, ανάνηψη, μονάδες εντατικής θεραπείας, μονάδες αυξημένης φροντίδας, μονάδες στεφανιαίων νόσων, τεχνητού νεφρού, περιτοναϊκής κάθαρσης, μονάδες AIDS, μονάδες προώρων, αίθουσες τοκετών, αίθουσες παραλαβής, υπηρεσίες αιμοδοσίας, μονάδες μεσογειακής αναιμίας και αιμορροφυλικών, των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νοσοκομεία του ΙΚΑ, θα χορηγείται ειδική πρόσθετη άδεια και ειδικό επίδομα».

Εν συνεχεία ακολούθησε η έκδοση της υπ’ αριθμ. 2003075/204/0022, ΦΕΚ Β΄ 33/1995 Απόφασης των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Οικονομικών και Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ορίζει τα ακόλουθα : «Σε νοσηλευτές, μαίες, βοηθούς νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές πλήρους απασχόλησης που εργάζονται σε χειρουργεία, ανάνηψη, μονάδες εντατικής θεραπείας, αυξημένης φροντίδας, στεφανιαίων νόσων, τεχνητού νεφρού, περιτοναϊκής κάθαρσης, AIDS, προώρων, αίθουσες τοκετών και παραλαβής, υπηρεσίες αιμοδοσίας, μονάδες μεσογειακής αναιμίας και αιμορροφυλικών, των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νοσοκομεία του ΙΚΑ, θα χορηγούνται τα παρακάτω : 1)…, 2) Ειδική πρόσθετη άδεια μετ’αποδοχών δέκα (10) ημερών πέραν της κανονικής. Η ειδική άδεια χορηγείται μετά από συνεχή υπηρεσία ενός (1) χρόνου, στις ανωτέρω μονάδες και σε χρονικό διάστημα που δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των Ιδρυμάτων».

Πρόσφατα, με το άρθρο του νόμου 4368/2016 «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 21/21-2-2016) η ως άνω διάταξη συμπληρώθηκε με τα κάτωθι:
«Οι διατάξεις του άρθρου 105 του ν. 2071/1992 (Α'123) και της κ.υ.α. 2003075/204/0022 (Β'33/20.1.1995), αναφορικά με την επιπρόσθετη ειδική ετήσια άδεια μετ' αποδοχών, καταλαμβάνουν όλους τους, πλήρους απασχόλησης (πλην των ιατρών), εργαζόμενους στα τμήματα και τις μονάδες που αναφέρονται στην παραπάνω κοινή υπουργική απόφαση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Υγείας, η ειδική άδεια του προηγουμένου εδαφίου δύναται να επεκταθεί και σε εργαζόμενους και άλλων ειδικών τμημάτων ή ειδικών μονάδων των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.»

Σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλούμε να μεριμνήσετε για τη χορήγηση στη σχετικής άδειας 10 ημερών σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που εργάζονται στους σχετικούς χώρους του Νοσοκομείου μας (χειρουργεία, ανάνηψη, μονάδα εντατικής θεραπείας,  μονάδα τεχνητού νεφρού -περιτοναϊκής κάθαρσης, αίθουσα τοκετών, υπηρεσία αιμοδοσίας) και δεν την ελάμβαναν μέχρι 21/2/2016.
Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος    ο Γραμματέας

Γ. Μανουσάκης        Κ. Κοκολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου