Είναι πλέον δεδομένο ότι από 1/1/2024 με την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, εφόσον φύγει ο αναισθησιολόγος που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην Ιεράπετρα, θα σταματήσει η διεξαγωγή τακτικών χειρουργείων, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος πλήρους αποψίλωσης του αναισθησιολογικού τμήματος (να μείνει με έναν αναισθησιολόγο), κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα και θα επηρεάσει όλο το Νοσοκομείο.
Στη Γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζόμενων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, ο πρόεδρος του συλλόγου, Γιώργος Μανουσάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα μάλιστα μετά και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο κατά την παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου ενημερώθηκε για τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο.
Στη Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος των φίλων του Νοσοκομείου, Νίκος Μετοχιανάκης, αλλά και γραμματέας του συλλόγου, Δημήτρης Κουνενάκης.
Με δραματικούς τόνους αναφέρθηκε ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής, Νίκος Μουδατσάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν ζωές, αφού δεν θα μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις εφημερίες ενώ από 1η πρώτου του 2024 σταματούν τα τακτικά χειρουργεία εφόσον δεν δοθεί λύση».
Τη στάση του διοικητή της 7ης ΥΠΕ, Κρήτης, Νεκτάριου Παπαβασιλείου, καυτηρίασαν όσοι μίλησαν κάνοντας λόγο για σαφή πίεση προκειμένου να φύγει ο Αναισθησιολόγος από τον Άγιο Νικόλαο για να καλύψει τη θέση στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου και κατάγεται ο ίδιος, πιέζοντας μάλιστα για αλλαγή της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων του νομού που ζητούν Αναισθησιολόγους σε Ιεράπετρα και Σητεία από επιμελητές Α που προβλέπει η απόφαση σε θέσεις Διευθυντών.
Και αυτό διότι οι τρεις Αναισθησιολόγοι που έχουν «συμφωνήσει» να φύγουν από τους τέσσερεις που τώρα εργάζονται στο νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου έχουν το βαθμό του Διευθυντή.
Να αναλάβει τις ευθύνες της η ίδια η κοινωνία και να προστατέψει την λειτουργία του νοσοκομείου, ζήτησαν οι εργαζόμενοι τονίζοντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν και θα στείλουν στον Υπουργό Υγείας την 7η ΥΠΕ και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Όπως αναφέρουν: «Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιώσουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας, είναι η άμεση και δραστική βελτίωση των μισθολογικών και εργασιακών συνθηκών των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων. Χωρίς αυτή θα συνεχιστούν οι παραιτήσεις και οι άγονες προκηρύξεις. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας θα μετατραπούν σε μεγάλα Κέντρα Υγείας χωρίς να προσφέρουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας στους πολίτες. Οι προκηρύξεις ιατρικών θέσεων μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν αποτελούν κίνητρο για προσέλκυση νέων ιατρών, σε όποιο βαθμό και αν προκηρύσσονται, ακόμα και σε βαθμό διευθυντή, κάτι που έχει αποδειχθεί στην πράξη. Η συντριπτική πλειονότητα των ιατρικών θέσεων που καλύπτονται με προκήρυξη σε βαθμό διευθυντή δεν καλύπτονται από νέους εργαζόμενους, αλλά από ήδη εργαζόμενους του ΕΣΥ, δηλαδή γίνεται ανακύκλωση προσωπικού, με αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα νοσοκομεία. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν προκήρυξη θέσεων αναισθησιολογίας σε βαθμό διευθυντή θα οδηγήσει σε πλήρη αποδυνάμωση του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝΑΝ, που κινδυνεύει το 2024 να μείνει μόνο με έναν αναισθησιολόγο. Ούτως ή άλλως από 1/1/2024 σταματούν τα τακτικά χειρουργεία στο ΓΝΑΝ λόγω μετακίνησης ενός εκλεγμένου αναισθησιολόγου από το ΓΝΑΝ στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας».
Το ενδιαφέρον στρέφεται σε κάθε περίπτωση στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων του νομού, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και αυτό διότι εφόσον αλλάξει η απόφαση της «Προκήρυξης» τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την αποψίλωση του Αναισθησιολογικού τμήματος με ότι αυτό θα επιφέρει.
Αναδημοσίευση από τη σελίδα της ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου