Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΕΔΗΝ: «Ψίχουλα» το επίδομα των Υγειονομικών «Άνθρακας ο θησαυρός»


 ΑΘΗΝΑ 23/11/2021

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 5276

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ψίχουλα» το επίδομα των Υγειονομικών «Άνθρακας ο θησαυρός»

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες στη Βουλή υγειονομικό έκτακτο βοήθημα στο ύψος του μέσου βασικού μισθού. Άνθρακες ο θησαυρός.

Οι Υγειονομικοί που έχουν γίνει λάστιχο μπαλώνοντας τις μεγάλες τρύπες του συστήματος τις οποίες άνοιξαν οι περίπου 7.000 αναστολές εργασίας και οι περίπου 2.000 συνταξιοδοτήσεις, με συνεχείς μετακινήσεις, με ελάχιστα repo, με περικοπή των κανονικών αδειών, που λιποθυμούν εν ώρα εργασίας λόγω της εξάντλησης φορώντας επί 8 ώρες τη στολές υψηλής προστασίας, περισσότερο στοχοποιήθηκαν παρά αναγνωρίζεται η προσφορά τους από την πολιτεία.

Η μόνη επιπλέον οικονομική παροχή που έλαβαν είναι το αντίστοιχο έκτακτο βοήθημα ύψους ½ μισθού πέρυσι το Πάσχα.

Ο μέσος μισθός των Υγειονομικών είναι περίπου τα 900 ευρώ καθαρά. Έχουν προ πολλού περικοπεί τα δώρα των εορτών και το επίδομα αδείας.

Αντί λοιπόν να αυξηθούν οι μισθοί όλων, ειδικά των Δ.Ε. και Υ.Ε. που είναι εξευτελιστικοί, αντί να θεσμοθετηθεί υγειονομικό επίδομα σε μόνιμη βάση και όχι σε έκτακτη μορφή χορηγούνται ως έκτακτο βοήθημα όχι μόνιμο 400- 600 ευρώ καθαρά τα οποία βαπτίζονται 900 ευρώ.

Την ίδια ώρα τίθεται σε αμφισβήτηση η συνέχιση χορήγησης και επέκτασης του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας (μαζί με το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας οι μόνιμοι νεοδιόριστοι και επικουρικοί υγειονομικοί λαμβάνουν 700-800 ευρώ το μήνα.).

Παραπέμπεται στις καλένδες η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, παρότι το θετικό πόρισμα της Επιτροπής «Μπεχράκη» παραμένει επί 10 μήνες στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας.

Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε με το εν λόγω έκτακτο βοήθημα που αν εκταθεί στο χρονικό διάστημα που περιλαμβάνει από το προηγούμενο και μοναδικό που χορηγήθηκε (1 ½ χρόνο) αντιστοιχεί σε 30 λεπτά την ημέρα.

Δεν καλύπτει ούτε τα οδοιπορικά έξοδα των επιπλέον βαρδιών που καλούμαστε να κάνουμε λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού.

Στο ιστιοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ είναι αναρτημένοι οι μισθολογικοί πίνακες που μπορεί να υπολογίσει κανείς ότι το εν λόγω βοήθημα που είναι ο μισός βασικός μισθός μείον το λιγότερο 20% φόρος είναι 400 - 600 ευρώ στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Κύριο ζητούμενο είναι η συνολική μισθολογική και φορολογική βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υγειονομικών (με επαναφορά δώρων, αυξήσεις μισθών, μείωση φορολογίας), έτσι ώστε να σταματήσει η εκροή γιατρών, νοσηλευτών και άλλων νέων επιστημόνων προς το εξωτερικό και προς τον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που το ΕΣΥ τους χρειάζεται.

Οι ανακοινώσεις περιλαμβάνουν τους ενεργούς υγειονομικούς. Δηλαδή όσοι είναι σε αναστολή εργασίας γιατί δεν θα λάβουν την αντιστοιχία έως 31/8/2021 αν και δούλευαν στην πρώτη γραμμή; Πόσο άλλο θα τους τιμωρήσει το κράτος;

Αναγκαιότητα είναι να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας με συνεχή προληπτικό έλεγχο για να αντέξει το σύστημα στην πίεση που ασκείται από την πανδημία το οποίο καταρρέει. Οι ασθενείς κινδυνεύουν και χάνονται ζωές.

Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το τελευταίο διάστημα αν και ήταν στην πρώτη γραμμή γιατί να μην λάβουν το έκτακτο βοήθημα κατ’ αντιστοιχία.

Οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές που παρέχουν νοσηλεία γιατί κατά τα φαινόμενα θα εξαιρεθούν οι περισσότεροι και θα δοθεί σε ελάχιστους;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι σε φορείς του Υπουργείου Υγείας που στο προηγούμενο βοήθημα ξεχάστηκαν (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής & Εργασίας κλπ)


Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου