Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Γενική εκτίμηση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ για τα αποτελέσματα της συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

ΑΘΗΝΑ 6/10/2015
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 787

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 5/10/2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας κο Α.Ξάνθο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο Π.Πολάκη.
Τέθηκαν από την ΠΟΕΔΗΝ τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας. 
Προβλήματα που ημέρα με την ημέρα οξύνονται και οδηγήθηκαν σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμόσει το ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3, που σε συνδυασμό με τα δύο προηγούμενα Μνημόνια τρώει τα «σωθικά» του ΕΣΥ.
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας θα εξακολουθήσουν να κινούνται γύρω από το 5,5% (αντίστοιχο Μ.Ο. στην Ε.Ε. 7,5%). Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία περίπτωση παρά την εικονική πραγματικότητα που μεταφέρεται από την κυβέρνηση, να αντιστραφεί η πορεία συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. 
Οι Ιδιωτικές Δαπάνες θα εξακολουθήσουν να κινούνται στο 3,1% του ΑΕΠ με αυξητικές τάσεις (αντίστοιχο Μ.Ο στην Ε.Ε. 1%). Ως εκ τούτω οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, με την σύσταση εργαλείων κοστολόγησή τους. 
Σήμερα πληρώνουν 5δις περισσότερα για να βρουν την «υγειά» τους σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους Πολίτες, παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης. 
Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού (2015 – 2016) οι δαπάνες κουρεύονται περαιτέρω 1,85δις ευρώ. Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ ότι εφέτος η εκταμίευση της κρατικής χρηματοδότησης δεν θα υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υγείας.
Εφέτος τα Νοσοκομεία έλαβαν 400εκ.ευρώ. Πέρυσι το ίδιο διάστημα έλαβαν 1δις ευρώ ως τακτική επιχορήγηση και άλλα 700εκατ.ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Λειτουργούν σε συνθήκη BLACK AOYT, χωρίς να συγκινείται η κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Υγείας παρά την αναγνώριση των τεράστιων κενών  σε προσωπικό στο ΕΣΥ,  δήλωσε ότι θα εφαρμόσει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3. Ενημέρωσε ότι θα προκηρυχτούν άμεσα οι  980 θέσεις που ξεκίνησαν από την προ-προηγούμενη κυβέρνηση και σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλες  2.400 θέσεις, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Το 2016 και βλέπουμε θα έχει ολοκληρωθεί μόνο η προκήρυξη των 980 θέσεων!!!  Τα πέντε τελευταία έτη απεχώρησαν 17.000 εργαζόμενοι προς συνταξιοδότηση και μόνο εφέτος 3.000. Ο Υπουργός Υγείας μας ξεκαθάρισε ότι θα απολυθεί το προσωπικό που υπηρετεί στις ΜΕΘ (μέσω ΚΕΛΠΝΟ) και το επικουρικό προσωπικό των Νοσοκομείων. Στη θέση τους θα προσληφθούν Νοσηλευτές με ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ!!!
Πεθαίνουν άνθρωποι περιμένοντας να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ. Υπάρχουν λίστες αναμονής 25-30 Ασθενών, οι οποίοι μπορεί να περιμένουν έως και Δέκα ημέρες για να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ!!! Και όμως απολύονται Νοσηλευτές.
Λόγω έλλειψης Ασθενοφόρων και Πληρωμάτων έκλεισαν 20 τομείς στην Αττική και αυξήθηκε η ώρα αναμονής εξυπηρέτησης των εκτάκτων περιστατικών με κίνδυνο για τις ζωές τους.

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
Εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη θα υπάρξει νέα μεταρρύθμιση με εφαρμογή των προβλέψεων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3, το οποίο μετακυλύει το κόστος των υπηρεσιών στους πολίτες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες με την εμπλοκή των τοπικών φορέων!!!.
Δεν δεσμεύτηκε για το αυτονόητο ένταξης των Επαγγελμάτων Υγείας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Οι Νοσηλευτές, το Παραϊατρικό προσωπικό και άλλα Επαγγέλματα Υγείας θα βγαίνουν στη σύνταξη 67 ετών και άνω. Τι υπηρεσίες θα είναι σε θέση να προσφέρουν σε αυτές τις ηλικίες, με τέτοια εργασιακή εξουθένωση που θα έχουν υποστεί σε ολόκληρο τον  εργασιακό βίο;

Η εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 σημαίνει «ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ» του ΕΣΥ. Ότι και εάν ανακοινώνει η κυβέρνηση το κάνει για να αποπροσανατολίζει τους πολίτες.
Ο μέσος μισθός των εργαζομένων των Νοσοκομείων είναι 800 ευρώ!!! Και όμως προβλέπεται περαιτέρω μείωση!!!

Κατόπιν τούτων η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΣ θα ενημερώσει τους εργαζόμενους και θα προκηρύξει δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, για Ανατροπή των Δεξιών και των Αριστερών ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου