Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα νοσείΗ δραματική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung το οποίο έχει τίτλο «λιτότητα ή βοήθεια».

Το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Στεφανίδη επικεντρώνεται στην κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα πρώτων βοηθειών του νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. «Όποιος χρειάζεται γιατρό μπορεί μόνο να ελπίζει και να περιμένει», τονίζεται στο ρεπορτάζ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, περιγράφεται η πολύωρη αναμονή των ασθενών, ο συνωστισμός, ενώ «στο μεταξύ, εταιρίες security ελέγχουν την είσοδο στο τμήμα πρώτων βοηθειών σε πολλά ελληνικά νοσοκομεία καθώς παρατηρούνται συχνά εκρήξεις θυμού, καυγάδες και συμπλοκές».

Αιτία του συνωστισμού που παρατηρείται είναι όπως σημειώνει το δημοσίευμα το γεγονός ότι «τα τμήματα πρώτων βοηθειών των ελληνικών νοσοκομείων, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, δεν λειτουργούν καθημερινά, αλλά μόνο κάθε τέσσερις μέρες. (…) ‘Αυτό που βλέπουμε εδώ’ λέει ο Jobst Rudolf, γερμανός επικεφαλής νευρολόγος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, ‘είναι ένα κομμάτι της καθημερινής μάχης επιβίωσης του ελληνικού συστήματος υγείας. Μερικές μέρες επικρατεί στο δικό μας τμήμα πρώτων βοηθειών απόλυτη εξαθλίωση, όπως στον πόλεμο».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στο δημοσίευμα σχολιάζεται πως το σύστημα υγείας στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση, η οποία επιταχύνεται υπό το βάρος της κρίσης χρέους και σημειώνεται πως «σχεδόν κάθε πακέτο λιτότητας που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο τα προηγούμενα χρόνια, περιέκοψε τις δαπάνες στον τομέα της υγείας. (…) Φέτος προβλέπεται να μειωθούν εκ νέου υπό την πίεση της τρόικας. Αυτό γιορτάζεται σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον ως επιτυχία των μέτρων λιτότητας. Στην Ελλάδα ο λαός πέφτει όμως σε βαθιά ανέχεια».

Απάνθρωπες οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

«Το Συμβούλιο τη Ευρώπης ζητά βοήθεια για τους πρόσφυγες» αναφέρεται σε τίτλο του ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να προσφέρουν βοήθεια αλληλεγγύης ενώπιον της αισθητά αυξανόμενης πίεσης που δέχονται η Ελλάδα και η Τουρκία από την είσοδο μεταναστών. Ειδικότερα θα έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα για την αξιοπρεπή στέγαση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, όπως αναφέρεται σε ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται σε δηλώσεις της ολλανδής σοσιαλδημοκράτισσας και μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης Τινέκε Στρικ, η οποία τόνισε πως «η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή 6.000 κέντρα απέλασης», όπως τα χαρακτήρισε, «και προσεχώς πρόκειται να φθάσουν τις 10.000. Εκεί επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες. ’70 άνθρωποι ζουν σε ένα κελί 100 τ.μ. χωρίς νερό, θέρμανση και φως’ είπε η Στρικ για ένα κέντρο που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου