Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου προς τον υφυπουργό Εργασίας κ. Γ. Πλακιωτάκη

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης απέστειλε στον υφυπουργό Εργασίας και βουλευτή Λασιθίου κ. Γιάννη Πλακιωτάκη επιστολή σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του στο Νοσοκομείο και σχετικά με  τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΝΑΝ σε γενικότερο επίπεδο και όσον αφορά στη λειτουργία των τμημάτων που έχουν μεταφερθεί ή θα μεταφερθούν στη νέα πτέρυγα. Η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Κνωσού 2-4 Άγ. Νικόλαος
Τηλ. 2841026604
syllogosergnan1@gmail.com

Προς: Υφυπουργό Εργασίας και βουλευτή Λασιθίου Γ. Πλακιωτάκη
                                                                                                                                           27/8/14
Κύριε υπουργέ
Ως γνωστόν το απόγευμα της Δευτέρας 18/8 επισκεφθήκατε το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, συναντηθήκατε και συζητήσατε με το Διοικητή του Νοσοκομείου και με τους ιατρούς της Μαιευτικής Κλινικής και λίγες ημέρες μετά συναντηθήκατε με τον υπουργό υγείας κ. Μ. Βορίδη και σύμφωνα με τις δηλώσεις σας του ζητήσατε να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο υγείας η αγορά εξοπλισμού για το νέο χώρο της Μ/Γ κλινικής και το νέο χώρο των Χειρουργείων, αίτημα στο οποίο (σύμφωνα με τις δηλώσεις σας) ο υπουργός υγείας ανταποκρίθηκε θετικά.

Επειδή η μοναδική ενημέρωση που έχουμε για τις κινήσεις αυτές που γίνονται για το Νοσοκομείο μας προέρχεται από τα μέσα ενημέρωσης, και επειδή ως Σύλλογος Εργαζομένων δεν κληθήκαμε στην απογευματινή σας επίσκεψη για να αναφέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΝΑΝ τόσο σε γενικότερο επίπεδο, όσο και όσον αφορά στη λειτουργία των τμημάτων που έχουν μεταφερθεί ή θα μεταφερθούν στη νέα πτέρυγα, γι΄ αυτό σας απευθύνουμε την παρούσα δημόσια επιστολή.

Καταρχήν θεωρούμε θετικό το ενδιαφέρον σας  για τα θέματα του εξοπλισμού των τμημάτων της νέας πτέρυγας, όπως επίσης και την ενδεχόμενη ανταπόκριση του υπουργού υγείας για το θέμα. Ελπίζουμε μόνο  η πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών υποσχέσεων για το θέμα του εξοπλισμού να μην είναι αντίστοιχη με την πορεία υλοποίησης και ολοκλήρωσης της νέας πτέρυγας που χρειάστηκε 14 ολόκληρα χρόνια για να παραδοθεί και να ξεκινήσει να λειτουργεί σταδιακά. Ελπίζουμε επίσης όσοι πολιτικοί σχηματισμοί βρέθηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας αυτά τα 14 χρόνια να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των ευθυνών τους γι΄ αυτή την απαράδεκτη και παράλογη καθυστέρηση που στέρησε για χρόνια μια σημαντική υποδομή υγείας από τους πολίτες του τόπου μας, και  να κάνουν την αυτοκριτική τους χωρίς   να πανηγυρίζουν και χωρίς να υπερηφανεύονται που ολοκληρώνουν το έργο με πολύχρονη καθυστέρηση.

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε όμως ότι, πέρα από το ζήτημα του εξοπλισμού, για να επιτελέσει η νέα πτέρυγα το έργο για το οποίο σχεδιάστηκε και για να προσφέρει στους πολίτες του Λασιθίου υπηρεσίες υγείας χρειάζεται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου  με προσωπικό, νοσηλευτικό, ιατρικό, διοικητικό και τεχνικό.

Τα τελευταία 2 ½ χρόνια το ΓΝΑΝ έχει χάσει περίπου το 1/3 του προσωπικού του, αφού γίνονται συνεχώς συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων και μετακινήσεις προσωπικού προς άλλα Νοσοκομεία (κυρίως με αποφάσεις της διοίκησης της ΥΠΕ  Κρήτης) χωρίς να αναπληρώνονται.
Το αποτέλεσμα είναι από τη μία να υπολειτουργούν κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου που πριν από 4-5 χρόνια λειτουργούσαν πλήρως και από την άλλη το υπάρχον προσωπικό να εξουθενώνεται δουλεύοντας σε εξαντλητικά και παράνομα ωράρια εργασίας και στερούμενο τις κανονικές άδειες και τις εβδομαδιαίες ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Με τέτοιες συνθήκες μπαίνει σε δοκιμασία η πλήρης και ασφαλής λειτουργία του Νοσοκομείου και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των περιστατικών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο ΓΝΑΝ και διακομίζονται στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Ειδικά όσον αφορά στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική και στα Χειρουργεία, τμήματα στα οποία αναφερθήκατε στις δηλώσεις σας (αφού θα μεταφερθούν ή έχουν ήδη μεταφερθεί στη νέα πτέρυγα), η κατάσταση στο  νοσηλευτικό προσωπικό των τμημάτων αυτών είναι απελπιστική και σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία τους στη νέα πτέρυγα. 

Στο χειρουργείο, που εδώ και χρόνια λειτουργούσε και λειτουργεί με 2 αίθουσες (ενώ στη νέα πτέρυγα υπάρχουν 4 κύριες χειρουργικές αίθουσες και 3 μικρότερες), ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που τον Αύγουστο έκλεισε προσωρινά η μία από τις δύο αίθουσες για να δοθούν κάποιες άδειες, ενώ  σε κάθε συνάδελφο  οφείλονται κατά μέσο όρο 20 ημέρες κανονική άδεια από το 2013(!), 25 ημέρες Κ.Α. από το 2014 και 22 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) από τα προηγούμενα χρόνια. Αντίστοιχα άσχημη είναι η κατάσταση και στη Μ/Γ κλινική όπου σε κάθε νοσηλεύτρια κατά μέσο όρο οφείλονται 31 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) από τα προηγούμενα χρόνια. Το προσωπικό έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια αντοχής του και η νέα πτέρυγα δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως και ασφαλώς με τέτοιες συνθήκες.

Νομίζουμε ότι κατανοείτε και εσείς ότι το πιο σοβαρό και οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είναι το στελεχιακό σε όλες τις υπηρεσίες του οργανισμού του (ιατρική, νοσηλευτική, διοικητική και τεχνική). Αν επιθυμείτε να βοηθήσετε ουσιαστικά το ΓΝΑΝ θα πρέπει να διεκδικήσετε την όσο το δυνατόν πληρέστερη λύση αυτού του προβλήματος και όχι να επικεντρώνετε τις δηλώσεις σας και τα αιτήματα σας προς τον υπουργό υγείας μόνο στα ζητήματα εξοπλισμού και κτηρίων.  Τα κτήρια, τα μηχανήματα και εξοπλισμός δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους χωρίς εργαζόμενους.

Κατανοούμε ότι τα περιθώρια της κυβέρνησης για προσλήψεις είναι περιορισμένα λόγω των αντιλαϊκών μνημονίων που και εσείς έχετε ψηφίσει, όμως δεν είναι δυνατόν να κάνετε δηλώσεις για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νομό Λασιθίου, τη στιγμή που η κατάσταση με την ανυπαρξία εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου συνεχώς επιδεινώνεται. 
Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας χωρίς αναπλήρωση του προσωπικού που έχει αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, δεν γίνεται.

 Σας ζητούμε να κάνετε διάλογο και συζητήσεις για το θέμα αυτό, να σχηματίσετε την πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει,  και να κινηθείτε αναλόγως στις διεκδικήσεις προς το Υπουργείο Υγείας, προς την κυβέρνηση και προς την τρόϊκα.

Για το ΔΣ
ο πρόεδρος            η Γραμματέας
Γ. Μανουσάκης              Π. Κιτοπούλου

1 σχόλιο:

  1. ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΙΩΤΑΚΗ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΣΚΕΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΣ. ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΡΔΕΥΘΕΙ ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΜΑΣ!! ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΦΑΣΗ ΕΥΓΕΝΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΕΜΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ! ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΟΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΟΙ ΨΗΦΟΘΥΡΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΝΤΙΠΩΣΙΑΣΜΟΥ! ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ...ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή