Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ με παρέμβαση του προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Νεφροπαθών Λασιθίου για το θέμα της μεταστέγασης της ΜΤΝ του ΓΝΑΝ

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση έχει μπει η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου το τελευταίο χρονικό διάστημα και αυτό αποτυπώνεται στις ανακοινώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ειδικά μετά την επίσκεψη που έγινε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου από την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μαυρομάτη. 
Ειδικά το θέμα του τεχνητού νεφρού στο οποίο η διοικήτρια έδωσε έμφαση, στάθηκε η αφορμή για την αντιπαράθεση αφού η κα Μαυρομάτη τόσο στη σύσκεψη που έγινε όσο και σε σχετική ανακοίνωση της 7ης ΥΠΕ εγκάλεσε τον Πρόεδρο των Εργαζομένων Γιώργο Μανουσάκη επειδή δεν στηρίζει ένα τόσο σοβαρό θέμα. Στην απάντηση του Συλλόγου έγινε επίκληση των δράσεων που έχει αναπτύξει στηρίζοντας το Σύλλογο Νεφροπαθών και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και παράλληλα επικαλέστηκε την μαρτυρία του Συλλόγου Νεφροπαθών. 


Το τελευταίο πράγμα το οποίο χρειάζεται η πολύπαθη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην παρούσα μάλιστα κρίσιμη φάση, είναι η καλλιέργεια κλίματος έντασης με περιττές αλληλοκατηγορίες και ανούσιες αντιπαραθέσεις”, τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νίκος Χριστοφακάκης, από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τις εξελίξεις, σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν. 

Όπως ο ίδιος εξηγεί, το πρόβλημα της επί σειρά ετών λειτουργίας της Μονάδας εκτός Νοσοκομείου εκτείνεται σε δύο χρονικές περιόδους με διαφορετικούς βαθμούς ευθύνης για την μη επίλυσή του. Κατά την πρώτη, το Νοσοκομείο δεν διέθετε κατάλληλο χώρο, για να φιλοξενήσει την Μονάδα και επομένως η αναζήτηση λύσεως εκτός του κτιρίου του, ήταν όχι μόνο επιβεβλημένη αλλά και άκρως επωφελής, σωτήρια, για τους Λασιθιώτες νεφροπαθείς που μέχρι τότε ταξίδευαν εκτός του νομού, φτάνοντας μέχρι και την Αθήνα αρχικά, για την διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Κατά τη δεύτερη, μετά την κένωση του ορόφου όπου στεγάζονταν προηγουμένως η ΜΕΘ και η Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, η παράταση της “εξορίας” της Μονάδας εκτός Νοσοκομείου είναι αδικαιολόγητη. Ισοδυναμεί με έγκλημα. Δεν χρειάζεται να έχει υποστεί κανείς την δοκιμασία οξέως καρδιολογικού περιστατικού εκτός Νοσοκομείου, κατά την διαδικασία της αιμοκάθαρσης, όπως ο ομιλών, για να ομολογήσει την σοβαρότητα της παράλειψης. Και για να καταγγείλει τους υπεύθυνους.  
Αρκούν η απλή λογική και η στοιχειώδης γνώση των χώρων της Μονάδας, για να αντιληφθεί κάθε καλοπροαίρετα σκεπτόμενος άνθρωπος την αναγκαιότητα και το κατεπείγον της μεταφοράς και επομένως το μέγεθος της ευθύνης και την παράλειψη. Η επίτευξη του αυτονόητου καθυστερεί μήνες, υπερβαίνει το έτος. Πολλοί και διάφοροι οι λόγοι της μη υλοποίησης μιας τόσο αναγκαίας απόφασης. Η οικονομική δυσπραγία, η έλλειψη διοικήσεως, οι ευρέως γνωστές αναποφασιστικότητα και αβελτηρία των εκάστοτε διοικήσεων. Οι αφανείς λόγοι επίσης πολλοί και περισσότερο ισχυροί. Συνοψίζονται στη διεκδίκηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας κοινοχρήστων πραγμάτων, χάριν ανομολόγητων, ιδιοτελών σκοπιμοτήτων. Για αυτό “ο Νεφρός” μέχρι σήμερα εξόριστος, μακράν του φυσικού χώρου του Νοσοκομείου. 
Σε καμιά περίπτωση ο Σύλλογος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου δεν συγκαταλέγεται σε όσους αρνούνται ή υπονομεύουν το αίτημά μας για μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Απεναντίας έχουμε συναντηθεί πολλές φορές στην επιδίωξη κοινών προσπαθειών. 
Παρακαλούμε, λοιπόν, να κοπάσει η περιττή σύγκρουση για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την πορεία και το μέλλον του να στοχεύσουν στην προσπάθεια επίλυσης των πολλών προβλημάτων μας, επιστρατεύοντας και τις δικές τους δυνάμεις στην επιδίωξη του κοινού στόχου. Από τη δημόσια δήλωση – δέσμευση της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ την οποία συμμερίζεται και η Διοικήτρια των Νοσοκομείων του νομού μας διαφαίνεται ότι ενστερνίζονται την ανάγκη μεταφοράς της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο κτίριο του Νοσοκομείου. Για αυτό το σκοπό αξίζει να δουλέψουμε όλοι, περιορίζοντας τον φίλερι εαυτό μας, η επίδειξη του οποίου καθόλου δεν ωφελεί”, υπογραμμίζει ο κ. Χριστοφακάκης. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ    

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου