Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΤΡΩΝ Ε.ΣΥ. ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


Η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι γνωστή σε όλους: στο απλήρωτο προσωπικό, στους ταλαιπωρημένους ασθενείς, σε ολόκληρη την Ρεθυμνιώτικη κοινωνία. Ο μόνος που φαίνεται να αγνοεί (ή να μην ενδιαφέρεται) για την έκτακτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται το ΓΝΡ είναι ο διοικητής του κ. Ξυπολυτάς, ο οποίος ανακάλυψε οτι το μόνο που δεν πηγαίνει καλά είναι οτι λείπουν οι κάμερες παρακολούθησης από όλες τις εισόδους του νοσοκομείου! 

Ξεκίνησε λοιπόν την τοποθέτησή τους με τρόπο ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΟ, χωρίς να έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους ως όφειλε, χωρίς να έχει έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, χωρίς καν να έχει γνωμοδότηση από την αρμόδια επιτροπή για το σε ποιους χώρους επιτρέπεται η τοποθέτηση συστήματος παρακολούθησης. Η πρακτική του αυτή είναι καθόλα ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Έχει συνηθίσει βέβαια ο κ. Ξυπολυτάς στην παρανομία. 

Ο ίδιος, παρανομεί κατ' εξακολούθηση αφού από τον διορισμό του ως διοικητής, θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο, διατηρεί το ιδιωτικό του ιατρείο. Επίορκος λοιπόν, και μάλιστα με θράσος καθώς δεν θεωρεί σκόπιμο να λογοδοτήσει γι’ αυτό. Τοποθέτηση καμερών – μια καθόλου αθώα επιλογή Ο κ. Ξυπολυτάς δεν είναι τυχαίος και δεν είναι μόνος του. Διορίστηκε ακριβώς επειδή έχει θράσος και αυταρχισμό από μια κυβέρνηση με ειδικό ενδιαφέρον για τα νοσοκομεία της χώρας – θέλει χωρίς περιστροφές να τα κλείσει. Διορίστηκε από μια κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί να απολύσει μέσα στο 2013 υγειονομικό προσωπικό – η πρώτη «παρτίδα» αφορά 1250 νοσηλευτές και έπεται συνέχεια. 

Το υπουργείο Υγείας χρειάζεται να κατασκευάσει επίορκους εργαζόμενους, και το χρειάζεται άμεσα. Και επιστρατεύει κάθε μέσο – η κάμερα σε έπιασε να αργείς 5 λεπτά? Επίορκος. Απόλυση. Ξεχνούν πολύ βολικά ότι χάρη στην ανιδιοτέλεια και το ενδιαφέρον των εργαζομένων λειτουργούν ακόμα τα νοσοκομεία της χώρας. Το ΓΝΡ δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο κ. Ξυπολυτάς εισπράττει υπεραξία για την άριστη λειτουργία του και το γεγονός ότι καλύπτονται όλες οι εφημερίες, αποκρύπτει όμως το γεγονός ότι οι εφημερίες αυτές καλύπτονται ακριβώς επειδή το προσωπικό δουλεύει 3 και 4 παραπάνω εφημερίες απλήρωτο. Η απόφαση για τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης σε έναν εργασιακό χώρο, όταν μάλιστα προσβάλλονται τα πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ίδιων των ασθενών και των επισκεπτών, είναι ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ νομικά όσον αφορά στην διαδικασία που (δεν) ακολουθήθηκε, αλλά και ηθικά. Το θράσος και ο αυταρχισμός είναι βασικά στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία (αλλά και αλλού) η οποία έχει στόχο να ισοπεδώσει το ΕΣΥ και να το παραδώσει στα χέρια των ιδιωτών. 

Το θράσος και ο αυταρχισμός του κ. Ξυπολητά μόνο τυχαία δεν είναι. Από αυτή την κυβερνητική πολιτική αντλεί τη δύναμη και στρέφεται σε ενέργειες επίδειξης ισχύος. Συνάδελφοι και κάτοικοι του Ρεθύμνου Το προσωπικό του νοσοκομείου δεν αποτελεί υπηρετικό προσωπικό του κ. Ξυπολυτά. Όσοι δίνουμε την ζωή μας καθημερινά πλάι στους ασθενείς, ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ να μας κουνάει το χέρι ο διορισμένος υπαλληλίσκος της κυβέρνησης. Που πολύ κυνικά ομολογεί ότι ναι, δεν υπάρχουν χρήματα για φάρμακα, για υλικά, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά υπάρχουν για κάμερες. Που δηλώνει ότι κόπτεται για την ασφάλεια των εργαζομένων (πώς άραγε αυτή διασφαλίζεται από την τοποθέτηση κάμερας;), αλλά δεν φαίνεται να συγκινείται το ίδιο όταν επίσημα ανακοινώνεται ότι φέτος τον χειμώνα το νοσοκομείο δεν θα έχει πετρέλαιο θέρμανσης και πιθανά ούτε φαγητό για τους ασθενείς ή τους εργαζόμενους. 

Η Ρεθυμνιώτικη κοινωνία, οι ασθενείς μας, γνωρίζουν πολύ καλά ποιος δίνει καθημερινά μάχη για να διασφαλίζεται η υποτυπώδης δημόσια υγεία στο Ρέθυμνο. Αυτοί είναι οι μόνοι αρμόδιοι να μας κρίνουν. Είναι ζήτημα πάνω απ’ όλα αξιοπρέπειας να μην ανεχτούμε την λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης, ειδικά όταν αυτή επιβάλλεται με αυταρχικό τρόπο από έναν διοικητή που θα έπρεπε ήδη να έχει απολυθεί, αφού έχει διοριστεί παράνομα και είναι επίορκος. Τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» τόσο του κ. Ξυπολυτά όσο και του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης θα μας βρουν απέναντί τους. 

Ζητάμε να βρουν απέναντι τους και σύσσωμη την κοινωνία του Ρεθύμνου, πριν καταλήξουμε να είμαστε ένας νομός με ένα αδρανοποιημένο νοσοκομείο ή ακόμα και χωρίς δημόσιο νοσοκομείο, πού αυτό είναι το τελικό σχέδιο τους. 

 08.08.2013
ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου