Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τα προβλήματα στην Υγεία είναι κοινά για όλους τους Λασιθιώτες




ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ KKE ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Τα προβλήματα στην Υγεία είναι κοινά για όλους τους Λασιθιώτες
Εργαζόμενε, εργαζόμενη, αγρότη, αγρότισσα, νέα, νέε
Το νομοσχέδιο για την υγεία γκρεμίζει ό,τι είχε απομείνει από τις δημόσιες παροχές που είχαν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους στην Υγεία και την Πρόνοια. Με το κριτήριο της «βιώσιμης επιχείρησης» και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μετατρέπουν τους ασθενείς σε πελάτες και τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις Τα νοσοκομεία θα πρέπει να κοστολογούν τις ιατρικές πράξεις, να αναπτύσσουν επιχειρηματική δράση, ώστε να μπορούν μέσα από την πώληση των υπηρεσιών τους σε ασφαλισμένους και ασφαλιστικές ιδιωτικές εταιρείες και σε οποιονδήποτε ζητήσει να αγοράσει υπηρεσίες, να εξασφαλίζουν την βιωσιμότητά τους. Διαφορετικά, τα νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν, θα οδηγούνται στο κλείσιμο.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει περικοπές, συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων νοσοκομείων, υπάρχει και δημόσια δήλωση του υπουργού Υγείας, ότι τα 132 δημόσια νοσοκομεία είναι πολλά, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί από το ΙΚΑ η συγχώνευση και η κατάργηση δεκάδων παραρτημάτων υγειονομικών υπηρεσιών. Σε αυτή τη προσπάθεια η κυβέρνηση έχει την συμπαράσταση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ οι οποίοι συμφωνούν με την μείωση των νοσοκομείων. Στις 8 Φεβρουαρίου σε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων δημοσίων νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων πρότειναν η αρχή να γίνει από το Νομό Λασιθίου.
Εδώ και πολλούς μήνες έχει ξεκινήσει από τοπικούς φορείς και συλλόγους μια αποπροσανατολιστική συζήτηση σχετικά με το μέλλον των τεσσάρων νοσοκομείων του Νομού. Προσπαθούν να εντείνουν την αντιπαράθεση των τοπικών κοινωνιών αποσιωπώντας τον διωγμό που έχει κηρύξει η κυβέρνηση σε ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και τις παροχές για τα λαϊκά στρώματα και το αν είναι κερδοφόρες και όχι οι λαϊκές ανάγκες που υπηρετούν θα είναι αυτό που θα καθορίσει το κλείσιμο ή τη συγχώνευση τμημάτων και κλινικών ή και ολόκληρων νοσοκομείων. Κρύβουν την υποβάθμιση της ιατρικής περίθαλψης με αποτέλεσμα οι κάτοικοι αρκετών περιοχών όπως του Μακρύ Γιαλού και του Κουτσουρά να βλέπουν τον αγροτικό γιατρό μόνο μια φορά τον μήνα. Δεν διαμαρτύρονται όταν οι ασθενείς την μια μέρα νοσηλεύονται στη καρδιολογική της Ιεράπετρας και την επομένη στην καρδιολογική του Αγίου Νικολάου επειδή η κλινική κλείνει λόγω έλλειψης γιατρών. Χωρίζουν τους Λασιθιώτες σε Ιεραπετρίτες και Σητειακούς που πρέπει να παρακαλέσουν τους τοπικούς βουλευτές για να παραμείνουν το νοσοκομείο της πόλης τους αδιαφορώντας η μια πόλη για την άλλη.
Τα προβλήματα όμως είναι κοινά και αφορούν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν όλο και περισσότερο για ένα μεγάλο μέρος των αναγκών τους για Υγεία και Πρόνοια είτε μένουν στον Άγιο Νικόλαο είτε στη Σητεία ή στην Ιεράπετρα.
Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες δεν πρέπει να δείξουν καμία συναίνεση σ' αυτή την πολιτική που κάνει τις υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας ακόμη περισσότερο ένα απρόσιτο και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Οι ασφαλισμένοι των Ταμείων που οι κλάδοι Υγείας τους εντάσσονται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας -σε πρώτη φάση ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ-θα υποστούν δραματικές περικοπές στις παροχές τους. Τα ασφαλιστικά Ταμεία θα καλύπτουν μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αναγκαίων παροχών για τις επισκέψεις στους γιατρούς, θεραπείες, διαγνωστικές εξετάσεις, περίθαλψη στα νοσοκομεία και τη χορήγηση των φαρμάκων. Η κυβέρνηση αυτό το λέει «Βασικό Πακέτο Παροχών». Τις υπόλοιπες υπηρεσίες που θα χρειάζονται για την υγεία τους θα τις πληρώνουν από την τσέπη τους άμεσα ή από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Έχουν εξαιρεθεί από την κάλυψη των Ταμείων 200 εξετάσεις και θεραπείες οι οποίες τώρα πληρώνονται στα ιατρεία των νοσοκομείων εκτός από το χαράτσι των 5ευρώ ακόμη και για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων σε χρόνιες παθήσεις. Όσοι μένουν ανασφάλιστοι λόγω ανεργίας θα περιθάλπονται μόνο σε ορισμένα νοσοκομεία αποκλειστικά με αντίγραφα φάρμακα έξω από κάθε επιστημονική τεκμηρίωση. Ακόμη 1000 φάρμακα έχουν βγει εκτός συνταγογράφησης ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τους. Η κυβέρνηση επειδή θέλει να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες για την υγεία (στο 0.7% του ΑΕΠ ενώ μέχρι τώρα ήταν 1% μόνο για το ΙΚΑ) μετά την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας προχωρεί στην αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων στο 4%. Μειώνει για φέτος την κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 600εκατ.ευρώ και στην Πρόνοια κατά 168 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που συνεχίζει να στηρίζει τις τράπεζες όπου το συνολικό ποσό έχει ανέλθει στα 75 δις ευρώ και αναμένονται άλλα 30 δις άμεσα.
Η κυβέρνηση με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ λέει ψέματα όταν επικαλείται τις σπατάλες και το νοικοκύρεμα στην Υγεία για να περικόψει τις παροχές στο λαό. Το κόστος στην Υγεία το δημιουργούν τα κέρδη των βιομηχανιών του φαρμάκου, οι SIEMENS του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, τα διεθνή και ντόπια μονοπώλια του υγειονομικού και αναλωσίμου υλικού. Στους ίδιους δηλαδή που θα μεταβιβάσει τώρα την ευθύνη για τους διαγωνισμούς προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων. Ταυτόχρονα προβλέπεται να μπορούν τα νοσοκομεία να συνάπτουν δάνεια από τις τράπεζες υποθηκεύοντας ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο τομέα
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κοινωνικό δικαίωμα και παλεύει για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, ρίχνοντας βάρος στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το Κέντρο Υγείας που θα είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, τους χώρους άθλησης κ.ά. Παλεύει για πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες μονάδες Υγείας σε όλα τα επίπεδα του συστήματος που θα αξιοποιούν τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η δυνατότητα προσκρούει στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που θυσιάζει τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, το οποίο αξιοποιεί για δικό του όφελος τις σύγχρονες τεχνολογίες, ελέγχει και κατευθύνει την έρευνα. Πραγματικά, στο θέμα της Υγείας φαίνεται πολύ καθαρά η διαφορά των δύο δρόμων ανάπτυξης. Του καπιταλιστικού δρόμου που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, διατηρεί και επιδεινώνει όλες τις αιτίες που προκαλούν και οξύνουν τα προβλήματα υγείας, τα οποία εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες, για να πλουτίζουν. Και του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που απαλλαγμένος από την εκμετάλλευση, εξασφαλίζει τις συνθήκες, τα μέσα για την πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση της υγείας του λαού. Οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής του δικομματισμού και να μπούνε πιο αποφασιστικά στη δράση, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους
Τώρα ισχυρό μέτωπο και οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση
* Αναβάθμιση και όχι κατάργηση νοσοκομείων ή υπηρεσιών υγείας του Νομού.
* Να παρέχονται δωρεάν πλήρεις, αναβαθμισμένες, ισότιμες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
* Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία
* Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
* Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές στα νοσοκομεία, να πληρώνει το κράτος και οι εργοδότες.
* Δημιουργία κρατικού φορέα για την έρευνα, παραγωγή και εισαγωγή φαρμάκων βιοϊατρικής τεχνολογίας, υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού
* Δωρεάν διάθεση φαρμάκων από δίκτυο κρατικών φαρμακείων στις συνοικίες και στις δημόσιες μονάδες υγείας, με φαρμακοποιούς κρατικούς υπαλλήλους
* Ένταξη όλων των προνοιακών μονάδων που λειτουργούν οι δήμοι στο δημόσιο σύστημα. Αναβάθμιση και δωρεάν παροχή των υπηρεσιών «βοήθεια στο σπίτι» και «κατ' οίκον νοσηλεία»
Φεβρουάριος 2011
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου