Δύο περιστατικά, που προκαλούν έντονο προβληματισμό, κατεγράφησαν το προηγούμενο τριήμερο στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Αλλά και γεννούν ερωτηματικά για τις συνέπειες που υπάρχουν από την απώλεια προσωπικού.
Το πρώτο σημειώθηκε απόγευμα της Παρασκευής στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού από ένα τυχαίο περιστατικό, που οδήγησε σε αγωνία, εκνευρισμό και φόβο τους αιμοκαθαριζόμενους που βρισκόταν στη Μονάδα, προκαλώντας την αντίδραση και τις διαμαρτυρίες τους.
Συγκεκριμένα, ενώ είχε ξεκινήσει η τρίτη βάρδια αιμοκάθαρσης η απλή κίνηση ασθενούς να μετακινήσει την πολυθρόνα όπου καθόταν, οδήγησε σε απρόσμενες εξελίξεις. Η πολυθρόνα άγγιξε τις σωληνώσεις, οι οποίες λόγω παλαιότητας έσπασαν και σταμάτησε η λειτουργία του όλου συστήματος της αιμοκάθαρσης, αφού η διαρροή του νερού είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας όλα τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης.
Δυστυχώς, όπως διαπιστώθηκε, δεν υπήρχε εκείνη την ώρα κατάλληλος τεχνικός στο Νοσοκομείο να εφημερεύει και ανέλαβε να αντιμετωπίσει την κατάσταση ο Διευθυντής της Μονάδας κ. Γεώργιος Μαυρικάκης μαζί με τις νοσηλεύτριες, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το αίμα που λάμβανε ασθενής έπηξε και αχρηστεύτηκε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει διαδικασία αιμοκάθαρσης εξ αρχής.
Το πρόβλημα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αποκαταστάθηκε μία ώρα περίπου μετά και μετά από μεγάλες προσπάθειες του γιατρού και των νοσηλευτών. Στο χώρο έφτασε στη συνέχεια και ο τεχνικός που στο παρελθόν ασχολούνταν με το συγκεκριμένο έργο και τώρα έχει αλλάξει αντικείμενο, όπως καταγγέλλουν οι ασθενείς, ενώ πολύ αργότερα έφτασε και ο υδραυλικός του Νοσοκομείου, ο οποίος δεν εφημέρευε, αλλά έσπευσε μόλις ενημερώθηκε.
Η κατάσταση που δημιουργήθηκε προκάλεσε αναστάτωση και διαμαρτυρίες των αιμοκαθαριζόμενων, που ζητούν να λυθεί το γενικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την παραμονή της Μονάδας στο Θεραπευτήριο και να ενταχθούν κανονικά στο χώρο του Νοσοκομείου. Περιγράφοντας την ανασφάλεια που νιώθουν έκαναν ενδεικτικά λόγο για τους σοβάδες που κρέμονται από την οροφή χωρίς να έχουν φτιαχτεί. Η ψυχολογία των ασθενών ήταν πολύ άσχημη και διαμαρτύρονται διότι, όπως λένε, αντιμετωπίζονται «ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», που δεν ήξεραν τί επρόκειτο να συμβεί, αν κινδυνεύουν και αν θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία.
«Αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η κατεπείγουσα ανάγκη προγραμματισμού της μεταφοράς της Μονάδας στο Νοσοκομείο. Λόγω της παλαιότητας και της πλημμελούς συντηρήσεως στο χώρο που βρίσκεται, είναι δυνατόν να υπάρξουν τεράστια προβλήματα ζωής στους αιμοκαθαριζόμενους. Αποδεικνύεται πως η Μονάδα είναι το αποπαίδι γιατί δεν καλύπτεται επαρκώς η συντήρηση της λειτουργίας της. Επιπλέον δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για την εξέλιξη μεταφοράς της», επισημαίνει ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νίκος Χριστοφακάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως οι αιμοκαθαριζόμενοι αποβλέπουν στην ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου στις 18 Αυγούστου, ώστε να απαιτήσουν κατ' αρχάς την ενημέρωσή τους.
«Δεν έχουμε ενημέρωση τώρα και ουδείς αντιλαμβάνεται την ανάγκη να μας ενημερώσει», σημειώνει κάνοντας λόγο για τη σοβαρότητα που έχει το θέμα και την αναμονή όλων να δρομολογηθεί η άμεση επίλυσή του.
Δεν υπήρχε αναισθησιολόγος
Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν διακομίστηκε στο Νοσοκομείο ο 35χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά στο τροχαίο με τη μοτοσικλέτα που σημειώθηκε στον παραλιακό δρόμο του Αγίου Νικολάου.
Στο Νοσοκομείο δεν εφημέρευε αναισθησιολόγος και το περιστατικό έπρεπε να μεταφερθεί στο Ηράκλειο!
Ωστόσο το ΕΚΑΒ από το Ηράκλειο ενημέρωσε πως δε μπορεί να στείλει γιατρό μαζί με το ασθενοφόρο για να συνοδεύσει τον ασθενή, διότι είναι εκτός ορίων νομού Ηρακλείου. Τελικά, αναζήτησαν και ξύπνησαν τον ένα από τους δύο μόνιμους αναισθησιολόγους που υπηρετούν σήμερα στο Νοσοκομείο, ο οποίος και πήγε για να συνοδεύσει το περιστατικό στη διακομιδή σε Νοσοκομείο του Ηρακλείου.
Να σημειωθεί πως έχει προστεθεί κι ένας επικουρικός, αλλά απαιτείται ακόμα ένας για να καλυφθούν οι εφημερίες του μήνα.
Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν πως την ίδια ώρα υπήρχε εφημερία αναισθησιολόγου στα Νοσοκομεία Ιεράπετρας και Σητείας, αλλά δε μπορούσε να είναι χρήσιμη η παρουσία τους, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις η διακομιδή γίνεται προς το Ηράκλειο, για να μη χαθεί χρόνος στις μεταφορές εντός νομού.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Διοικητής κ. Μανόλης Μακρονικολάκης, επεσήμανε πως έχει ζητήσει την πρόσληψη και δευτέρου επικουρικού αναισθησιολόγου προσδοκώντας σε μηνιαία κάλυψη των εφημεριών, ενώ σημείωσε για τη Μονάδα πως είναι προτεραιότητα ο γιατρός.
Για το περιστατικό στη Μονάδα εξήγησε πως δε μπορεί κανείς να αποκλείσει έκτακτα γεγονότα και πως προχωρεί η διαδικασία προκειμένου να μεταφερθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣΑναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου