Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Ανακοίνωση για όσα ανέφερε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ για τις συγχωνεύσεις κλινικών και τις προσλήψεις επικουρικών

 
Σε πρόσφατη συνέντευξη της (μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ) σε τηλεοπτικό σταθμό η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κα. Ελ. Μπορμπουδάκη ερωτώμενη για τη συγχώνευση της καρδιολογικής κλινικής με την παθολογική στο ΓΝΑΝ ανέφερε ότι τα θεσμικά και επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου και η επιτροπή λοιμώξεων ήταν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμιά επικινδυνότητα από τη συστέγαση και από τη συνοσηλεία καρδιολογικών περιστατικών με εμπύρετα και λοιμώξεις. Όμως αυτά που ανέφερε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 

 Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου δεν συζήτησε ποτέ το συγκεκριμένο θέμα, οπότε δεν έχει εκφράσει ποτέ την άποψη που επικαλείται η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ. 

 Το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου συζήτησε στη συνεδρίαση του στις 19 Οκτωβρίου το θέμα της συστέγασης της καρδιολογικής με την παθολογική, τη χαρακτήρισε προβληματική και κατέληξε στην πρόταση να ζητηθεί άμεσα η λήξη της συστέγασης από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που ανέφερε δημόσια η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η  Διοίκηση του Νοσοκομείου ουδέποτε ζητησε τη γνωμη των σχετικων οργανων για τη συγχώνευση των κλινικών, ενώ το Επιστημονικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία μελών του συζήτησε το θεμα και πρότεινε να τερματιστεί η συστέγαση.

 Στην ίδια συνέντευξη η κυρία Μπορμπουδάκη ανέφερε ότι όλα τα αιτήματα για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού από τα Νοσοκομεία της Κρήτης που έχουν σταλεί στο υπουργείο Υγείας έχουν εγκριθεί. Όμως δεν είπε την  αλήθεια. Φέτος η διοίκηση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου έχει στείλει δύο έγγραφα με αιτήματα για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, το ένα στις 10-5-2021 για πρόσληψη 11 επικουρικών εργαζομένων διοικητικών και τεχνικών και το άλλο στις 7/6/21 για πρόσληψη 23 επικουρικών στη νοσηλευτική υπηρεσία. Κανένα από τα δύο αιτήματα δεν εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας και κανένας επικουρικός εργαζόμενος δεν έχει προσληφθεί στο ΓΝΑΝ από το Μάιο και μετά, εκτός από τους 11 τριμηνίτες που προσλήφθηκαν σε αντικατάσταση των αναστολών εργασίας. 

 Παρότι υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πρόσληψη επιπλέον επικουρικού προσωπικού στο ΓΝΑΝ, τα σχετικά αιτήματα δεν εγκρίθηκαν, σε αντίθεση με όσα ανέφερε δημόσια η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ.

Κατανοούμε ότι υπάρχει διαχρονική προσπάθεια της εκάστοτε διοίκησης της υγειονομικής περιφέρειας να παρουσιάζει ότι όλα πάνε καλά στο δημόσιο σύστημα υγείας του νησιού και να στρογγυλοποιεί τα όποια προβλήματα. Όμως σε αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ανακρίβειες, ούτε πρέπει να γίνεται το άσπρο μαύρο, γιατί εν τέλει χαμένοι είναι οι πολίτες του νησιού που δεν έχουν την ποιότητα και την ασφάλεια υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται.

Πόσο πιο πολύ τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην έναρξη του τετάρτου κύματος της πανδημίας και ενώ η κυβέρνηση αντί να ενισχύει το Σύστημα Υγείας, το αποδυναμώνει με τις αναστολές εργασίας των υγειονομικών, που τις τελευταίες ημέρες μετατρέπονται σε απολύσεις. Όταν το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών φτάνει στο 95%, η απόλυση γιατρών, νοσηλευτών-τριων, διοικητικών, τεχνικών επειδή  φοβούνται ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, αποτελεί απαράδεκτη και εκδικητική ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης και των οργάνων της.

Από την πλευρά μας ως ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για παροχή ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο σύστημα υγείας και για υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, λέγοντας πάντα την αλήθεια στους εργαζόμενους και στην κοινωνία, χωρίς ανακρίβειες, ψέμματα και στρογγυλοποιήσεις.

Εκ του ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου