Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Λίγα πλέον υπολείπονται για την ολοκλήρωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου


Με 2 εκατομμύρια ευρώ θα μπορεί ο νομός Λασιθίου να έχει ένα Νοσοκομείο, το οποίο θα μπορεί να παρέχει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες όλου του Λασιθίου μηδενίζοντας τις επισκέψεις, τις νοσηλείες και τα χειρουργεία που πάνε στο γειτονικό νομό.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κ. Αλέξανδρος Μαυρικάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ είπε πως το Νοσοκομείο σήμερα απευθύνεται σε όλο το νομό και έχει πληθυσμό αναφοράς ολόκληρο, όλες τις επαρχίες του και όχι μόνο.

«Το Νοσοκομείο μας σήμερα προσφέρει εξαίρετες υπηρεσίας υγείας και θα πρέπει οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής του νομού να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται και πολλές από αυτές δεν εξυπηρετούνται από καμία άλλη νοσηλευτική μονάδα εντός Λασιθίου», ανέφερε.

Μάλιστα χαρακτήρισε κόσμημα για ολόκληρο το νομό την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, η οποία θα περιλαμβάνει νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία, νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το Γυναικολογικό-Μαιευτικό, όπως και μονάδα νεογνών, που παρόμοια υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ και στα Χανιά.

Με τη μεταφορά των κλινικών από την παλιά πτέρυγα θα δημιουργηθούν αμέσως νέοι χώροι για άλλες ιατρικές δραστηριότητες.

Για να καταφέρει ο νομός να έχει ένα τέτοιο Νοσοκομείο, πρέπει να αποταμιευτεί το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ και να ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι οποίες βρίσκονται ουσιαστικά και πραγματικά στο τελευταίο στάδιο και χρειάζονται μόνο λίγες επεμβάσεις.

Επαρκεί το προσωπικό

Μιλώντας για το ιατρικό ναι νοσηλευτικό προσωπικό ο διοικητής επεσήμανε την επάρκειά του και ότι «το υπάρχον προσωπικό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της νέας πτέρυγας, χωρίς κανένας να μη λέει ότι, αν αυτό αυξηθεί, τότε σαφώς θα λειτουργήσει καλύτερα».

Συζητήσεις για την αποδέσμευση των 2 εκατομμυρίων ευρώ έχουν γίνει, όμως ακόμα δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες απαντήσεις.

Στη νέα πτέρυγα

Αμέσως μετά η ΑΝΑΤΟΛΗ ξεναγήθηκε στη νέα πτέρυγα και η εικόνα που απεκόμισε ήταν θετική και συνοδευόμενη από τη διαπίστωση ότι λίγες εκκρεμότητες απομένουν να τακτοποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες, ώστε να παραδοθεί στους πολίτες του νομού ένα πραγματικά σύγχρονο Νοσοκομείο.

Στην επίσκεψη την ΑΝΑΤΟΛΗ συνόδευσε ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής και της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Πανίκος Καρατσής, ο οποίος και μας έδειξε πού θα γίνει το καθετί.

Ο χώρος της νέας ΜΕΘ στον τελευταίο όροφο είναι σχεδόν ολοκληρωμένος και έχουν τοποθετηθεί όλες οι υποδοχές των μηχανημάτων, που φυλάσσονται σε άλλους χώρους, απομένουν μόνο κάποιες μικροεργασίες στα δάπεδα και στους τοίχους.

«Αυτό το ολοκληρωμένο Νοσοκομείο, που πριν από 40 χρόνια ξεκίνησε να φτιάχνεται και ακόμα να τελειώσει, μπορούμε να το ολοκληρώσουμε εντός του έτους, εάν ο εργολάβος λάβει τα χρήματα που απομένουν. Τα 2 εκατομμύρια ευρώ για έργα τέτοιου επιπέδου δεν είναι τίποτα, ενώ μόλις δοθούν θα μας παραχωρηθεί σε έξι μήνες, άρα πρέπει σύντομα να βγουν τα χρήματα που υπάρχουν μέσα στον προϋπολογισμό του έργου», τόνισε ο κ. Καρατσής.

Πρόσθεσε ότι στη νέα πτέρυγα θα αναπτυχθούν 6 αίθουσες χειρουργείων, που παρόμοιες δεν υπάρχουν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, μια μονάδα ΜΑΜ, 2 αίθουσες ενδοσκοπήσεων.

Ο δεύτερος όροφος θα στεγάσει τη Μαιευτική Κλινική, όπου επίσης όλα σχεδόν είναι ολοκληρωμένα και θα χρησιμοποιείται τελευταίας λέξης σύγχρονος εξοπλισμός, ενώ εντυπωσιακή είναι και η μονάδα νεογνών, που έλειπε τόσα χρόνια από το νομό.

Ο κ. Καρατσής μας πληροφόρησε ότι στους χώρους που θα μείνουν κενοί από τη μεταφορά των κλινικών θα στεγαστεί η Ψυχιατρική Κλινική, για την οποία μάλιστα έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Επίσης η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που στεγάζεται εκτός Νοσοκομείου θα μεταφερθεί στους χώρους που θα αδειάσουν στην παλιά πτέρυγα, ώστε ο κάθε ασθενής να νιώθει ασφάλεια και να του παρέχεται άμεσα ό,τι χρειαστεί.

«Αν όλα πάνε καλά τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο και πλήρες νοσηλευτικό ίδρυμα όλων των ειδικοτήτων που θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλου του νομού» συμπλήρωσε ο κ. Καρατσής και κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη όλοι οι φορείς να σκύψουν στο θέμα και να ζητήσουν το αυτονόητο, την ολοκλήρωση των εργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου