Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Διαμαρτυρία στη ΔΥΠΕ Κρήτης από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου


Χωρίς ευοίωνα μηνύματα και προοπτικές ουσιαστικής επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων, επέστρεψαν από το Ηράκλειο οι 50 περίπου εργαζόμενοι και εκπρόσωποι του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου που μετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
Στην διαμαρτυρία εκτός από το Διοικητικό Συμβούλιο, συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος, καρδιολόγος Γιάννης Ανδριώτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου, οδοντίατρος Δημήτρης Μετοχιαννάκης και το μέλος Μιχάλης Σταυρακάκης ενώ από το τη Διοίκηση του Νοσοκομείου παρόντες ήταν ο Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών Γιώργος Κασαπάκης και η Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Αναστασία Μανιάτη. Δείγμα της κοινής προσπάθειας που καταβάλλεται να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα του ιδρύματος λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Ούτε το 50% των επικουρικών

Το πρώτο αρνητικό δεδομένο είναι πως από τους 25 επικουρικούς που εγκρίθηκαν για το Νοσοκομείο από το Υπουργείο Υγείας, θα προσληφθούν μόνο 11. Για τους υπόλοιπους 14 κρίθηκαν άγονες οι θέσεις διότι το νέο σύστημα προκηρύξεων για τους επικουρικούς λαμβάνει υπόψη κάθε λάθος έγγραφο που περιλαμβάνεται στα δικαιολογητικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι κόπηκαν τώρα δεν συμπλήρωσαν σωστά τα δικαιολογητικά τους!

Το σύστημα θα ανοίξει ξανά για υποβολή αιτήσεων στα μέσα Νοεμβρίου και εκεί υπάρχει η τελευταία ελπίδα για να προσληφθούν και οι εναπομείνασες 14 θέσεις. Αν και πάλι οι υποψήφιοι κάνουν τα ίδια λάθη τότε θα πρέπει να περιμένει το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ένα ολόκληρο έτος για να μπορέσει να διεκδικήσει άλλες θέσεις επικουρικών. Τα παραπάνω προέκυψαν από την ενημέρωση που έκαναν η Διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη και οι υποδιοικητές Ελένη Γιακουμάκη και Στέλιος Δημητρακόπουλος.

Να σημειωθεί πάντως πως υπήρξε υπόσχεση για επιπλέον 15 επικουρικούς, στοιχείο που αποτιμάται θετικά αρκεί να φτάσουν στο Νοσοκομείο. «Το σύστημα των επικουρικών φάνηκε να είναι προβληματικό, όπως εξελίσσεται. Εμείς ζητήσαμε με υπεύθυνη δήλωση να μπορούν να έρχονται και υποψήφιοι που είχαν δηλώσει κι άλλα νοσοκομεία και να δοθεί η δυνατότητα ενστάσεων στα τελικά αποτελέσματα που σήμερα δεν υπάρχει. Επίσης ζητήσαμε να έχουμε από το επόμενο έτος άλλα 15 άτομα που έχει κόστος περί τα 300.000 ευρώ και δεν ήταν αρνητική η Διοίκηση», τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Μανουσάκης.

Ωστόσο δεν έλειψε η αντιπαράθεση στην πρόταση των εργαζομένων, να μην αναπτυχθούν νέες δραστηριότητες και να ανασταλούν κάποιες τωρινές αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Η πρόταση προκάλεσε μεγάλη αντίδραση από την Διοίκηση, παρά το γεγονός πως δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο ίδρυμα από πλευράς προσωπικού.

«Εκτιμούμε πως οι εξελίξεις δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Μας στενοχώρησε πως έχει αλλάξει η στάση τους και είχαμε μια επιθετική αντίδραση, παρά το γεγονός πως δεν απαντούν αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση του προσωπικού στο Νοσοκομείο. Σε αντίθεση με ότι είχαμε δει στο παρελθόν, τώρα μοιάζουν να μην καταλαβαίνουν το πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Μανουσάκης.

Ο ίδιος επισημαίνει πως ποτέ στην ιστορία του το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου δεν έχει δύο φορές μέσα σε ένα έτος προχωρήσει σε μια τέτοια διαμαρτυρία με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων. Αυτό φανερώνει πως τα προβλήματα είναι πραγματικά και θέλουν λύση και δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίζονται με βάση τις συγκυρίες.

Να σημειωθεί τέλος πως θα δοθεί ένας χρόνος παράταση για τους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί για δύο χρόνια με τον ΟΑΕΔ, στοιχείο που αποτιμάται θετικά γιατί δεν θα φύγουν εργαζόμενοι την επόμενη χρονιά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Aναδημοσίευση από το έντυπο φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου