Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: ΛΕΙΠΟΥΝ 28.500 ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ


Οι δραματικές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών αλλά και η ενταντικοποίηση της εργασίας των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αναδείχτηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου (29.1.2013) της Ομοσπονδίας των Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), των Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) και των υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ ενόψει της πανυγειονομικής απεργίας την Πέμπτη 31.1.2013.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν απ' τα δημόσια νοσοκομεία λείπουν αυτή τη στιγμή 6500 μόνιμοι γιατροί και 20.000-22.000 μη ιατρικό προσωπικό, κυρίως νοσηλευτές. Το αποτέλεσμα είναι η εξάντληση του προσωπικού με δεδομένο ότι μετά την οικονομική κρίση αυξήθηκε κατά 28% η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατροί και εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν εφημερίες και εξαιρέσιμα πολλών μηνών.

Όμως οι ασθενείς παρά τις υπερπροσπάθειες του προσωπικού αντιμετωπίζουν δραματικά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, όχι μόνο μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και όταν βγαίνουν απ' αυτά και πρέπει να συνεχίσουν κάποια αγωγή. Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας έδωσε μια τραγική περίπτωση: «Ήρθε στο νοσοκομείο μια 57χρονη με γλαύκωμα και μου είπε ότι σταμάτησε τα φάρμακά της γιατί δεν έχει να πληρώσει. "Αγοράζω είπε μόνο τα φάρμακα για την πίεσή μου". Και στην παρατήρησή μου ότι κινδυνεύει να χάσει το φως της απάντησε: "Προτιμώ να χάσω το φως μου μετά από δυο χρόνια, παρά να πάθω εγκεφαλικό σήμερα" (!). Εκεί κατάντησαν τον κόσμο: Να έχει να επιλέξει ανάμεσα στο εγκεφαλικό και την τύφλωση».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, κατάγγειλε ότι η συγχώνευση του νοσοκομείου Λήμνου και Λέσβου θα στερήσει τη μοναδική Ογκολογική κλινική στην περιοχή που νοσηλεύει 1000 καρκινοπαθείς το χρόνο. Η πρόεδρος των υγειονομικών υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου, κατάγγειλε την προσπάθεια πλήρους αποδόμησης των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, με απώτερο σκοπό την πλήρη κατάργησή τους.

Ο στόχος αυτός είναι άμεσος, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» (291.2013) δημοσιεύοντας την έκθεση της Task Force, που ζητά την κατάργηση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και την εκχώρηση της Διοίκησης του Οργανισμού σε ιδιώτες, κατά προτίμηση «διεθνές υψηλόβαθμο στέλεχος». Στο θέμα αναφέρθηκε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, που ζήτησε την πλήρη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό τονίζοντας: «Πρέπει να καταργηθεί η δανειακή σύμβαση για να μπορέσει να γίνει χρηματοδότηση των κοινωνικών αναγκών».
http://902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου