Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

"Άνθρακες ο θησαυρός" των 4 θέσεων μέσω ΚEEΛΠΝΟ για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου


Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεση του συλλόγου στις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα Νοσοκομεία (επικουρικά, συμβάσεις έργου, ΚΕΕΛΠΝΟ). 
Επίσης έχουμε επισημάνει (και πρόσφατα) ότι οι θέσεις για τέτοιες συμβάσεις που εξαγγέλλονται μεγαλόστομα από τους παράγοντες του Υπουργείου Υγείας δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, αφού δεν υπάρχει προθυμία από ενδιαφερόμενους για τέτοιες θέσεις. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα (το οποίο είπαμε και τον αν. υπουργό Υγείας Π. Πολάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Νοσοκομείο μας) οι 7 θέσεις επικουρικών ιατρών για το ΓΝΑΝ που έχουν ανοίξει από το Σεπτέμβριο έως σήμερα χωρίς να έχει συναφθεί ούτε μία σύμβαση εργασίας. Παρά τις επισημάνσεις μας ο Π. Πολάκης συνέχισε μεγαλόστομα να αναφέρει αριθμούς θέσεων για το Νοσοκομείο μας (στις οποίες περιελάμβανε και τις ελαστικές μορφές εργασίας) , ενώ το ίδιο έκανε και η νομαρχιακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και ο τοπικός βουλευτής. 
Η νέα διάψευση για τα νούμερα τους, δεν άργησε να έρθει. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για τις διετείς συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για ΜΕΘ (δείτε ΕΔΩ), στις οποίες στην αρχική προκήρυξη προβλέπονταν 4 θέσεις για τη ΜΕΘ του ΓΝΑΝ (1 ιατρού, 3 νοσηλευτριών). 
Δυστυχώς από τις 4 θέσεις, τελικά καλύπτεται μόνο μία, αλλά και αυτή δεν θα είναι καινούρια πρόσληψη, αφού η επιτυχούσα νοσηλεύτρια εργάζεται ήδη ως επικουρική στη ΜΕΘ του ΓΝΑΝ και (σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης) αναμένεται η παράταση της σύμβασης της με τροπολογία ως τις 31/3/2016 και είτε επιλέξει τη σύμβαση του ΚΕΛΠΝΟ, είτε τη συνέχιση του επικουρικού, δεν προκύπτει νέα πρόσληψη για το ΓΝΑΝ.  Δηλαδή επί της ουσίας το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν κερδίζει ούτε μία νέα θέση  από τις 4 που προκηρύχθηκαν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει και περίπτωση η ΜΕΘ του ΓΝΑΝ να χάσει και μία επικουρική ιατρό, που είναι επιτυχούσα σε θέση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε άλλο Νοσοκομείο και ίσως να αποδεχθεί τη νέα θέση!

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι όταν υπάρχουν μεγαλόστομες ανακοινώσεις για νέες θέσεις εργασίας  στην υγεία, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, γιατί πολλές φορές δεν προκύπτουν νέες προσλήψεις για τα Νοσοκομεία.

Επίσης είναι σαφές ότι μόνη λύση για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα Νοσοκομεία είναι να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις του ήδη υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού. Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει ελαστικές μορφές εργασίας για τα Νοσοκομεία, τα προβλήματα θα διογκώνονται!

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου