Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Με αφορμή την διατυπωμένη πρόθεση για μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Προς: Διοικητή Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου

Κοινοποίηση: Διεύθυνση και Τομεάρχες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
                    Νοσηλευτικό προσωπικό


Κύριε διοικητή
με αφορμή την διατυπωμένη πρόθεση για μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από τμήμα σε τμήμα το τελευταίο διάστημα θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:

1. Καθ΄ όσον γνωρίζουμε, οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται με γραπτές αποφάσεις διοικητή, κατόπιν εισήγησης της νοσηλευτικής υπηρεσίας, κάτι που δυστυχώς στο παρελθόν δεν έχει τηρηθεί.

2. Μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου λόγω της παύσης νέων προσλήψεων και  των συνταξιοδοτήσεων εργάζεται πλέον εκτός των ορίων της εργασιακής νομοθεσίας, με 6 και 7 βάρδιες την εβδομάδα, χωρίς να παίρνει τις νόμιμες άδειες του κατ΄ έτος και με περικοπές στο οικογενειακό εισόδημα που ξεπερνούν το 50%. Καταλαβαίνετε ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί μεγάλο ψυχολογικό φορτίο στους εργαζόμενους, το οποίο επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό με τυχόν αλλαγές του εργασιακού περιβάλλοντος από μετακινήσεις. Γι΄ αυτό σας ζητούμε οι όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από μεγάλη προπαρασκευή και μελέτη και αφού εξετάζονται όλες οι πλευρές και οι τυχόν επιπτώσεις, τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στα τμήματα τους. Δεν θα πρέπει οι εργαζόμενοι να δέχονται απειλές σχετικά με το θέμα των μετακινήσεων, ούτε να λαμβάνονται αποφάσεις σύμφωνα με την προσωπική άποψη και βούληση διοικούντων  ή ιατρών. Με διάλογο και εμπεριστατωμένη μελέτη μπορεί η διοίκηση να βρίσκει τον καλύτερο δυνατό τρόπο να καλύπτει τις ανάγκες, χωρίς να διαταράσσεται η  ησυχία, η τάξη και η ψυχολογική ισορροπία των νοσηλευτικών τμημάτων και των εργαζομένων.

3. Στην όλη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την παύση των προσλήψεων και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να γίνεται προσπάθεια ώστε η δραστηριότητα του Νοσοκομείου να είναι ανάλογη με τις ανθρώπινες δυνατότητες του νοσηλευτικού προσωπικού. Η ανάληψη από ιατρούς και τμήματα του Νοσοκομείου(πχ ΜΤΝ)  δραστηριοτήτων που ξεπερνούν τα όρια ακόμα και της υπερπροσπάθειας που γίνεται από το νοσηλευτικό προσωπικό, θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και πιστεύουμε ότι από την πλευρά σας πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα.

Για  το ΔΣ 
ο πρόεδρος                               ο Γραμματέας

Γ. Μανουσάκης                             Δ. Χαλκιαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου