Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Γενικό Νοσοκομείο Λασιθίου


του Μιχάλη Σταυρακάκη

Μια πληροφοριακή ή καθοδηγητική πινακίδα πάντα κάτι προσφέρει σε όποιον τη βλέπει.  Συνήθως, με το προσπέρασμα της  την έχουμε ξεχάσει, αφού αντλήσαμε την ωφέλεια που μας προσέφερε. Χθες πρόσεξα μια νέα φωτεινή  επιγραφή , που αντικατέστησε εκείνη που βρισκόταν στην οροφή του  Νοσοκομείου και έγραφε: Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου.

Η νέα πινακίδα έγραφε: ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ.

Η πινακίδα αυτή και μόνο, μου διέγειρε το ενδιαφέρον, μου ενεργοποίησε τη σκέψη, την κρίση, τη λογική . Επανήλθαν ταχύτατα, σαν κινηματογραφική ταινία, από την αποθηκευμένη μνήμη, διαχρονικές  συζητήσεις, αιτήματα, διεκδικήσεις, ρήξεις και συμφωνίες ή διαφωνίες, ατόμων, Πολιτών ή Παραγόντων, ομάδων, πόλεων και επαρχιών, που είχαν και έχουν σχέση με την Υγεία, σε ολόκληρο το Νομό μας.

Προβληματίστηκα στο αν η πινακίδα αυτή περικλείει ουσιαστικά αυτό που δηλώνει. Σκέφτηκα αν ο κάθε Λασιθιώτης που τη βλέπει, χαίρεται ή ασφυκτιά. 
Η πινακίδα αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους μας, τους Λασιθιώτες.

Η ζοφερή πραγματικότητα της οικονομίας δεν μας επιτρέπει να κάνουμε όνειρα, για πολύν καιρό. 4 Πλήρη Νοσοκομεία, όπως τα εννοεί ο Λασιθιώτης Πολίτης, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ποτέ στο Λασίθι. Το γνωρίζουμε όλοι, αλλά διανθίζουμε την κατάντια μας… με ελπίδα. Όλοι μας επιζητούμε-επιδιώκουμε  παροχή υψηλών υπηρεσιών Υγείας. Για εμάς, για τους άλλους, για όλους μας. Πώς; Με κλειστές Κλινικές; με συνεπτυγμένες 2-3 Κλινικές σε μια; με αδυναμία να υπάρχει στο Νομό ένα Εφημερεύον Νοσοκομείο κάθε μέρα; Με καθημερινές διακομιδές στο Ηράκλειο; Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί όλους μας στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου, χάνοντας ημέρες, χρήματα, και  πολλές φορές και τη ζωή μας.


Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις. Αρκετές έχουν γίνει ως σήμερα. Φτάνει πια.  Ο χρόνος κυλά ασταμάτητα χωρίς τις βελτιώσεις που οραματίζονται κάποιοι ή εξαγγέλλουν άλλοι. Απεναντίας τα προβλήματα στην παροχή υγείας αυξάνονται. Το μέλλον δεν είναι απρόβλεπτο ή αβέβαιο. Όλοι το γνωρίζουμε. Και πάνω από όλους οι Αρμόδιοι. Τοπικοί και μη.  Οι αναβολές στη λήψη διορθωτικών αποφάσεων δεν ωφελούν το Κοινό. Δεν ωφελούν τον Ασθενή. Δεν ωφελούν όλους μας. 

Ελπίζω η Νέα φωτεινή πινακίδα να δημιουργήσει τους παραγωγικούς προβληματισμούς που πρέπει να έχουμε διαρκώς όλοι μας, για να έχουμε άμεση παροχή υπηρεσιών υγείας πολύ κοντά μας και σύντομα, από το τοπικό Ιατρικό Δίκτυο, και πολυήμερη ή προγραμματισμένη παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε ένα: πλήρως στελεχωμένο, σύγχρονο, καθημερινά εφημερεύον Νοσοκομείο, με Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Αιμοδοσία, Μονάδα Νεφρού, Αξονικό Τομογράφο, Μονάδα  Εντατικής Θεραπείας, πλήρη εργαστήρια, με ικανοποιημένο Προσωπικό, κατά συνέπεια ασφαλές Γενικό  Νοσοκομείο. 
                                                            Άγιος Νικόλαος 2-12-2014
                                                         Μιχάλης Σταυρακάκης -Λάτιος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου