Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΕΝΙΛ: "Αν επιχειρηθούν κλεισίματα Νοσοκομείων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Ελλάδας, αυτό θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα των μνημονιακών κυβερνήσεων"

Αγ. Νικόλαος 7/8/2013

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Μπήκαμε στην τελική ευθεία του κλεισίματος δεκάδων νοσοκομείων στην Ελλάδα, που βαπτίζονται «συγχωνεύσεις» για να χωνευτούν ευκολότερα και των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων σε αυτά, που βαπτίζονται «κινητικότητα» για να γίνουν και αυτές πιο εύπεπτες.

Ξοδεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία Χαρτών Υγείας από ανθρώπους που το μόνο που έκαναν ήταν η συλλογή και επεξεργασία στο γραφείο τους, ορισμένων μόνο από τα στοιχεία που είναι απαραίτητα στην διαμόρφωση ενός αξιόπιστου Χάρτη Υγείας που στόχο θα είχε την καλύτερη δυνατή περίθαλψη σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και σε όλους τους πολίτες της. Πεταμένα λεφτά. Δεν θα χρειαζόταν να μπούμε στο έξοδο, αν ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας μας είχε ενημερώσει και επισήμως λίγο νωρίτερα ότι την πολιτική Υγείας στην Ελλάδα την καθορίζει ο ίδιος, πράγμα που ανέφερε δημοσίως πριν λίγες ημέρες.

Ο Χάρτης Υγείας που τίθεται άμεσα σε εφαρμογή είναι πολύ απλός: Κλείσιμο τόσων Νοσοκομείων και μείωση – συμπεριλαμβανομένων απολύσεων - τόσου αριθμού από τους εργαζόμενους σε αυτά, ώστε να επιτευχθεί ή μείωση της χρηματοδότησης του Δημόσιου συστήματος Υγείας κατά ένα συγκεκριμένο ποσό. Το ποια συγκεκριμένα θα είναι αυτά τα Νοσοκομεία και ποιοι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που θα βρεθούν στο δρόμο την ανεργίας, αυτό καθορίζεται εκ των υστέρων. Θα ακολουθήσει το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των Νοσοκομείων που θα κλείσουν, μέσω ΤΑΙΠΕΔ με βάση σχέδιο το οποίο ήδη καταρτίζεται.

Τα νέα οργανογράμματα των Νοσοκομείων που θα παραμείνουν, είναι ήδη έτοιμα, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. Θα προβλέπουν ένα ενιαίο οργανισμό για το σύνολο των πρώην διασυνδεόμενων, με αριθμό κλινών και αντίστοιχου προσωπικού κατά πολύ μειωμένων σε σχέση με το άθροισμά τους πριν τις συγχωνεύσεις. Έτσι ένας περιορισμένος αριθμός εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και ιατρών, από ΟΛΑ τα πρώην διασυνδεόμενα Νοσοκομεία θα υποχρεωθεί να μετακινηθεί μέχρι και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά του, σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση άλλου Νοσοκομείου και ένας μεγαλύτερος αριθμός θα οδηγηθεί άμεσα, λόγω μη ύπαρξης κενής οργανικής θέσης ή έμμεσα, μη αποδεχόμενος την μετακίνηση, στην απόλυση.

Ο νομός Λασιθίου δεν θα αποτελέσει εξαίρεση στους παραπάνω σχεδιασμούς. Αφού απαξιώθηκαν τα Νοσοκομεία του μέσω ελλιπούς στελέχωσης, ισχνής χρηματοδότησης και δραματικής μείωσης του κονδυλίου για εφημερίες, θα έρθουν τώρα με μια σκούπα να πετάξουν στον σκουπιδοτενεκέ ότι έχει απομείνει από το Δημόσιο σύστημα Νοσοκομειακής περίθαλψης που με τόση προσπάθεια είχε δομηθεί στον Νομό μας. Άρχισαν δε ήδη να μοιράζονται υποσχέσεις για μετακινήσεις «πλεονάζοντος» νοσηλευτικού προσωπικού από τον νομό Λασιθίου σε Νοσοκομεία της Δυτικής Κρήτης, με σκοπό να δουν ορισμένοι με καλό μάτι το κλείσιμο του Νοσοκομείου του γείτονα, αν πρόκειται να ωφεληθούν οι ίδιοι.

Στις παρούσες συνθήκες, με την φτωχοποίηση που έχει επέλθει στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού του νομού μας, με την κατάρρευση της δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης και με ένα ΕΚΑΒ ανίσχυρο να αντιμετωπίσει το βάρος των δεκάδων καθημερινών διακομιδών από την μία πόλη στην άλλη, το κλείσιμο οπουδήποτε Νοσοκομείου στο νομό μας είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση την υγειονομική περίθαλψη στην αντίστοιχη περιοχή.

Αυτό που απαιτείται, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, είναι η ενίσχυση της λειτουργίας των υπαρχόντων δομών Δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, με πλήρη λειτουργία του κεντρικού Νοσοκομείου του νομού, του Αγ. Νικολάου και επίσης πλήρη λειτουργία των βασικών κλινικών και τμημάτων των υπολοίπων Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας του νομού μας, με επαρκείς Οργανισμούς, στελέχωση και χρηματοδότηση, έτσι ώστε να καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες της κάθε περιοχής και όχι η κατεδάφισή τους.

Ο νομός Λασιθίου έχει αποδείξει το προηγούμενο διάστημα ότι ξέρει να αγωνίζεται ενωμένος για τα θέματα της Δημόσιας περίθαλψης. Οι προηγούμενες κινητοποιήσεις μας θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια προειδοποίηση για αυτό που θα επακολουθήσει αν κλείσει έστω και μία νοσηλευτική δομή του νομού μας. Αντίστοιχες αντιδράσεις θα πρέπει να αναμένονται και σε όλες τις άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου θα επιχειρηθεί το κλείσιμο των Νοσοκομείων τους. Είναι δε διαφορετικό αυτό που πρέπει να περιμένει κανένας ως αντίδραση, όταν θίγει μια επαγγελματική τάξη και διαφορετικό αυτό που θα δει να διαδραματίζεται όταν θίγει ολόκληρες πόλεις και περιοχές και μάλιστα συγχρόνως.

Αν επιχειρηθούν κλεισίματα Νοσοκομείων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Ελλάδας, αυτό θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα των μνημονιακών κυβερνήσεων. Δεν ζητάμε από την παρούσα κυβέρνηση τίποτα, αφού ο ρόλος της είναι καθαρά διεκπεραιωτικός των εκάστοτε εντολών της τρόικας. Το μόνο που της συστήνουμε είναι να μεταφέρει την παραπάνω εκτίμηση στους ανωτέρους της.
Για το ΔΣ της ΕΝΙΛ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Γερμανάκης Αντώνιος Πατρωνάκης Εμμανουήλ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου