Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Η μεταστέγαση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού αναγνωρίζεται ως αναγκαία, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα…


Την απόλυτη δέσμευσή της στον στόχο της μεταστέγασης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού από το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου στο κτίριο του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, εξέφρασε χθες η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη.

Η κα Μαυρομάτη μαζί με τον κυβερνητικό βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου όπου νωρίς το πρωί είχαν συνάντηση εργασίας με την Διοικήτρια Μαρία Σπινθούρη, τους υποδιοικητές των Νοσοκομείων του νομού και υπηρεσιακούς παράγοντες και λίγο μετά τις 11 το πρωί επισκέφθηκαν τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο ΘΧΠΛ, όπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λασιθίου Νίκος Χριστοφακάκης, ο Διευθυντής της Μονάδας Γιώργος Μαυρικάκης, στελέχη και αιμοκαθαρόμενοι, αναφέρθηκαν στο βασικό αίτημα της μεταστέγασης και στα προβλήματα λειτουργίας που σχετίζονται με τον χώρο αλλά και την έλλειψη προσωπικού.

Η περιγραφή που έκανε για τους κινδύνους και τα προβλήματα που ανακύπτουν για τους ασθενείς κατά την ώρα της αιμοκάθαρσης ήταν ενδεικτική της αγωνίας που βιώνουν οι διαρκώς αυξανόμενοι νεφροπαθείς του νομού Λασιθίου, όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος του Συλλόγου υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη κλινική αφορά ολόκληρο το νομό και το αίτημα της μεταστέγασης είναι πάγιο και λογικό, αλλά δεν ικανοποιείται από καμία διοίκηση μέχρι τώρα, παρά τις όποιες δεσμεύσεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς. Ενδεικτική της μέχρι τώρα αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν η αποστροφή του κ. Χριστοφακάκη όταν ανέφερε πως «η κα Μαυρομάτη είναι η πέμπτη στη σειρά επικεφαλής της Υγειονομικής Περιφέρειας που ενημερώνεται για το θέμα». Είναι δε τέτοια η απόγνωση των νεφροπαθών που έχουν αρχίσει να συζητούν πως αν δεν βρεθεί λύση δεν αποκλείουν το έσχατο μέτρο της αποχής από την αιμοκάθαρση.

Η Δυπεάρχης αναγνώρισε εξαρχής το πρόβλημα, συμφώνησε πως πρέπει να βρεθεί λύση, ενώ ανέφερε πως επισκέφθηκε τον προτεινόμενο χώρο που βρίσκεται στην πρώην ΜΕΘ. Το ζήτημα του χώρου μπορεί να ρυθμιστεί όπως φάνηκε με μία μικρή επέκταση στους χώρους αποθήκευσης αφού ο κ. Μαυρικάκης τόνισε πως η αίθουσα είναι επαρκής. Απομένει όμως να φανεί από την Επιτροπή Χωροταξίας που έχει δημιουργηθεί ποια θα είναι η τελική πρόταση που θα διαμορφωθεί για την μεταστέγαση, μαζί με ορισμένες μελέτες που αφορούν ηλεκτρολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης, διότι παρά τα όσα είχαν λεχτεί στο παρελθόν δεν υπάρχει κονδύλι για την μετεγκατάσταση και η κα Μαυρομάτη δεν είχε απάντηση σε αυτό, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αναζητηθεί «χρηματοδοτικό εργαλείο».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου