Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Ανακοίνωση για τις αρνητικές εξελίξεις στα δημόσια Νοσοκομεία της Κρήτης

 
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου  Κρήτης  εκφράζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη του στις κινητοποιήσεις που γίνονται  την ερχόμενη εβδομάδα  στο Ρέθυμνο και στο ΠΑΓΝΗ με στόχο την προστασία των δημόσιων δομών  υγείας και το σεβασμό του ρόλου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτές.

Τα όσα αναφέρονται στο συγκλονιστικό κείμενο παραίτησης της διευθύντριας της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένης Ιωαννίδου ελάχιστα απέχουν από καταστάσεις που έχουν βιώσει ή βιώνουν ιατροί και εργαζόμενοι και στο δικό μας Νοσοκομείο, καταστάσεις που έχουν οδηγήσει σε παραίτηση και ιατρούς του ΓΝΑΝ με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της παραίτησης του διευθυντή ιατρού του ΤΕΠ του ΓΝΑΝ Ν. Κακολύρη στο πρώτο διάστημα  του 2022.

 Οι καταγγελίες της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου του ΠΑΓΝΗ για την αυταρχική αντιμετώπιση των εργαζομένων από τη διοίκηση του ιδρύματος είναι σχεδόν ταυτόσημες με τις καταγγελίες που είχαν γίνει από τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου τον Ιούλιο του 2022 για αντίστοιχα φαινόμενα και στο Νοσοκομείο μας.

Δυστυχώς τα προβλήματα όλων των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας με την υποαμοιβή, την υπερφορολόγηση, τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας και την αυταρχική απαίτηση των διοικήσεων για υπερεργασία είναι εξίσου μεγάλα και οξέα σχεδόν παντού και οδηγούν σε ένα κύμα φυγής και παραιτήσεων των εργαζομένων από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Μόνο εντός του 2022 δεκαπέντε συνολικά εργαζόμενοι, μόνιμοι ή επικουρικοί, του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου επέλεξαν να αποχωρήσουν από το Νοσοκομείο και από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στρεφόμενοι στον ιδιωτικό τομέα ή και σε άλλα επαγγέλματα αναζητώντας υψηλότερες  αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αναλυτικότερα την παραίτησή τους υπέβαλαν ή τη μη επιθυμία παράτασης της σύμβασής τους εκδήλωσαν 15 μόνιμοι ή επικουρικοί εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο μας  :

1 επικουρικός γιατρός, 

2 μόνιμοι γιατροί, 

3 από προσωπικό καθαριότητας, 

2 νοσηλευτές ΤΕ, 

4  νοσηλευτές ΔΕ, 

1 χειριστής ιατρικών συσκευών, 

1 κοινωνικός λειτουργός, 

1 μάγειρας.

 Πρόκειται για ένα αριθμό-ρεκόρ στις αποχωρήσεις και τις παραιτήσεις προσωπικού από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος.

Τόσο οι αποχωρήσεις των εργαζομένων από το ΓΝΑΝ όσο και αυτή της κ. Ιωαννίδου από το Νοσοκομείο Ρεθύμνου και οι παραιτήσεις των υπόλοιπων ιατρών και εργαζομένων δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα αλλά μία γενικότερη και εξελισσόμενη τάση και ροή που υπάρχει, άνθρωποι που εργάζονται στο ΕΣΥ να επιλέγουν να το εγκαταλείψουν και να ιδιωτεύσουν επειδή δεν αντέχουν άλλο και αναζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίες και καλύτερες αμοιβές.

Τα παραπάνω οφείλονται  σαφώς στην πολιτική που έχουν ακολουθήσει και ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας και στους λειτουργούς υγείας την τελευταία δεκαετία με υποχρηματοδότηση δομών, μειώσεις μισθών, υπερφορολόγηση και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας. 

Χωρίς να αλλάξει αυτή η πολιτική είναι δεδομένο ότι ιατροί και υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν θα έρχονται στα Νοσοκομεία της επαρχίας.  

Γι΄ αυτό ζητούμε να υπάρξει γενναία αύξηση μισθών για όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία (όχι η απειροελάχιστη αύξηση που δόθηκε  στους ιατρούς  με το πρόσφατο νομοσχέδιο), μείωση της φορολογίας των εφημεριών,  βελτίωση των συνθηκών εργασίας και σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να σταματήσει η εκροή εργαζομένων προς το εξωτερικό και προς το ιδιωτικό σύστημα, και έτσι ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν επιτέλους σωστά όλα τα Νοσοκομεία και ειδικά της Περιφέρειας.

Κλείνοντας καλούμε τους πολίτες του νομού Λασιθίου και τους φορείς που τους εκπροσωπούν να εκφράσουν δημόσια την βούληση τους για υπεράσπιση των δημόσιων νοσοκομείων και της παροχής ποιοτικών δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας και δηλώνουμε διατεθειμένοι για συνεννόηση με φορείς από όλη την Κρήτη για οργάνωση σχετικής παγκρήτιας κινητοποίησης για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας στο νησί. 

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου