Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Τα θέματα που τέθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν στη συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας κο Α.Ξάνθο και τον Αναπληρωτή Υπουργό κο Π.Πολάκη την Δευτέρα 5/10/2015

ΑΘΗΝΑ 06/10/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 786


ΠΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

Σας ενημερώνουμε για τη συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υπουργό Υγείας κο Α.Ξάνθο και τον Αναπληρωτή Υπουργό κο Π.Πολάκη την Δευτέρα 5/10/2015.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Ανακοινώθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του έτους 2015 του πρώτου οκταμήνου (Ιανουάριος – Αύγουστος). Διαπιστώνεται ο πλήρης εκτροχιασμός του.
Τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση κατά 4,2 δις ευρώ. Για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που τίθενται στο 3ο Μνημόνιο (πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ) κουρεύτηκαν αντίστοιχα οι δαπάνες κατά 4,7 δις ευρώ.
Από τη μία ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και σημερινός Υπουργός Υγείας κος Ξάνθος δήλωνε ότι παρέλαβε υγειονομική βόμβα και θα αυξήσει τη χρηματοδότηση και από την άλλη συμμετείχε στο κυβερνητικό σχέδιο συγκράτησης των κοινωνικών δαπανών κάτω των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γ.Λ.Κ. στα Νοσοκομεία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, εκταμιεύτηκε το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. Από το 1 δις 350 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του έτους 2015 εκταμιεύτηκαν 400 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι εκταμιεύτηκε 1 δις ευρώ και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο 3ο Μνημόνιο αναθεωρούνται οι στόχοι του τρέχοντος Προϋπολογισμού και δεν αναμένεται εφέτος η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας.
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Τα Νοσοκομεία λειτουργούν σε συνθήκες BLACK AOUT. Τα ταμεία τους είναι άδεια και οι οφειλές προς τους προμηθευτές ξεπέρασαν το 1,3 δις ευρώ.
Σε πολλά Νοσοκομεία εξαντλήθηκαν οι κωδικοί των εγκεκριμένων Προϋπολογισμών τους και δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά ούτε με πίστωση.
Το Υπουργείο Υγείας κωλυσιεργεί την τροποποίηση των εν λόγω προϋπολογισμών, για να αποφύγει αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού καραδοκεί η ΤΡΟΪΚΑ για την επίτευξη των Δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο 3.
Πολλές εταιρείες σταμάτησαν να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία και οι οικονομικές υπηρεσίες κάνουν αγώνα δρόμου, να πείθουν εταιρείες να προσφέρουν προϊόντα με πίστωση.
Οι επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι εμφανείς. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων. Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών, δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κλπ. Εφημερεύουν και βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά Νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών.
Τα Νοσοκομεία των Νησιών αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα στη λειτουργία τους εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης από το μεγάλο κύμα των προσφύγων.
Η κυβέρνηση μεταφέρει εικονική πραγματικότητα. Παρ’ ότι δεσμεύεται στην εφαρμογή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 που προβλέπει περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και κατ’ επέκταση περεταίρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνεχίζουν οι κυβερνητικοί παράγοντες να δηλώνουν ότι θα πάρουν μέτρα ανάτασης του ΕΣΥ. Ο λογαριασμός βέβαια θα σταλεί στους πολίτες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Αυξάνουμε το όριο των δαπανών κατά 150εκ.ευρώ στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων που στέρεψαν οι κωδικοί τους. Εκτιμούμε ότι θα εκταμιεύσουμε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός (1.388δις ευρώ), παρότι αναγνωρίζουμε δεν αρκούν.
Η αύξηση 2% της Υγειονομικής Περίθαλψης δεν είναι εξασφαλισμένη ότι θα καταλήξει στον ΕΟΠΥΥ. Τώρα κατευθύνεται στο ΙΚΑ για πληρωμή συντάξεων!!!
Ο προϋπολογισμός του έτους 2016 δεν έκλεισε. Αναμένουμε την Αξιολόγηση από την ΤΡΟΪΚΑ.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ: Με δεδομένο  στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2015 – 2016 στον οποίο προβλέπεται επιπλέον κούρεμα των δαπανών 1,85δις ευρώ, ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πάνω από το 50% της προβλεπόμενες εφετινής κρατικής χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση θα μετακυλήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις των Νοσοκομείων στο προϋπολογισμό του επόμενου έτους για να εμφανίσει εικονική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης το έτος 2016 και να κλείσει την Αξιολόγηση από την ΤΡΟΪΚΑ.


ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ
Η δημόσια δαπάνη υγείας στη χώρας μας είναι 5,5% του ΑΕΠ (χαμηλότερη από την πρόβλεψη 6% του ΑΕΠ του 2ου Μνημονίου), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 7,5% του ΑΕΠ. Πάνω από 5 δις ευρώ περισσότερα πληρώνουν από τη τσέπη τους οι Έλληνες πολίτες να βρουν την υγειά τους, σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες, αφού η ιδιωτική δαπάνη υγείας στη χώρα μας είναι 3,1% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1% του ΑΕΠ.
2% αυξήθηκε η Υγειονομική Περίθαλψη. Στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου 3 και επεκτάθηκε στους συνταξιούχους χωρίς να καταλήγει ούτε ένα ευρώ στο ΕΣΥ, αλλά στη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων.
Δεν έφθανε αυτό!!! Θεσμοθετήθηκε στο 3ο Μνημόνιο η επαναφορά του 5ευρω ή άλλων ισοδύναμων μέτρων για  εξετάσεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων. Που είναι η σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης;
Που είναι η Υπουργική Απόφαση Δωρεάν Υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων (πάνω από 2 εκατ.) που πολυδιαφήμισε ο νυν Υπουργός Υγείας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Η Δημόσια δαπάνη Υγείας θα συνεχίσει να κινείται γύρω στο 5,5% του ΑΕΠ (ίσως λιγότερο) και η ιδιωτική δαπάνη 3,1% του ΑΕΠ.
Για το 5ευρω θα βρεθεί ισοδύναμο και θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση Δωρεάν Υγειονομικής Περίθαλψης των ανασφάλιστων. Η εκτίμηση της ΠΟΕΔΗΝ είναι ότι οι υπηρεσίες θα κοστολογούνται και θα πωλούνται στους πολίτες, με δεδομένη τη διαμόρφωση των οικονομικών της Υγείας, ελέω ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

ΕΟΠΥΥ – ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Ο ΕΟΠΥΥ υποχρηματοδοτείται και μετακυλύει το κόστος της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει με ανακοινώσεις τη δυσχερή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.
Στο Μνημόνιο 3 προβλέπεται επίσης η περαιτέρω μείωση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ,  Αξιολόγηση και Κατάργηση Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Μονάδων και Κέντρων Υγείας που τώρα στενάζουν από την έλλειψη υλικών. Καταγραφή των δυνατοτήτων του Δημόσιου τομέα και η κάλυψη της ζήτησης από τον Ιδιωτικό τομέα. Ως εκ τούτω η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός μίλησε για μεγαλεπήβολα σχέδια μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Ο Πρωθυπουργός θα μεταρρυθμίσει το Σύστημα στέλνοντας όμως το  λογαριασμό στους χρήστες των υπηρεσιών.  
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Ο ΕΟΠΥΥ πράγματι υποχρηματοδοτείται. Δεν έχουμε εξασφαλισμένους πόρους για αύξηση της χρηματοδότησης. Θα προσπαθήσουμε για την εκταμίευση της προβλεπόμενης Κρατικής Χρηματοδότησης στον προϋπολογισμό παρότι είναι ελλειμματικός. Δεν δύναται με βάσει την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού να χορηγήσει Νοσήλεια στα Νοσοκομεία. Θα μεταρρυθμίσουμε την Πρωτοβάθμια περίθαλψη στα πλαίσια του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 και του πορίσματος της Επιτροπής που κατατέθηκε (προβλέπει αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες με την εμπλοκή τοπικών φορέων). Θα δούμε τι θα κάνουμε με τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας που μας θέσατε. Σχετικά με την υλοποίηση του Ν.3329/2014 που προβλέπει το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3, εκτιμούμε ότι δεν θα κλείσουν μονάδες, παρότι προβλέπεται.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ: Αξιολόγηση Μονάδων, περαιτέρω καταργήσεις, συγχωνεύσεις και ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Το προσωπικό έπεσε κάτω των 50.000 όταν πριν το Μνημόνια ήταν 67.000.
3.000 αποχώρησαν εφέτος και το κύμα φυγής θα αυξηθεί, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Η συνήθης κάλυψη είναι 1 Νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική. Τελείωσε το καλοκαίρι χωρίς να χορηγηθούν κανονικές άδειες και οφείλονται δεκάδες ρεπό. Συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Προσλήψεις ακούμε και προσλήψεις δεν βλέπουμε. Απολογισμός πρώτου εννιαμήνου του έτους 2015. Μηδέν προκηρύξεις και μηδέν προσλήψεις.
Είναι προς έκδοση προκήρυξη 907 θέσεων, χωρίς χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Τέλους του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις του Επικουρικού προσωπικού, χωρίς να έχει αναληφθεί κυβερνητική πρωτοβουλία παράτασης των συμβάσεων.
Που είναι οι 4.500 προσλήψεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός 2 Απρίλη έξω από το Υπουργείο Υγείας;
26.347 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ των οποίων καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων. Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι κάτω των 50.000. Στην Ελλάδα το Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).
Στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ υπάρχει αναλυτική κατάσταση του υπηρετούντος προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία
Τα ΤΡΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ προβλέπουν τη ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ και όχι αντιμετώπιση των μειζόνων προβλημάτων της χρηματοδότησης και της στελέχωσης.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα αλλά πράγματι υπάρχουν οι περιορισμοί των Μνημονίων. Θα προχωρήσουμε άμεσα την προκήρυξη των 980 θέσεων που εγκρίθηκε από την προ-προηγούμενη κυβέρνηση. Σύντομα θα εκδώσουμε νέα προκήρυξη 2.400 θέσεων (1.100 θέσεις Νοσηλευτικού Προσωπικού, 600 θέσεις Ιατρών, 550 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, 100 θέσεις Πληρωμάτων Ασθενοφόρων και οι υπόλοιπες θέσεις σε δομές απεξάρτησης). Θα απολυθούν οι  Νοσηλευτές του ΚΕΛΠΝΟ που υπηρετούν στις ΜΕΘ και θα επαναπροσληφθούν με μπλοκάκι. Θα απολυθεί το επικουρικό προσωπικό των Νοσοκομείων και δεν έχουμε αποφασίσει πως θα αντικατασταθεί. Μπορεί με προσωπικό με ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ!!!
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ: Εντός του έτους 2016 λόγω των προβλέψεων του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3 θα έχουμε την ολοκλήρωση (και αν) των 980 θέσεων. ΜΌΝΟ. Οι ανάγκες θα αντιμετωπιστούν με περαιτέρω Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις, Ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.
Μόνο το έτος 2015 θα αποχωρήσουν προς συνταξιοδότηση 3.000 εργαζόμενοι.

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
Οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία προσφέρουν υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας έναντι υψηλού τμήματος.
Οι εργαζόμενοι στους εργολάβους αντιμετωπίζουν  συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, απλήρωτοι πολλούς μήνες.
Σε κανένα Νοσοκομείο δεν εκδιώχθηκαν οι εργολάβοι. Δεν εφαρμόζεται ο Ν. 4325/2015 για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΠΟΕΔΗΝ. Το Υπουργείο Υγείας σιωπά!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Εξετάζουμε νέο θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα εκδιώξουμε τους εργολάβους (ΚΟΙΣΠΕ). Δεν έχουμε καταλήξει. Θα παρέμβουμε για την απλήρωτη εργασία.

ΕΣΑΝ
Νοσοκομεία άρχισαν ήδη να παίρνουν αποφάσεις ένταξης στην ΕΣΑΝ Α.Ε. παρά της αντιδράσεις των εργαζομένων (ΑΧΕΠΑ) ή ερήμην των εργαζομένων (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ). Άρχισε να εκτυλίσσεται η πολιτική κοστολόγησης και πώλησης των υπηρεσιών, καθώς της η λειτουργία του Συστήματος με ανταγωνιστικά και ιδιωτικά κριτήρια.
ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ:
  • ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • Καταργήσεις Νοσοκομειακών Μονάδων, κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων μέσω της έκδοσης νέων Οργανισμών, περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα υπάρξει εργαλείο κοστολόγησης των υπηρεσιών. Είτε η ΕΣΑΝ Α.Ε. ή κάτι άλλο. Τα Νοσοκομεία εντάσσονται χωρίς τη δική μας σύμφωνη γνώμη.
Δεν φάνηκε όμως διατεθειμένος να παρέμβει για ακύρωση των αποφάσεων ένταξης στην ΕΣΑΝ Α.Ε.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα είναι η κατάσταση στα Δημόσια Ψυχιατρικά Νοσοκομεία εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της αυξανόμενης ζήτησης, χωρίς τη λειτουργία κατάλληλων και επαρκών Μονάδων, για τη διαλογή των περιστατικών και την κάλυψη των αναγκών. Παρ’ ότι το Σύστημα κατά 80% στηρίζεται στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (το υπόλοιπο 20% στις ψυχιατρικές κλινικές) ο σημερινός  Υπουργός Υγείας  (πριν Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας), δεν βρήκε χρόνο να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την λειτουργία των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων χωρίς ημερομηνία λήξεως (31/12/2015).
Συμβάντα φέρνουν στη δημοσιότητα τα προβλήματα, αλλά παρά τις τραγικές συνέπειες, ξεχνιούνται χωρίς να λαμβάνονται μέτρα από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση των προτάσεων που υποβάλλουν οι φορείς, ελέω Μνημονίων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα ολοκληρωθεί η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, θα διαπραγματευτούμε με την επιτροπή της Ε.Ε. στη βάση του πορίσματος της Επιτροπής που συστήθηκε (δεν γνωρίζουμε το πόρισμά της). Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα επιδιώξουμε να μείνουν ανοικτά. Δεν θα κάνουμε ειδικά τμήματα φύλαξης – Νοσηλείας κρατουμένων του ποινικού κώδικα άρθρο 69, εντός των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
ΕΚΑΒ
Το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη Ασθενοφόρων και Πληρωμάτων. Η Προνοσοκομειακή Φροντίδα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα.
Με το Ν. 4336/2015 (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3) κόπηκε η καταβολή της εκτός έδρας αποζημίωσης για διακομιδές εκτάκτων περιστατικών (αν είναι δυνατόν).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα επιδιώξουμε την έγκαιρη προμήθεια νέων ασθενοφόρων και την ολοκλήρωση των προσλήψεων πληρωμάτων ασθενοφόρων. Ο Αν.Υπουργός Υγείας άφησε αιχμές για το κόστος επισκευής των Ασθενοφόρων. Πήρε απάντηση από την ΠΟΕΔΗΝ.
Θα εξετάσει είπε την αύξηση των εκτός έδρας.

ΔΙΑΣΥΝΔΕΟΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στο μάτι του κυκλώνα προς κατάργηση βρέθηκαν τα 50 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία που απώλεσαν τη νομική τους μορφή και συγχωνεύτηκαν με άλλα Νοσοκομεία. Μέσω της έκδοσης νέων οργανισμών συρρικνώθηκαν οι υπηρεσίες τους και προσωπικό με αποφάσεις των Διοικήσεων, μεταφέρθηκε με υποχρεωτικές μετακινήσεις, στα Νοσοκομεία Έδρες των Νομικών Προσώπων.
Το 3 ΜΝΗΜΟΝΙΟ προβλέπει διαρκώς κινητικότητα με αποφάσεις των Διοικήσεων και του Υπουργού.
Αίτημά μας η ανάκτηση της Νομικής αυτοτέλειας και η ενίσχυσή τους με προσωπικό και χρηματοδότηση.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα εξετάσουμε την αποσύνδεση κάποιων Νοσοκομείων. Δεν έδειξε βούληση παρέμβασης για να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού.

ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Την άνοιξη του έτους 2013 με την ανάληψη του Υπουργείου Υγείας από τον κο Γεωργιάδη ξεκίνησε η Μεταρρυθμιστική διάλυση του ΕΣΥ. καταργήθηκαν Νοσοκομεία και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1665 Υγειονομικοί Υπάλληλοι. Μικρά και μεσαία Νοσοκομεία τα οποία προσέφεραν προσιτές υπηρεσίες στους κατοίκους της περιοχής και αποφόρτιζαν την ζήτηση των μεγάλων Νοσοκομείων με τα οποία συνεφημέρευαν.
Οι ώρες αναμονής στα έκτακτα ιατρεία και τα ράντζα που αναπτύσσονται στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μετά την κατάργηση, επιβεβαιώνουν τη προσφορά τους. 13 συνάδελφοι που υπηρετούσαν σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης διατέθηκαν σε Νοσοκομεία της Αττικής λόγω ενιαίας μοριοδότησης. Κάναμε παρεμβάσεις στους Υπουργούς Υγείας για την μετάταξή τους αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Παραμένουν όμως σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με μετακίνηση. Ζητάμε την επαναλειτουργία των Νοσοκομείων και την ολοκλήρωση της μετάταξης των υπαλλήλων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν θα επαναλειτουργήσουν. Θα παρέμβουμε για ολοκλήρωση των μετατάξεων των διαθέσιμων υπαλλήλων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εκδόθηκαν και επανεκδόθηκαν νέοι οργανισμοί στα Νοσοκομεία. Με βάση τους οργανισμούς καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις.
Παρεμβήκαμε με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία για την διατήρηση του συντελεστή 3  για κάθε κλίνη, που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα υπ’αριθμ.87/1986 «Ενιαίο Πλαίσιο Οργάνωσης των Νοσοκομείων». Τελικά συστήθηκαν οι Οργανισμοί με συντελεστή 2,4. Με το Ν. 4272/2014 άρθρο 26 παρ. 2 οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων είναι προσωρινοί («υπό κατάρτιση» αναφέρει χαρακτηριστικά). Θα επεξεργαστείτε Νέους Οργανισμούς με περαιτέρω συρρίκνωση κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα εκδώσουμε νέους οργανισμούς. Πρόθεσή μας είναι να μην υπάρχουν νέες καταργήσεις κλινών, κλινικών και οργανικών θέσεων.

ΠΡΟΒΑΔΙΖΟΥΣΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Οι οργανισμοί προέβλεπαν προβαδίζουσα κατηγορία την ΠΕ σε σχέση με την ΤΕ στην επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, παραβιάζοντας την υφιστάμενη νομοθεσία (Ν. 4024/2011 άρθρο 10) που προβλέπουν διαζευκτικό «ή».
Οι παρεμβάσεις μας ήταν συνεχείς για επίλυση του μείζονος αυτού θέματος. Καταφέραμε με το Ν.4272/2014 να επανέλθει το διαζευκτικό «ή» για όλες τις υπηρεσίες. Με το Ν. 4272/2014 ρυθμίζεται προσωρινά το ζήτημα μέχρι την έκδοση αναφέρει των Νέων Οργανισμών.
Μάλιστα κάποια Νοσοκομεία εξακολουθούν και αναθέτουν καθήκοντα Προϊσταμένων με βάσει τη προβαδίζουσα κατηγορία.
Ζητάμε την συμμόρφωση του συνόλου των Οργανισμών των Νοσοκομείων με διαζευκτικό ή μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Συμφωνούμε στην οριστική ρύθμιση, ώστε να ισχύσει το διαζευκτικό ή στην επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων.

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης και η πλειονότητα των Προϊσταμένων Τμημάτων, είναι τοποθετημένοι με ανάθεση με αποφάσεις των Διοικητών, αφού δεν λειτούργησαν τα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια Κρίσης. Ο λόγος προφανώς η εξυπηρέτηση των ημετέρων λόγω τις δραστικής περικοπής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων.
Σε πολλές περιπτώσεις τα Πρωτοβάθμια Σωματεία κατήγγειλαν ως ρουσφετολογικές - κομματικές τις αναθέσεις, επειδή δεν μοριοδοτήθηκαν οι υποψήφιοι, σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.
Αναθέσεις Προϊσταμένων και κρίσεις από τα Πρωτοβάθμια Υπηρεσιακά Συμβούλια, έγιναν μετά την προκήρυξη των Βουλευτικών Εκλογών και συνεχίζονται έως σήμερα. Ζητήσαμε την αλλαγή του τρόπου επιλογής Προϊσταμένων από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ζητάμε την ανάκληση των παράνομων αναθέσεων στις οποίες δεν ελήφθη υπ’ όψιν η μοριοδότηση που προβλέπεται από την υφιστάμενη Νομοθεσία (Ν. 3528/2007, Ν. 3839/2010).   
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Το ζήτημα αυτό συνδέεται με την αλλαγή των Διοικητών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 προβλέπει τη σύσταση νέου Μισθολογίου (ισχύς από 1/1/2016) με διαμόρφωση των μισθών σε συνάρτηση με τις αποδόσεις, τις δεξιότητες, τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων και τη θέση που κατέχουν. Η κατηγοριοποίηση θα γίνεται μέσω νέου Συστήματος Αξιολόγησης. Το Σύνολο της μισθολογικής δαπάνης θα είναι συνεχώς μειούμενο ως ποσοστό του ΑΕΠ αν και οι μισθοί μας μειώθηκαν 40% κατά τη ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
Θα κηρύξουμε Απεργία – Αποχή και θα κινηθούμε με βάση την Απειθαρχία – Ανυπακοή.  
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Είναι ευθύνη άλλων Υπουργείων. Θα το συζητήσουμε

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ
Με βάση υφιστάμενων εφαρμοστικών Νόμων των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Μονάδων.
Προτίθεστε να συνεχίσετε τη διαδικασία Αξιολόγησης των Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας;
Προτίθεστε μέσω της Αξιολόγησης να επανασχεδιάσετε τον Υγειονομικό και Προνοιακό χάρτη της χώρας με καταργήσεις Μονάδων Υγείας, Πρόνοιας, καταργήσεις κλινικών, κλινών, οργανικών θέσεων.
Θα υπάρξουν υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού μέσω της νέας κινητικότητας που προαναγγείλατε και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις;
Επίσης καταργήθηκαν κλάδοι εργαζομένων (οδηγοί, φύλακες) και οργανικές θέσεις υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Οι υπηρετούντες εργαζόμενοι μέσω διαθεσιμότητας μεταφέρθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και άλλες ειδικότητες.
Προτίθεται η κυβέρνηση να επανασυστήσει το κλάδο οδηγών των Νοσοκομείων και να επανέλθουν οι οδηγοί που διατέθηκαν στο ΕΚΑΒ; (όσοι επιθυμούν)
Τα Νοσοκομεία έχουν μεγάλες ανάγκες οδηγών για τις μεταφορές και τις δευτερογενές διακομιδές και όλοι οι οδηγοί που μεταφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ συνεχίζουν να διατίθονται καθημερινά για τις ανάγκες των Νοσοκομείων.
Αίτημά μας είναι η επανασύσταση των καταργημένων κλάδων στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων και η επιστροφή των Οδηγών (όσοι επιθυμούν) από το ΕΚΑΒ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν προτιθέμεθα να συρρικνώσουμε περαιτέρω το ΕΣΥ.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ: Ελέω Μνημονίων η πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης θα εκτυλιχθεί το προσεχές διάστημα.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Με Νομοσχέδιο εν μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαφαινόμενης προκήρυξης των εκλογών, ο τότε Υπουργός Υγείας κος Μ.Βορίδης για μικροκομματικές σκοπιμότητες, σύστηνε Ειδικό Κλάδο Νοσηλευτών ΠΕ και ΤΕ αποκλείοντας το ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό (υποκρύπτοντας την υποβάθμισή του).
Με παρεμβάσεις στη Βουλή, στους Βουλευτές, τα Κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και κινητοποιήσεις καταφέραμε την απόσυρση του άρθρου.
Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 επαναφέρει τη μεταρρύθμιση των κλάδων, υποτίθεται για τη βελτίωση της δομής της Δημόσιας Διοίκησης με περιγραφή των καθηκόντων και αντανάκλαση στο Μισθολόγιο. Υποκρύπτει μειώσεις μισθών στη ΔΕ και ΥΕ κατηγορία.
Είναι αιτία πολέμου η επαναφορά του διαχωρισμού του Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Διεκδικούμε τη σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Συμφωνούμε με τη σύσταση Ενιαίου Κλάδου. Θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση




ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΚΩΝ ΛΟΙΜΟΞΕΩΝ
Ακόμη διώκονται συνάδελφοι μέλη των Επιτροπών Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων, για κακουργήματα από τη διαχείριση των Νοσοκομειακών Αποβλήτων προς την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ζητάμε την άρση των διώξεων και η αποποινικοποίηση του έργου των Επιτροπών.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα ενημερωθούμε για το ζήτημα και θα παρέμβουμε.

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ – ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Οι μετατάξεις μεταξύ φορέων του Υπουργείου Υγείας είναι χρονοβόρες παρότι ακολουθούνται οι διαδικασίες του άρθρου 54 του Ν.4223/2014.
Καθυστερούν πολλούς μήνες, επειδή απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μνημονιακή Δέσμευση). Αιτούμαστε την απλοποίηση της διαδικασίας, με κατάργηση της ΚΥΑ και υπογραφή μόνο του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Σύνδεσή τους με τις προσλήψεις.
Στη κινητικότητα που ανακοινώθηκε θα ενταχθούν και οι μετατάξεις – αποσπάσεις;  
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Δεν συμφωνούμε με την λογική της ομηρίας και του ρουσφετιού. Θα απλοποιήσουμε τη διαδικασία και θα τη συνδέσουμε με τις προσλήψεις, όπως το ζητάτε.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Σύστημα Διοίκησης των Νοσοκομείων με επικεφαλής Γενικό Διευθυντή προερχόμενος από τη Δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και επταμελή Διοικητικά Συμβούλια (ο Γενικός Διευθυντής, οι τέσσερις  Διευθυντές των υπηρεσιών και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα υπάρξει αξιολόγηση των νυν Διοικητών των Νοσοκομείων από τις Διοικήσεις των ΥΠΕ. Αντικατάσταση των ανεπαρκών Διοικητών και προσωρινή αντικατάστασή τους. Επιτροπή Αξιολόγησης και Διορισμός νέων. Ο Αν.Υπουργός Υγείας μίλησε για άμεση αλλαγή Διοικητών. Θα υπάρξει συμπλήρωση των Διοικητικών Συμβουλίων.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ: Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει την αντικατάσταση των Διοικητών και το επιχειρεί με βήματα που δεν αντιβαίνουν στις προβλέψεις του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3.

ΕΝΕ
Επαναφορά της απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των οργάνων Διοίκησης της ΕΝΕ και μηνιαία συνδρομή ενός ευρώ για την εγγραφή μελών (τα έξοδα της ΕΝΕ καλύπτονται από το Υπουργείο Υγείας).
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Προς αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε.

ΒΑΕ
Πολλά  Επαγγέλματα υγείας με ασφάλιση ΙΚΑ είναι ενταγμένα στα ΒΑΕ.
Μάλιστα με το Ν. 4024/2011 χορηγείται στους εργαζόμενους των Νοσοκομείων που εργάζονται σε Ανθυγιεινά επαγγέλματα, Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας.
Μετά τις δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (67ο έτος), είναι επιτακτική η ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων του ΕΣΥ και της Πρόνοιας με ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης και αναγνώρισης των υπηρεσιών που προσφέρουν.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα συζητήσουμε με τα αρμόδια Υπουργεία. Δεν εξαρτάται από το δικό μας Υπουργείο!! (στρίβουν δια της υπόσχεσης;;;). Θα εκτιμηθεί στη πορεία.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Στα τέσσερα Μνημονιακά έτη οι απώλειες των εισοδημάτων των εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια ξεπέρασε το 50% άμεσα (μισθολογικές) και έμμεσα (φορολογικές επιβαρύνσεις, χαράτσια).
Η βαθμολογική και ως εκ τούτου η μισθολογική προαγωγή είναι παγωμένη από την ημερομηνία κατάταξης (1/11/2011) όπως επίσης και οι άλλες παροχές που προβλέπει το μισθολόγιο. Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας αντικατέστησε το Νοσοκομειακό Επίδομα στο μισό του ύψος και όχι στο σύνολο των εργαζομένων
Με αίολα ερωτήματα Διοικήσεων προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποκλείστηκαν κλάδοι εργαζομένων που είναι δικαιούχοι. Με παρεμβάσεις μας προς το Γενικό Λογιστήριο αποκαταστήσαμε αδικίες. Με το Ν.4235/2014 άνοιξε για ένα εξάμηνο η διαδικασία διόρθωσης αδικιών στο Επίδομα. Καταθέσαμε ρεαλιστική πρόταση διπλασιασμού και χορήγηση στο σύνολο του προσωπικού με κατηγοριοποίηση.
Με το Νέο Μισθολόγιο οι πρόσθετες αμοιβές (νυκτερινά, αργίες, υπερωρίες) κατάντησαν ψίχουλα από την μείωση του ωρομισθίου (1 προς 280 του βασικού μισθού). Προτίθεσθε σαν Υπουργός Υγείας να ικανοποιήσετε κάποια από τα αιτήματά μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Αρμοδιότητα άλλων Υπουργείων.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας κου Λυκουρέντζου τα Ειδικά Πρωτοβάθμια Υπηρεσιακά Συμβούλια των Νοσοκομείων μετατράπηκαν σε κοινά. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η εξέταση υπηρεσιακών μεταβολών και αιτημάτων.
Ζητάμε την επανασύσταση των Ειδικών Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιακών Συμβουλίων με ακύρωση της Απόφασης Λυκουρέντζου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα εξετάσουμε τη πρότασή σας.

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Άμεση σύστασή των Πειθαρχικών Συμβουλίων. Ένα σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια και χρονοδιάγραμμα εξέτασης των πειθαρχικών υποθέσεων, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα επιστροφής στην εργασία επίορκων υπαλλήλων, χωρίς όμως να χαθεί το τεκμήριο της αθωότητας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Συμφωνούμε με τη πρότασή σας. Η συγκρότηση καθυστερεί λόγω της μη αντικατάστασης των Διοικητών (καμία σχέση). Ήδη συστήθηκε Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Υγείας.

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ
Σε πολλά Νοσοκομεία οι εργαζόμενοι πληρώνονται με οριζόντιες περικοπές έως 80% και σε άλλα οφείλονται αρκετοί μήνες του τρέχοντος και παρελθόντων ετών.
Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας παραμένουν απλήρωτοι για όλο το έτος 2015
Απαιτείται:
  • Η αύξηση του εφετινοί κονδυλίου
  • Νομοθετική ρύθμιση για τα οφειλόμενο παρελθόντων ετών
  • Επίλυση διαδικαστικών ζητημάτων
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα καταγράψουμε την απλήρωτη εργασία όλων των ετών και όταν εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια θα την εξοφλήσουμε (Αόριστη απάντηση!!!).
ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Στο άρθρο 28 παρ.4 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των προσόντων που κατέχουν, κατατάσσονται στους βαθμούς της κατηγορίας που ανήκουν, με ποινή τριών ετών.
Στις Μονάδες Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας υπηρετούν υπάλληλοι ΔΕ κατηγορίας, οι οποίοι εντάχθηκαν με ειδικές διατάξεις ή μετατάχθηκαν με τριετή εμπειρία, όπως ορίζει το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 347/31-12-2003 (ΦΕΚ 315), που καθορίζει τα προσόντα διορισμού σε θέσεις φορέων του Δημοσίου (οδηγοί, τεχνικές ειδικότητες, επιμελητές ασθενών, πρακτικοί νοσοκόμοι κ.α.).
Παρά ταύτα οι Διοικήσεις με παράτυπη ερμηνεία του ανωτέρου άρθρου του μισθολογίου, επέβαλαν ποινή στέρησης της βαθμολογικής εξέλιξης, τριών ετών προϋπηρεσίας.
Ζητάμε την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, που θα αποκαθιστά την αδικία σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων ΔΕ κατηγορίας.
Αναβάθμιση του ΥΕ προσωπικού του ΕΣΥ, ΕΚΑΒ και Πρόνοιας.
Οι διαθέσιμοι Σχολικοί Φύλακες που υπηρετούν στα Νοσοκομεία ως ΥΕ Βοηθητικό Προσωπικό με το Ν.4325/2015 εντάχθηκαν στην ΔΕ κατηγορία. Αντίστοιχα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για το ΥΕ Προσωπικό των Νοσοκομείων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Θα εξετάσουμε με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το αίτημά σας.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΡΘΡΟ 105 ΤΟΥ Ν. 2071/1992
Ζητήσαμε την επέκταση της ειδικής άδειας σε αντίστοιχης βαρύτητας τμήματα που αναπτύχθηκαν μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.
Ζητάμε επίσης την επέκτασή της στους Εμφανιστές -  Χειριστές οι οποίοι δεν λαμβάνουν πια την ειδική άδεια ακτινοβολίας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ: Συμφωνούμε με το αίτημά σας. Θα το προωθήσουμε.

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι θα εφαρμόσει τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ.
Ως εκ τούτω στις προγραμματικές δηλώσεις θα έχουμε για άλλη μία φορά ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που «τρώει τα σωθικά του ΕΣΥ» τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της Μεταπολίτευσης.
Αποφασίσαμε δυναμικές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα που θα καθορίσουν τα όργανα της ΠΟΕΔΗΝ.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου