Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΑΝ την Πέμπτη 30/9/2021

 Πρακτικά αυτοπρόσωπης συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου την Πέμπτη 30/9/2021 

Παρόντες:1)Μανουσάκης Γεώργιος, 2)Παπαντωνάκη Σοφία 3)Ηλιάκης Κων/νος,  4)Μανισαλής Γιώργος 5) Μέρου Κωνσταντίνα 6)Σουσαμλής Μηνάς

Θέματα:  

1. Προγραμματισμός δράσης ενάντια στις αναστολές εργασίας

2. Προγραμματισμός δράσης για τα θέματα των συμβασιούχων

3. Προγραμματισμός δρασης ενάντια στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

4. Υποβολή αιτήματος για συνάντηση με το διοικητή.

                                                                              

Συζήτηση αποφάσεις:

Πρώτο θέμα: Προγραμματισμός δράσεων ενάντια στς αναστολές εργασίας

Προτάθηκαν να να εκδοθεί ανακοίνωση που να καταγράφει την  κατάσταση στο ΓΝΑΝ ένα μήνα μετά τις 33 αναστολές εργασίας εργαζομένων. Στην ανακοίνωση να αναφέρονται τα παρακάτω:

 Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου Κρήτης δηλώνει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού για το sars cov-2, καλεί τους εργαζόμενους και τους πολίτες να εμβολιαστούν οικιοθελώς, και εκφράζει την αντίθεση του στην υποχρεωτικότητα και στις αναστολές εργασίας.

Έχει περάσει ένας μήνας από την 1η Σεπτεμβρίου που 33 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου τέθηκαν σε αναστολή και εξακολουθούν να είναι σε αναστολή οι 31 από αυτούς.

Όπως έχουμε επισημάνει με συνεχείς ανακοινώσεις μας, οι επιπτώσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι τραγικές. Πριν από τις αναστολές η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση του ΓΝΑΝ έλεγαν ότι θα καλυφθούν άμεσα τα κενά, αλλά ένα μήνα μετά έχουν γίνει στο ΓΝΑΝ μόλις πέντε προσλήψεις τριμηνιτών.

Από τις συνολικά 23 αποφάσεις πρόσληψης τριμηνιτών που υπέγραψε η διοικήτρια της ΔΥΠΕ για το ΓΝΑΝ, είναι ζήτημα αν θα υλοποιηθεί το 50%-60%, αφού αρκετοί δεν αποδέχονται την πρόσληψη (ήδη 4 έχουν απαντήσει ότι δεν αποδέχονται ). 

Όπως φαίνεται από τις 31 κενές θέσεις των αναστολών δεν θα καλυφθούν εν τέλει ούτε οι μισές. Αυτό βέβαια είναι κάτι που επιβαρύνει το εναπομείναν προσωπικό ενώ οι επιπτώσεις στις λειτουργία του Νοσοκομείου εξακολουθούν να είναι τεράστιες (συγχώνευση καρδιολογικής - παθολογικής, κενά στις εφημερίες του ΤΕΠ και της καρδιολογικής, συνεχείς μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία κλπ).

Πρέπει να συνυπολογιστεί ότι από την έναρξη του έτους έχουν αποχωρήσει με παραιτήσεις 12 εργαζόμενοι και ήδη βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του έτους 10 μόνιμοι εργαζόμενοι. 

Μοναδική λύση για να επανέλθει η λειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου  στους προγενέστερους ρυθμούς είναι να επανεξεταστεί από την κυβέρνηση το μέτρο της αναστολής εργασίας και να γυρίσουν όλοι οι συνάδελφοι στις δουλειές τους με περιοδικά τεστ, όπως συμβαίνει σε όλους τους άλλους χώρους εργασίας.”

Ακόμη προτάθηκε αντιπροσωπία του Συλλόγου να παραβρεθεί στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ στις 8/10/21 στην Αθήνα έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για το νόμο για τις αναστολές εργασίας.

Οι προτάσεις έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από τα μέλη του ΔΣ.

Δεύτερο θέμα: Προγραμματισμός δράσεων για τους συμβασιούχους

Προτάθηκε να οργανωθεί συγκέντρωση στο ΓΝΑΝ μπροστά από το Γραφείο Κίνησης και δίωρη στάση εργασαίας στις 5/10/21 με αίτημα τη μονιμοποίηση και τις παρατάσεις των συμβασιούχων όλων των κατηγοριών (ΣΟΧ, επικουρικών ΟΑΕΔ). Επίσης προτάθηκε να εκδοθεί ανακοίνωση κοινή με τους συλλόγου εργαζομένων των άλλων Νοσοκομείων του ν. Λασιθίουμε το παρακάτω περιεχόμενο:

 “Λόγω των μειωμένων ρυθμών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού την τελευταία δεκαετία, το 1/3 περίπου των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία του νομού Λασιθίου είναι συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΙΔΟΧ) οι οποίοι  καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Νοσοκομείων, αφού τα κενά στις οργανικές θέσεις είναι αντίστοιχα και μεγαλύτερα από τους αριθμούς των συμβασιούχων.

 Οι περισσότεροι συμβασιούχοι εργαζόμενοι  είναι ήδη εξειδικευμένοι στα αντικείμενα τους και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δύο και πλέον έτη  και το διάστημα αντιμετώπισης της πανδημίας covid 19, όπου μαζί με τους μόνιμους εργαζόμενους έδωσαν και δίνουν  τη μάχη να αντιμετωπιστεί και να μην εξαπλωθεί η πανδημία.

Τυχόν απομάκρυνση τους από την εργασία με τη λήξη των συμβάσεων τους θα προκαλέσει άνευ προηγουμένου δυσλειτουργία του Νοσοκομείου και των τμημάτων και κλινικών του (πολλά κρίσιμα τμήμα και κλινικές στηρίζονται σε ποσοστό άνω του 60% σε συμβασιούχους), με πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες.

Γι΄αυτό είναι ζητούμενο η μονιμοποίηση τους με τη μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου  για την οποία δεν υπάρχει συνταγματικό κόλλημα, σύμφωνα και με το σκεπτικό σχετικών δικαστικών αποφάσεων (εγχώριων και Ευρωπαϊκών) που έχουν δημοσιευτεί για τη μονιμοποίηση επικουρικών εργαζομένων σε διάφορα Νοσοκομεία και υπηρεσίες της χώρας.


Η κυβέρνηση συνεχίζει να επικαλείται συνταγματικό κόλλημα και προωθεί προτάσεις για αυξημένη μοριοδότηση, που στο πρόσφατο παρελθόν δοκιμάστηκαν και έδειξαν ότι ένα μεγάλο ποσοστό συμβασιούχων (20%-40%) έμεινε εκτός μόνιμων θέσεων διοριστέων. Επίσης προωθεί νομοθετική ρύθμιση  για παράταση- κοροϊδία  πέντε μηνών για τους επικουρικούς, που θα εντείνει τα εργασιακά αδιέξοδα και την εργασιακή ανασφάλεια. Ακόμη η κυβέρνηση δεν τοποθετείται για το ζήτημα αν θα παραταθούν ή όχι οι συμβάσεις των συναδέλφων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) σε καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επαναφορά των εργολάβων στα Νοσοκομεία. Οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία είναι κάτι που έχει δοκιμαστεί σε ευρεία κλίμακα στο παρελθόν και είχε οδηγήσει  σε αισχρή εκμετάλλευση των συναδέλφων με εργασιακές συνθήκες γαλέρας, με απλήρωτες αποδοχές, αθέατες περικοπές και απαιτήσεις για επιστροφή δώρων και αποδοχών από  εταιρίες των εργολαβιών. Είχε επίσης οδηγήσεις σε έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ δεν είναι λύση συμφέρουσα οικονομικά για το κράτος, αλλά μόνο για τους εργολάβους.

Είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο της  επαναφοράς των εργολαβιών σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα και ζητούμε να μην απολυθεί κανένας από τους συναδέλφους με ΣΟΧ, που έχουν δώσει τη μάχη για την πανδημία είτε με με τις χλωρίνες και τα καθαριστικά, είτε στη φύλαξη και τη διαλογή στις πύλες των Νοσοκομείων. 

Ζητούμε μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία.

 Γι αυτό προτείνουμε να υπάρξει διακομματική συμφωνία και κυβερνητική ρύθμιση για σταδιακή μετατροπή σε Αορίστου Χρόνου τα επόμενα χρόνια  όλων των συμβάσεων εργαζομένων  (επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) που έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες στην Υγεία και τουλάχιστον ετήσιες παρατάσεις για τους υπολοιπους εργαζόμενους.

Συμμετέχουμε στην πανελλαδική ημέρα δράσης της ΠΟΕΔΗΝ στις 5/10/2021 με συγκεντρώσεις σε όλα τα Νοσοκομεία του νησιού.”

Οι προτάσεις έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από τα μέλη του ΔΣ.

Τρίτο θέμα: Προγραμματισμός δρασης ενάντια στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Επειδή η ΠΟΕΔΗΝ έχει ορίσει την 13η Οκτώβρη ως ημέρα δράσεων ενάντια στις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων προτάθηκε να στηριχθεί οποιαδήποτε συγκέντρωση γίνει στο νομό ενάντια στις συγχωνεύσεις, να γίνει προσπάθεια να υπάρξει κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Συλλόγων Εργαζομένων των Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου και σε διαφορετική περίπτωση να υπάρξει κοινή ανακοίνωση στην οποία να αναφέρεται ότι “Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του νομού Λασιθίου είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια κλεισίματος ή υποβάθμισης δομών υγείας στο νομό Λασιθίου και ζητούμε την ενδυνάμωση τους με κάλυψη των κενων οργανικών θέσεων”.

Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ

Τέταρτο θέμα: Υποβολή αιτήματος για συνάντηση με το διοικητή.

Προτάθηκε να υπάρξει υποβολή  αιτήματος για συνάντηση με το διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του ν. Λασιθίου για να συζητηθούν εργασιακά ζητήματα και θέματυα σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από το ΔΣ


Μη υπάρχοντος άλλου θέματος έλαβε τέλος η συνεδρίαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου