Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση για την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη και για τη λειτουργία του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Η αυριανή  ημέρα 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.
Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του γερμανού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.
Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:
  • να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
  • να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
  • να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας εθελοντή αιμοδότη, καλό θα ήταν να αναφερθούμε και στη λειτουργία του τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Το τμήμα λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια καλύπτοντας σε αιμοληψίες όλο το νομό Λασιθίου και αποτελείται από 3 ειδικευμένους ιατρούς, 6 νοσηλευτές-τριες και μία παρασκευάστρια. Είναι το μοναδικό τμήμα αιμοδοσίας στο νομό Λασιθίου και καλύπτει σε αίμα τη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου διαθέτοντας στα τμήματα του (χειρουργείο, κλινικές,  ΜΕΘ) από 80 έως 120 φιάλες το μήνα για μεταγγίσεις χειρουργημένων ή παθολογικών ασθενών. Επίσης καλύπτει όλο το 24ωρο τα τμήματα του Νοσοκομείου με παράγωγα αίματος.
Αιμοληψίες γίνονται κάθε πρωί (09.00 -13.30) και τρία απογεύματα την εβδομάδα (16.30-19.00). Επίσης το τμήμα αιμοδοσίας του ΓΝΑΝ εκτελεί αιμοδοσίες με εξορμήσεις σε χωριά της περιοχής του Μεραμπέλλου όπου λειτουργούν τράπεζες αίματος από πολιτιστικούς και άλλους συλλόγους (Κριτσά, Καλό Χωριό, Ελούντα, Λακώνια, Βραχάσι, Σίσι, Μίλατος). Στο τμήμα αιμοδοσίας του ΓΝΑΝ εξυπηρετούνται περί τις 22 τράπεζες αίματος συλλόγων και επαγγελματικών και άλλων σωματείων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ενεργές.

Τα βασικά προβλήματα του τμήματος έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού.  Οι 3 ιατροί καλύπτουν εφημεριακά μόνο τις 18 από τις 30 ημέρες του μήνα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι καλυμμένες και οι 30, γιατί οι ιατροί της αιμοδοσίας έχουν την ευθύνη για τις διασταυρώσεις και μεταγγίσεις, ενώ είναι αυτή που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάθε αιματολογικά δύσκολο περιστατικό. Γι΄αυτό θα πρέπει να βρεθεί λύση ώστε το τμήμα εφημεριακά να καλύπτεται όλο το μήνα, έστω με εφημερίες ετοιμότητας.

Το νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό του τμήματος τους τελευταίους δύο μήνες περνά δύσκολες στιγμές, αφού μετά την τελευταία μετακίνηση από το τμήμα προς άλλο τμήμα, δεν μπορεί κανείς εργαζόμενος να πάρει άδεια, είτε κανονική είτε ειδική. Το πρόβλημα είναι Ιδιαίτερα οξύ και η διοίκηση του Νοσοκομείου θα πρέπει να βρει άμεσα λύση.

Ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα του τμήματος είναι σε καλό επίπεδο, όμως χρειάζονται ανανέωση και ενίσχυση και γι΄αυτό έχει υποβληθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ για αγορά εξοπλισμού για το τμήμα αιμοδοσίας, χωρίς να έχει προχωρήσει κάτι εδώ και δύο χρόνια. Επίσης το τμήμα υποφέρει από ελλείψεις διάφορων αναλώσιμων υλικών, όπως και όλα τα τμήματα του ΓΝΑΝ.

Το τμήμα αιμοδοσίας του ΓΝΑΝ είναι ένα καλά οργανωμένο τμήμα του Νοσοκομείου με προσωπικό πολύ καταρτισμένο και συνεργάσιμο, χρειάζεται όμως ενίσχυση για να μπορεί να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στο Νοσοκομείο και στον πληθυσμό του νομού, αφού ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός.

Ας ελπίσουμε η διοίκηση του Νοσοκομείου, η διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης και η ηγεσία του υπουργείου υγείας να μη μείνουν στις ευχές και στα συγχαρτήρια για την παγκόσμια ημέρα αιμοδοσίας και να φροντίσουν ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου μας, όπως και τα αντίστοιχα τμήματα στα Νοσοκομεία της χώρας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου