Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Οι γιατροί δεν δέχονται την υπουργική επιλογή για τη διοίκηση των Νοσοκομείων Λασιθίου - δημοσίευμα στο οπισθόφυλλο της σημερινής ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Η υπογράμμιση με κόκκινα έγινε από το ιστολόγιο

Οι γιατροί δεν δέχονται την υπουργική επιλογή 
για τη διοίκηση των Νοσοκομείων Λασιθίου

Υπογραφές συγκεντρώνουν γιατροί και Διευθυντές κλινικών του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο διορισμού ως Διοικήτριας του Νοσοκομείου Λασιθίου της Προϊσταμένης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, Μαρίας Σπινθούρη. 
Η αντίδραση ξεκίνησε με αφορμή το σχόλιο και τις πληροφορίες που δημοσιεύσαμε απ’ όπου προέκυπτε πως η κα Σπινθούρη φέρεται, σε υγειονομικούς κύκλους, ως επικρατέστερη για να αναλάβει καθήκοντα Διοικήτριας στο νοσοκομείο Λασιθίου, έχοντας την ευθύνη λειτουργίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου καθώς και το συντονισμό λειτουργίας των τεσσάρων νοσοκομείων του νομού. 
Ασφαλείς πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη αντίδραση που προέκυψε στον ιατρικό κόσμο, αφού “η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή πάνω από 80% των γιατρών, έχουν εκφράσει την αντίδρασή τους”. Μάλιστα επιβεβαιώθηκε και η πληροφορία πως υπάρχει ενυπόγραφη διαμαρτυρία από γιατρούς που ήταν παρόντες τις προηγούμενες μέρες στο νοσοκομείο και έθεσαν την υπογραφή τους σε κείμενο που αντιτίθεται στο διορισμό της. Παράλληλα, υπήρξε και προφορική αποδοκιμασία της επιλογής, από ορισμένους γιατρούς που απουσίαζαν, πληροφορία που είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί. 
Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν καταγραφεί επιπλέον αντιδράσεις, αφού δύο τουλάχιστον πολίτες, φέρεται να έχουν στείλει μηνύματα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού υποστηρίζοντας πως έχουν γίνει λάθος χειρισμοί στο θέμα επιλογή Διοικητή. 

Δεν θα δεχτούν οι γιατροί 

Ωστόσο, το ακριβές περιεχόμενο του κειμένου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, δημοσιογραφικές πληροφορίες όμως αναφέρουν πως εστιάζει σε δύο παραμέτρους που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες. Η πρώτη είναι η αμφισβήτηση που σχετίζεται με την ιδιότητα της κας Σπινθούρη ως νοσηλεύτριας και την δυνατότητα να γίνεται αποδεκτή από τον ιατρικό κόσμο ως επικεφαλής του νοσοκομείου, δεδομένης της παραδοσιακής λειτουργίας που υπάρχει στον υγειονομικό χώρο όπου οι “ρόλοι εξουσίας” είναι αντίστροφοι. Το δεδομένο αυτό φαίνεται να προκαλεί και περαιτέρω ανησυχίες, δεδομένου ότι υπάρχει αναγκαιότητα συντονισμού ενός έργου που αφορά το σύνολο των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου. Ένα έργο που έχει αποδειχθεί πως εξελίσσεται σ’ ένα δρόμο στρωμένο μόνο με αγκάθια για όλους τους διοικητές που πέρασαν από τη θέση αυτή. Αν, λοιπόν, πριν ακόμα τοποθετηθεί η νέα Διοικήτρια διαμορφωθεί κλίμα αμφισβήτησης, θεωρείται πολύ δύσκολο το έργο της το οποίο δυναμιτίζεται εξαρχής και προκαλεί πρόσθετες δυσκολίες για την μετέπειτα πορεία.   

Εκτός Λασιθίου 

Από κει και πέρα υπάρχει κι ένα άλλο θέμα, το οποίο μοιάζει να έχει εξίσου μεγάλη, ίσως και μεγαλύτερη βαρύτητα. Πρόκειται για την παραδοσιακή τακτική των πολιτικών παραγόντων του Ηρακλείου, πρωτίστως, και της υπόλοιπης Κρήτης, δευτερευόντως, να ποδηγετούν το νομό Λασιθίου και να τοποθετούν κομματικά στελέχη ή φίλους και συνεργάτες υπουργών και βουλευτών σε θέσεις ευθύνης στο νομό. Ειδικά στο χώρο της Υγείας, έχει αποδειχθεί πολλάκις τα τελευταία χρόνια και εσχάτως το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η τοποθέτηση υποδιοικητή στο Νοσοκομείο Νεάπολης όπου ο κ. Πολάκης τοποθέτησε Χανιώτη συνδικαλιστή και πολιτικό υποστηρικτή του. 
Τα παραπάνω αποτελούν το επίκεντρο των αντιδράσεων που αποτυπώνονται στις συζητήσεις που γίνονται. Το γεγονός δε ότι μόνο το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, δεν έχουν διοικητές στην Κρήτη, (εσχάτως και των Χανίων λόγω της απώλειας του Μπάμπη Δουλγεράκη) εντείνει τον προβληματισμό για την τελική απόφαση. 

Η επιλογή Πολάκη 

Υπενθυμίζεται πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά την επίσκεψή του σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, απέφυγε δημόσια να φωτογραφήσει το πρόσωπο που έχει επιλέξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ξεκαθάρισε όμως πως έχει επιλεγεί. Μιλώντας με τοπικά κομματική στελέχη στο περιθώριο της επίσκεψης, φέρεται να μίλησε για την κα Σπινθούρη, αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και χωρίς να δεχθεί περαιτέρω διαβούλευση. Άλλωστε ανέλαβε δημόσια την ευθύνη επιλογής για τους διοικητές ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που του πρότεινε η Επιτροπή, όπως είπε.  

Παρέμβαση Θραψανιώτη 

Να σημειωθεί πως από την πλευρά του ο κυβερνητικός βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης σε γραπτή απάντηση που μας έστειλε στο σχόλιο της στήλης “Ιχνηλασίες”, δεν έχει ενεργό ρόλο στην απόφαση επιλογής διοικητή δηλώνοντας “δεν θα εγγυηθώ, αλλά ούτε και θα απαξιώσω” (σ.σ. τους νέους διοικητές). Πρόκειται για μια κρίσιμη διευκρίνιση διότι αποσαφηνίζει πλήρως το θέμα της επιλογής των προσώπων. Ζητά βέβαια να τους δοθεί χρόνος για να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν και υπεραμύνεται της διαδικασίας επιλογής του υπουργείου ως δημοκρατική, υπενθυμίζοντας το 4-2-1 της τριπλής συγκυβέρνησης. (όλο το κείμενο στη σελίδα .......) 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου