Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Δημόσιο: σύνταξη στα 52 έτη και για άνδρες με ανήλικο παιδί

Δυνατότητα συνταξιοδότησης με το ίδιο ηλικιακό όριο που ισχύει και για τις γυναίκες παρέχει το υπουργείο Οικονομικών και στους άνδρες υπάλληλους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2011 και μετά, εφόσον έχουν, κατά τον χρόνο θεμελίωσης, ανήλικο παιδί.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη εγκύκλιο που εξέδωσε χθες ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης, με οδηγίες προς το Γενικό Λογιστήριο και τα ασφαλιστικά Ταμεία για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος του δημόσιου τομέα (νόμος 3865/2010), προβλέπονται, μεταξύ των αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (παρατίθενται στους πίνακες) και τα εξής:

Για άνδρες και γυναίκες υπαλλήλους που συμπληρώνουν το 2011 την 25ετή συντάξιμη υπηρεσία ή 25ετή ασφάλιση, κατά περίπτωση, και έχουν ανήλικο παιδί, η καταβολή της σύνταξης θα είναι δυνατή με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους, ενώ για όλους όσοι συμπληρώνουν την 25ετία το 2012, η καταβολή της σύνταξης θα είναι δυνατή με τη συμπλήρωση του 55ου έτους. Η ευνοϊκότερη μεταχείριση για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους σταματά για εκείνους που θα συμπληρώσουν την 25ετία από 1.1.2013 και μετά και ορίζεται το 65ο έτος της ηλικίας ως ενιαίο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση. Ταυτοχρόνως, αυτή η ευνοϊκή εξισωτική ρύθμιση δεν έχει εφαρμογή για όλους όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (25ετή προϋπηρεσία) μέχρι 31.12.10. Επομένως ο υπάλληλος, πατέρας ανηλίκου, που συμπλήρωσε 25ετία μέχρι 31.12.10 και αποχωρήσει –με παραίτηση– από την υπηρεσία να γνωρίζει ότι όριο ηλικίας για την καταβολή της σύνταξής του θα είναι το 65ο έτος.

Για πρώτη φορά θεσπίζεται για τη συνταξιοδότηση από το Δημόσιο η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου για κάθε παιδί και για σπουδές. Ο χρόνος αυτός ορίζεται σε ένα έτος για το 1ο παιδί, σε δύο επιπλέον για το 2ο και σε δύο για το τρίτο. Η αναγνώριση αυτή δεν αφορά υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία πριν από τις 21.07.2010. Η αναγνώριση αφορά παιδιά που βρίσκονται εν ζωή (!) και λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης με την προϋπόθεση να έχει συμπληρώσει 15ετή πραγματική προϋπηρεσία. Επίσης, το δικαίωμα πλασματικού χρόνου μπορεί να αναγνωριστεί και από τους δύο γονείς.

Δεν θα υπαχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ όσοι μετατάσσονται από υπηρεσία της οποίας η έναρξη προηγήθηκε της 1.1.2011. Επίσης από το ΙΚΑ εξαιρούνται – και παραμένουν στο Δημόσιο και οι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, αλλά έχουν προϋπηρεσία στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ, σε άλλο ΝΠΔΔ ή σε αντίστοιχες υπηρεσίες κράτους–μέλους της Ε.Ε. ως τακτικός υπάλληλος ή λειτουργός, συμβασιούχος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ημερομίσθιος έστω και μία ημέρα εργασίας ή με σύμβαση μίσθωσης έργου ή κατ’ αποκοπήν εργασία η οποία όμως έχει τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας.


Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου