Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Επιστολή με το αίτημα για συνέχιση της χρηματοδότησης της μισθοδοσίας των επικουρικών και για μονιμοποίηση τους

 
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιστολή με το αίτημα για συνέχιση της χρηματοδότησης της μισθοδοσίας των επικουρικών και για μονιμοποίηση τους. Στην επιστολή αναφέρονται τα παρακάτω:

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία Υπουργέ,

 είστε γνώστες των μεγάλων κενών στελέχωσης που υφίστανται στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης, ειδικά μάλιστα από την περίοδο των μνημονίων και έπειτα. Παρότι η  πανδημία covid19 το 2020 βρήκε τα δημόσια νοσοκομεία αποδυναμωμένα και υποστελεχωμένα, η κυβέρνηση δεν επέλεξε την ενίσχυση τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά προχώρησε σε προσλήψεις συμβασιούχων (επικουρικών) χωρίς να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι ότι φτάσαμε στο σημείο το 40% περίπου των εργαζομένων των δημοσίων νοσοκομείων να είναι συμβασιούχοι, με εργασιακή ανασφάλεια και συνεχόμενες παρατάσεις. Γι΄ αυτό εμείς ως εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούμε πολιτικά και συνδικαλιστικά τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Το 2020 η κυβέρνηση ζήτησε από τις Περιφέρειες να συνεισφέρουν στις δαπάνες για την πρόληψη συμβασιούχων στη δημόσια υγεία, οι Περιφέρειες ανταποκρίθηκαν και έτσι  υπογράφηκαν σχετικές αποφάσεις με τις οποίες εντάχθηκαν στα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ οι δαπάνες μισθοδοσίας εκατοντάδων συμβασιούχων από το χώρο της δημόσιας υγείας.  Έτσι έγινε και στο νησί μας και στις 8/9/2020 υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη απόφαση, με προϋπολογισμό 22.866.080 ευρώ, για την ενίσχυση των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, και εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Κρήτης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, αναφέροντας ότι αφορά τις μισθοδοσίες ειδικευμένου προσωπικού που προσλήφθηκε από 1/2/2020 μέχρι το τέλος του 2023 για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. 

Όμως όπως διαπιστώσαμε στο τελευταίο διάστημα, η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΠΕΠ Κρήτης σταμάτησε στη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου 2022 και δεν θα συνεχιστεί για το  2023.

Το γεγονός αυτό  έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και εργασιακή ανασφάλεια στους συναδέλφους συμβασιούχους που η μισθοδοσία τους χρηματοδοτούνταν από το ΕΣΠΑ, όπως επίσης και στους υπόλοιπους εργαζόμενους των Νοσοκομείων. Γι΄ αυτό σας ζητάμε:

1)Να φροντίσετε ώστε  να υπάρξει χρηματοδότηση της μισθοδοσίας των συναδέλφων συμβασιούχων επικουρικών που μέχρι το τέλος του 2022 χρηματοδοτούνταν από το ΠΕΠ Κρήτης.

2)Να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση του κονδυλίου για τις πρόσθετες αμοιβές (νυχτερινά, αργίες , υπερωρίες) στο Νοσοκομείο μας, ώστε να καλυφθεί το ποσό που μέχρι το το τέλος του 2022  καλυπτόταν από το ΠΕΠ Κρήτης.

3)Να ικανοποιήσετε  το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων στη δημόσια υγεία  που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου, σε πρώτη φάση τουλάχιστον για όσους έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες συνεχούς εργασίας, όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Σας ευχαριστούμε

Εκ του ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου