Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Επείγει η εξασφάλιση 2 εκατ. ευρώ για τη νέα πτέρυγα στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου




Ιεράρχηση των ζητημάτων που αφορούν τη στήριξη, ενίσχυση και ολοκλήρωση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, ώστε να ανταποκριθεί ακόμη πιο ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά στον σημαντικό ρόλο που ήδη διαδραματίζει στην παροχή υπηρεσιών Υγείας σε μια ευρύτατη περιφέρεια, έγινε στη συνάντηση του Δημάρχου Δημήτρη Κουνενάκη με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Αλέξανδρο Μαυρικάκη.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και Αντιδήμαρχος Μιχάλης Σγουρός και ο αρμόδιος για θέματα Υγείας Αντιδήμαρχος Μενέλαος Φουλεδάκης.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου δήλωσε αρνητικός απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια θα υποδαύλιζε την αντιπαλότητα μεταξύ των νοσοκομείων αλλά και των τοπικών κοινωνιών του νομού μας, στην οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ενδεχομένως επιδιώκουν κάποιοι να μας ωθήσουν, με επανάληψη κινήσεων διεκδίκησης αύξησης του προϋπολογισμού, μέσα από εκδηλώσεις διαμαρτυρίας». Υπογράμμισε ότι έτσι δεν πρόκειται τελικά να βρεθεί λύση στο συνολικό πρόβλημα του Νομού Λασιθίου.

Ενημερώνοντας, ο κ. Μαυρικάκης τόνισε ότι η δική του προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστούν τα 2.000.000 ευρώ ώστε να τελειώσει η κατασκευή και ο εξοπλισμός της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου και να ξεκινήσει να λειτουργεί, ώστε ολοκληρωμένα πλέον το ΓΝΝΑΝ να παρέχει τις υπηρεσίες στον κόσμο που προσέρχεται από το νομό μας ή και από αλλού.

Οι χώροι που διαμορφώνονται για χειρουργεία και άλλες υποδομές στη νέα πτέρυγα είναι υψηλότατου επιπέδου και όταν ολοκληρωθούν θα συγκρίνονται με τις αντίστοιχες του ΠΑΓΝΗ και μιας ιδιωτικής κλινικής στην Κρήτη. Απομένει περί το 10 - 15% των εργασιών για να ολοκληρωθεί η πτέρυγα.

Αναφερόμενος στις προοπτικές εξασφάλισης του χρηματικού ποσού που χρειάζεται για την ολοκλήρωσή της, ο κ. Μαυρικάκης είπε ότι το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα των δημοσίων έργων και από τη διερεύνηση που έκανε ρωτώντας τους αρμοδίους στην Περιφέρεια Κρήτης, απέκλεισαν τη δυνατότητα το έργο να ενταχθεί για να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, μιας και λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει αυστηρή περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Από το ΕΣΠΑ, όμως, έχει ήδη κατατεθεί πρόταση από το ΓΝΝΑΝ για χρηματοδότηση ύψους 620.000 για βιοϊατρικό εξοπλισμό και μόλις ανοίξει άλλο πρόγραμμα θα κατατεθεί πρόταση για αγορά αξονικού τομογράφου και άλλου εξοπλισμού.

Τη Δευτέρα, που ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και ο Γραμματέας της Διοίκησης Κρήτης Αθ. Καρούντζος θα επισκεφτούν τον Άγιο Νικόλαο, ο Δήμαρχος θα τους θέσει το ζήτημα των δυνατοτήτων που υπάρχουν από το ΕΣΠΑ για εξασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση της πτέρυγας του νοσοκομείου.

«Κανένα από τα λειτουργούντα νοσοκομεία στο Νομό Λασιθίου δεν πρέπει να κλείσει... Χρειάζεται, όμως, αναδιοργάνωση υπηρεσιών, πάνω σε έναν καινούριο «χάρτη υγείας» βάση του οποίου πρέπει να είναι μια οργανωμένη συνεργασία. Επειδή αλλάζουν τα δεδομένα στην Υγεία, στη χώρα μας, πρέπει να δούμε το κατά πόσον κάποια νοσοκομεία μπορούν να εξειδικευτούν σε ορισμένους τομείς π.χ. στο Νοσοκομείο Νεάπολης είχα προτείνει το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, το οποίο, ύστερα από πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις, γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Όλα τα νοσοκομεία του νομού θα πρέπει να εντοπίσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και εκεί να εστιάσουν τη λειτουργία τους», είπε ο κ. Μαυρικάκης.

Μειωμένος στο μισό ο προϋπολογισμός

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου δήλωσε:

«Διαπιστώσαμε ότι στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου γίνεται σοβαρή δουλειά με κοινή προσπάθεια, του ιατρικού, του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και της διοίκησης. Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει μείωση στο παρεχόμενο έργο αλλά σταθερότητα, γεγονός που σημαίνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται το Νοσοκομείο. Αυτό που επιθυμούμε εμείς είναι να ολοκληρωθούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός ώστε να παρέχει κι άλλες υπηρεσίες και να μη φεύγει κανείς πολίτης του νομού μας αναζητώντας υπηρεσίες Υγείας σε άλλους νομούς.

Ο προϋπολογισμός του ΓΝΝΑΝ μειώθηκε το 2011 κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της οριζόντιας μείωσης της χρηματοδότησης από το αρμόδιο υπουργείο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκύψουν φέτος σημαντικά λειτουργικά προβλήματα.

Έτσι ένα πρώτο αίτημα των φορέων της περιοχής είναι να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου και θα είμαστε σε επιφυλακή γι' αυτό, μέχρι να εξασφαλιστούν τα χρήματα που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του.

Το νοσοκομείο χρειάζεται επειγόντως 2.000.000 ευρώ, από τον κρατικό Προϋπολογισμό ή από οπουδήποτε αλλού, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευαζόμενη πτέρυγα. Όταν ολοκληρωθεί, το νοσοκομείο θα μπορεί να παρέχει περισσότερες και πολύ καλύτερες υπηρεσίες στο κοινό.

Επίσης, ως φορείς, θα ενισχύσουμε την προσπάθεια που γίνεται από τη Διοίκηση του ΓΝΝΑΝ για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού. Αυτό, όμως, απαιτεί υποδομές και μια καλή οργάνωση. Εμείς, ως κοινωνία, θα εξετάσουμε το πώς θα στηρίξουμε αυτό το θέμα ώστε να συνδέσουμε τις παροχές Υγείας με τον Τουρισμό.

Τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε συνάντηση με τη διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, παρουσία και των βουλευτών τους οποίους έχουμε ήδη ενημερώσει για τα παραπάνω ζητήματα. Παράλληλα θα γίνει συνάντηση με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των τοπικών φορέων ώστε να συντονιστούν οι προσπάθειες προώθησης και αποτελεσματικότερης διεκδίκησης για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μας

Ο Τουρισμός Υγείας

Ο Διοικητής του ΓΝΝΑΝ επεσήμανε ότι οι δομές Υγείας που ήδη διαθέτει ο Άγιος Νικόλαος, μπορούν να αποτελέσουν μια άριστη βάση εκκίνησης για τον σχεδιασμό ανάπτυξης του Τουρισμού Υγείας, γεγονός που θα δώσει νέα δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Ήδη ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών που επιλέγουν τον Άγιο Νικόλαο και την ευρύτερη περιοχή για διακοπές ή μεγαλύτερης διάρκειας διαμονή, προσφεύγει για εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αλλά και στο Νοσοκομείο. Η ολοκλήρωση, λοιπόν, της νέας πτέρυγας του ΓΝΝΑΝ συνιστά στρατηγική επιλογή όχι μόνο για την ολοκλήρωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ντόπιους αλλά και προς τους τουρίστες, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί στην περιοχή, όταν γνωστοποιηθεί η αναβάθμιση αλλά και διεύρυνση του φάσματος των υπηρεσιών που θα μπορεί να προσφέρονται σ' αυτούς, που θα συνδυάσουν το «τερπνό με το ωφέλιμο», επισκεπτόμενοι των τόπο μας.

Στην προοπτική αυτή φάνηκε ότι συμφωνούν διοικητής και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, που δεσμεύτηκαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και προς αυτή την κατεύθυνση.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή:  Εφημερίδα  Ανατολή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου