Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Επιστολή για το θέμα των ατομικών συμβάσεων έργου στα Νοσοκομεία

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρ. Ξανθό σχετικά με το θέμα των ατομικών συμβάσεων έργου στα Νοσοκομεία , απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Κρήτης. Στην επιστολή αναφέρεται ότι  " η προχειρότητα και η επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση συνέταξε και ψήφισε τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει δώσει τη δυνατότητα στις εργολαβικές εταιρίες να αμφισβητούν με αξιώσεις τη νομιμότητα των ατομικών συμβάσεων", ενώ ο Σύλλογος θέτει ως προϋποθέσεις  για να αποδεχτεί τις ατομικές συμβάσεις την νομοθετική κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την οκτάωρη εργασία, την αποφυγή απολύσεων και την πρόβλεψη για μελλοντικές μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα. Δείτε το περιεχόμενο της  επιστολής αναλυτικά:

Κύριε υπουργέ
Πάγια θέση του συλλόγου μας ήταν και είναι να μην υπάρχουν εργολαβικές εταιρίες στο Νοσοκομείο και να υπάρχει μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια, με το μνημονιακό «πάγωμα» ¨των προσλήψεων μεγεθύνθηκε η εισχώρηση των εργολαβικών εταιριών στο Νοσοκομείο μας, σε όλους σχεδόν τους τομείς εργασίας. 
Η σημερινή  κυβέρνηση έχει δώσει νομοθετικά (με αόριστες και ελλιπείς νομοθετικές ρυθμίσεις) τη δυνατότητα στα ΔΣ και στις διοικήσεις των Νοσοκομείων να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις έργου με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και στη φύλαξη, έτσι ώστε να μην μεσολαβούν πλέον εργολάβοι. 
Δυστυχώς η προχειρότητα και η επιπολαιότητα με την οποία η κυβέρνηση συνέταξε και ψήφισε τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, έχει δώσει τη δυνατότητα στις εργολαβικές εταιρίες να αμφισβητούν με αξιώσεις τη νομιμότητα των ατομικών συμβάσεων, κάτι που ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει ότι θα προβεί σε νέα νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα υπάρχει έντονη αμφισβήτηση σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα όσων υπογράφουν ατομικές συμβάσεις έργου, αφού για το θέμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη. 

Με δεδομένη λοιπόν την επικείμενη νέα νομοθετική πρωτοβουλία ζητούμε ως προϋποθέσεις εφαρμογής των ατομικών συμβάσεων στο Νοσοκομείο, να προβλεφθούν τα παρακάτω:
 α) οι εργαζόμενοι να έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα αντίστοιχα με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού  τομέα (άδειες, επιδόματα κα) νομοθετικά κατοχυρωμένα,
 β) να δουλεύουν οκτάωρο και όχι πεντάωρα και εξάωρα, 
γ) να μην γίνουν απολύσεις από το υπάρχον προσωπικό,
 δ) να προχωρήσει η διαδικασία ώστε να συναφθούν μόνιμες σχέσεις εργασίας με επανασύσταση των οργανικών θέσεων και προκηρύξεις μόνιμων θέσεων. 

Ζητούμε για όλες υπηρεσίες που υπάρχουν εργολαβίες να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και να φύγουν οι εργολαβικές εταιρίες από το Νοσοκομείο, θα εκφράσουμε όμως την αντίθεση μας σε ατομικές συμβάσεις με κουτσουρεμένα ή ελλειπή εργασιακά δικαιώματα, με ελαστικά ωράρια (5ωρα, 6ωρα) και σε συμβάσεις που θα οδηγήσουν σε απολύσεις από το υπάρχον προσωπικό.

ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου