Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Δεν έγινε ανακατανομή του κονδυλίου των εφημεριών στη χθεσινή συνάντηση στη ΔΥΠΕ - το κομματικό και ιατρικό "λόμπι" του Ηρακλείου οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου


Χθες συγκλήθηκε από το διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης  Αντώνη Γρηγοράκη σύσκεψη στα γραφεία της ΔΥΠΕ με θέμα την κατανομή των εφημεριών στα Νοσοκομεία της Κρήτης με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη λειτουργία των Νοσοκομείων του νομού Λασιθίου και ειδικά του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω της απόφασης του υπουργείου Υγείας, με εισήγηση της ΔΥΠΕ Κρήτης, να προχωρήσει σε ανισοκατανομή της περικοπής του ετήσιου κονδύλιου των εφημεριών με αποτέλεσμα η περικοπή στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου να είναι 39.7%, ενώ στο Βενιζέλειο μόλις 14.4%(!!!) και στο ΠΑΓΝΗ 25%. Αυτή η ανισοκατανομή δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά που να μην μπορούν να αντιμετωπίζονται στο ΓΝΑΝ και να διακομίζονται στα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.


Αντί λοιπόν στη χθεσινή σύσκεψη να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εσωτερική ανακατανομή του κονδυλίου, το κομματικό και ιατρικό "λόμπι" του Ηρακλείου ανακάλυψε ότι υπάρχει ανισοκατανομή της πανελλήνιας κατανομής των εφημεριών και αποφάσισε να ζητηθεί η ανακατανομή του κονδυλίου σε πανελλαδικό επίπεδο, και τελικά στη σύσκεψη δεν ελήφθη από τη διοίκηση της ΔΥΠΕ καμιά απόφαση για ανακατομή του κονδυλίου σε επίπεδο Κρήτης. Έτσι λοιπόν θα συνεχιστεί η κατάφορη αδικία εις βάρος του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και θα συνεχιστούν τα μεγάλα προβλήματα από τα κενά στο πρόγραμμα εφημεριών, σε ένα Νοσοκομείο που κανονικά θα έπρεπε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού βρίσκεται στην καρδιά μιας από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.

Η ευθύνη βαρύνει το διοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης Αντ. Γρηγοράκη και τον υποδιοικητή Γ. Νεοφώτιστο (που αποτελούν κομματικά στελέχη της ΝΔ στο νομό Ηρακλείου) την υποδιοικήτρια κα Τριχοπούλου, όπως επίσης και τα διοικητικά στελέχη της ΔΥΠΕ που προέρχονται από Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Ουσιαστικά, εδώ και καιρό η ΔΥΠΕ Κρήτης λειτουργεί σαν ΔΥΠΕ Ηρακλείου και όχι σα διοίκηση υγειονομικής περιφέρειας όλου του νησιού!

Οι κυβερνητικές ευθύνες γι΄αυτή την κατάσταση είναι μεγάλες, αφού η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γνωρίζει και συνυπογράφει τις αποφάσεις που οδηγούν στη συνεχή και ραγδαία υποβάθμιση το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και τα άλλα μικρότερα Νοσοκομεία του νησιού. Επίσης οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες από τη στιγμή που εφαρμόζεται μια μνημονιακή πολιτική συνεχών περικοπών της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και συνεχών περικοπών των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων με στόχο να απαξιωθούν πλήρως τα δημόσια Νοσοκομεία και να στραφούν οι πολίτες στις ιδιωτικές δομές υγείας.

Ευθύνες έχει και ο βουλευτής της ΝΔ στο νομό Λασιθίου  Γ. Πλακιωτάκης αφού ανέχεται και στηρίζει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τον πληθυσμό του Μεραμπέλλου και του ν. Λασιθίου.

Είναι φανερό, ότι αν στο επόμενο διάστημα δεν υπάρξουν κινήσεις που να αποκαθιστούν την αδικία που έγινε εις βάρος του ΓΝΑΝ και να διασφαλίζουν την όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη λειτουργία του Νοσοκομείου, θα υπάρξουν από την πλευρά του Αγ. Νικολάου  πιο έντονες και πιο δυναμικές αντιδράσεις.

Γιώργος Μανουσάκης
πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου