Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Ιστορικών διαστάσεων συλλαλητήριο οργής για το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου | Φωτός+Βίντεο


 Η «καρδιά» της δημόσιας υγείας στο Λασίθι χτυπούσε δυνατά το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία και τους κεντρικούς δρόμους του Αγίου Νικολάου.

Γιατροί, νοσηλευτές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, έμποροι, εστιάτορες, εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, αυτοδιοικητικοί, άνθρωποι κάθε ηλικίας, άφησαν για ένα δίωρο δουλειές, μαγαζιά, επιχειρήσεις, γραφεία, σπίτια και κατέβηκαν στο δρόμο για να διατρανώσουν τη διαμαρτυρία και τον προβληματισμό τους για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και την επαπειλούμενη κατάρρευση σειράς κρίσιμων τμημάτων και κλινικών. Που θα οδηγήσουν, με τη σειρά τους, σε σταδιακή μετατροπή του μοναδικού δευτεροβάθμιου ιδρύματος του νομού σε Κέντρο Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους της πόλης, τους κατοίκους της κάθε πόλης του νομού μας αλλά και για τους επισκέπτες-τουρίστες του τόπου μας που λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας κατά τον ερχομό τους στα μέρη μας.

Οπως είπαν και οι διοργανωτές και οι ομιλητές, η συγκέντρωση της Πέμπτης ήταν η μεγαλύτερη που έχει ζήσει ποτέ ο Άγιος Νικόλαος (κατά προσέγγιση υπολογίζεται ότι παραβρέθηκαν πάνω από 4 χιλιάδες κόσμου). Με την πάνδημη αυτή συμμετοχή να καταδεικνύει την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία – πανθολογούμενα πλέον – έχει περιέλθει το Νοσοκομείο. Να βγάζει στον «αφρό» την αγωνία του κόσμου, που βλέπει το ΓΝΑΝ αλλά και τα περισσότερα δημόσια Νοσοκομεία να υποβαθμίζονται και να μην τυγχάνουν της προσοχής των αρμοδίων υπουργείων και των κατά τόπους θεσμικών οργάνων. Αλλά και να στέλνει το δικό της ηχηρό και δυναμικό «μήνυμα» στην κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, στο περιθώριο της οποίας αναγνώστηκαν πολλές δεκάδες ψηφισμάτων από συλλόγους, σωματεία, φορείς, του τόπου, ακολούθησε πορεία των χιλιάδων διαδηλωτών από την πλατεία με τερματικό σταθμό την είσοδο του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

“Σήμερα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στον Άγιο Νικόλαο και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέσα στις δύσκολες συνθήκες, η κοινωνία στέλνει ένα ‘μήνυμα’ ότι οι Μεραμπελλιώτες δεν είναι οκνηροί αλλά όταν η κατάσταση φτάνει στα άκρα, είναι στο δρόμο και διεκδικούν αυτά που δικαιούνται, το σημερινό είναι το πιο δυνατό μήνυμα που θα μπορούσε να υπάρξει”, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ Γιώργος Μανουσάκης κατά την ομιλία του στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και της δημόσιας υγείας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της πόλης το πρωί της Πέμπτης παρουσία χιλιάδων κόσμου.

Η κατάσταση όπως είπε “έχει φτάσει στο απροχώρητο” αναφερόμενος στην πορεία υποβάθμισης του ΓΝΑΝ και σε όλες τις εξελίξεις με τις συνεχείς αποχωρήσεις γιατρών και της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης, “που το οδηγούν σε πλήρη συρρίκνωση και κλείσιμο. Ότι και αν πουν από την κυβέρνηση όταν δεν υπάρχει αναισθησιολόγος για ποιο ανοικτό Νοσοκομείο μιλάμε όταν δεν γίνονται χειρουργεία; Είναι αυτό το Νοσοκομείο που μας αξίζει και έχουμε πληρώσει με τους φόρους μας;”.

Η κυβέρνηση, τόνισε, “διατηρεί σκόπιμα τους μισθούς χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες” και επεσήμανε ότι “αν δεν δοθούν κίνητρα και αν δεν σταματήσουν τα ‘εντέλλεσθε’, το προσωπικό θα συνεχίσει να φεύγει”.

Ο κ. Μανουσάκης υποστήριξε πως όλες αυτές οι κινήσεις “γίνονται σκόπιμα για να ενδυναμώσουν τον ιδιωτικό τομέα, όπως βλέπουμε και από τα νέα ιδιωτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα και την Κρήτη”, κάνοντας λόγο για “κρυφή ατζέντα που αν δεν αλλάξει τα περιφερειακά Νοσοκομεία θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η κυβερνητική πολιτική”.

Ανέφερε επίσης στους 9 γιατρούς που έχουν παραιτηθεί από το ΓΝΑΝ μόνο τα τελευταία 2 χρόνια, “κάτι για το οποίο ευθύνες έχει και η διοίκηση”, ενώ κατήγγειλε μεθόδευση από την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ ώστε από το νέο έτος το ΓΝΑ να μην έχει έναν αναισθησιολόγο.

Ενώ στην “εντυπωσιακή πορεία λειτουργικής υποβάθμισης του ΓΝΑΝ” στάθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου Κώστας Καραταράκης.

“Οργή λαού” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο νυν Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός κατά την ομιλία του.

“Οι πολίτες σήμερα “μίλησαν”” σημείωσε από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Μανώλης Μενεγάκης

“Η σημερινή συγκέντρωση να είναι μια ‘φωνή’ που θ’ ακούσουν όλοι, δεν θα επιτρέψουμε κλείσιμο και απαξίωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου” επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος που με την ομιλία του άνοιξε το συλλαλητήριο.

"google ad"

Το λόγο τελευταίος πήρε ο καρδιοχειρούργος και ξενοδόχος Παναγιώτης Σπανός, διαχρονικός ευεργέτης του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου το οποίο και έχει έμπρακτα στηρίξει επί σειρά ετών με χρηματοδοτήσεις κτιριακών παρεμβάσεων, δωρεές, κ.ά.. “Όποτε η οικογένειά μου χρειαζόταν κάτι, πηγαίναμε στο ΓΝΑΝ, είναι κάτι που μας χρειάζεται και που πρέπει να το ενισχύσουμε και να το κρατήσουμε εκεί ψηλά”.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πηγή: σελίδα της εφημερίδας ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου