Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Η κυβέρνηση με non paper που διένειμε το Σαββατοκύριακό στα φιλικά προς αυτήν μέσα ενημέρωσης προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει και να προετοιμάσει το κλίμα για νέο μαχαίρι στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων

Η κυβέρνηση με non paper που διένειμε το Σαββατοκύριακό στα φιλικά προς αυτήν  μέσα ενημέρωσης προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει και να προετοιμάσει το κλίμα για νέο μαχαίρι στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είναι τυχαίο που το ίδιο ακριβώς "έγκυρο" ρεπορτάζ για τις κυβερνητικές προθέσεις έπαιξε αυτούσιο σε πολλά διαφορετικά ηλεκτρονικά φιλοκυβερνητικά μέσα. Δείτε τί αναφέρει το σαμαρικό iefimerida.gr:

Το νέο τοπίο στο Δημόσιο φιλοδοξεί να φέρει η κυβέρνηση με τις αλλαγές που σχεδιάζει. Το καθεστώς που θα υιοθετηθεί δεν αφορά μόνο τις απολαβές των υπαλλήλων, που θα φέρει το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο, αλλά και γενικότερα τη φιλοσοφία του Δημοσίου ως «εργοδότης», καθώς θα μπουν νέα δεδομένα τόσο στις προσλήψεις, όσο και στις προαγωγές. 

Τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μελετούν τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, με το προσχέδιο του νέου μισθολογίου στο επίκεντρο, καθώς θα πρέπει να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί τον Οκτώβριο, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015. 

Κεντρικός άξονας των νέων δεδομένων είναι η διεύρυνση της μισθολογικής διαφοράς ανάμεσα στους υπαλλήλους με πανεπιστημιακή ή τεχνολογική εκπαίδευση και εκείνους με δευτεροβάθμια ή υποχρεωτική, χωρίς όμως να προκύψει δημοσιονομικό όφελος ή απώλεια για τον προϋπολογισμό. Κάτι που συνεπάγεται- σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής»- ότι 250.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουν αυξήσεις, ενώ 150.000 υπάλληλοι θα υποστούν νέες μειώσεις. 

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται και το σενάριο αύξησης του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο χρόνια για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οπότε αυτόματα θα διευρύνεται η διαφοράς τους με εκείνους πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης. 

Στόχος της κυβέρνησης όμως είναι να αλλάξει και το καθεστώς των προσλήψεων στο Δημόσιο και η σύνδεση αυτού με τη νέα μέθοδο αξιολόγησης των υπαλλήλων. Για παράδειγμα, το σχέδιο προβλέπει την πρόσληψη για ένα έτος των υπαλλήλων με αμοιβές ιδιωτικού τομέα (585 ευρώ το μήνα μεικτά ο κατώτατος μισθός για άνω τον 25 ετών και 510 για νεότερους) και μετά την πάροδο του έτους θα αξιολογείται η απόδοση τους και εφόσον κρίνονται κατάλληλοι για τη θέση, τότε θα γίνεται κανονική πρόσληψη με αποδοχές δημόσιου τομέα (780 μεικτά για Υ.Ε. χωρίς προϋπηρεσία). 

Ακόμη, ανάμεσα στα δεδομένα που εξετάζουν τα δύο υπουργεία είναι το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών προαγωγών, η κατάργηση της υπερβάλλουσας μείωσης, αλλά και η περικοπή μη μισθολογικών παροχών. Πρόκειται για δαπάνες για θέρετρα, μεταφορές, σίτιση, παιδικούς σταθμούς και κατασκηνώσεις, από τις οποίες άλλες θα περικοπούν και άλλες θα καταργηθούν. 

Υπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο αναγνώρισης προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχει κίνητρο, αν και αυτό το μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί όπως προειδοποιούν κι αρμόδιες υπηρεσίες.

Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/node/166303#ixzz3A29pkcDk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου