Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

Μειώσεις ωραρίου, επιπλέον άδειες και διαλείμματα προβλέπει η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους Ο.Τ.Α. Β΄ Βαθμού και Ν.Π.Δ.Δ. αυτών


Την ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) για τη ρύθμιση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Β΄ Βαθμού και των Ν.Π.Δ.Δ. των Περιφερειών κυρώνει με απόφαση του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης.

Όπως αναφέρει σε εγκύκλιο του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης υπεγράφη η από 4 Ιουνίου 2018 Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.) μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.), με την οποία ρυθμίζονται οι όροι και οι συνθήκες απασχόλησης των εργαζομένων με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ Β΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών.

Η εν λόγω συλλογική σύμβαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 20 Ιουνίου 2018.

Στη συλλογική σύμβαση υπάγεται το προσωπικό με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου που απασχολείται στους ΟΤΑ β΄ βαθμού και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών και εφαρμόζεται αποκλειστικά στα Μέλη των Συλλόγων-Μελών που ανήκουν μόνο στη δύναμη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας όπως αυτό προκύπτει από το Μητρώο των Συλλόγων Μελών της πιο πάνω συνδικαλιστικής οργάνωσης. Για την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης απαιτείται ονομαστική βεβαίωση του Συλλόγου-Μέλους της Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε., ότι οι εργαζόμενοι είναι Μέλη του καθώς και Βεβαίωση της Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. ότι ο Σύλλογος ανήκει στη δύναμη της Ομοσπονδίας. Με τη νέα συλλογική σύμβαση ρυθμίζονται για πρώτη φορά εργασιακά θέματα που αφορούν στους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης του μονίμου προσωπικού των Περιφερειών και αφετέρου τροποποιείται η από 25 Ιουνίου 2009 Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, προκειμένου να ρυθμιστούν, συμπληρωματικά, συνδικαλιστικά θέματα του ως άνω προσωπικού. 

Ειδικότερα μειώνεται ο χρόνος της εβδομαδιαίας απασχόλησης σε τριανταπέντε (35) ώρες - μία (1) ώρα ημερησίως - χωρίς μεταβολή των αποδοχών και του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεων από την αιτία αυτή και χορηγείται δύο (2) ημερών επιπλέον κανονική άδεια τον χρόνο στους εργαζόμενους, αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο σε εξωτερικά συνεργεία, στις παρακάτω εργασίες ή ειδικότητες : I. στη ρίψη ασφάλτου και τη σήμανση των δρόμων (τεχνίτες, οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων, χειριστές μηχανημάτων έργων, κλπ) II. στο πράσινο, σε κήπους και άλση (κηπουροί, κλπ) III. στα συνεργεία του εναέριου ηλεκτροφωτισμού και της φωτεινής σηματοδότησης οδικού δικτύου IV. στην καθαριότητα εξωτερικών χώρων (εργάτες και επιβλέποντες) V. στους απολυμαντές και στο προσωπικό που απασχολείται σε συνεργεία απολύμανσης – εντομοκτονιών, κλπ VI. στους χειριστές μηχανημάτων έργου και τους οδηγούς ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων VII. στους γεωτεχνικούς & τους τεχνολόγους γεωπονίας, σε άλλες ειδικότητες ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και υπηρετούν στις Δ/νεις αυτές, καθώς και στα Δημοτικά και Βιομηχανικά Σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων και στα Αγροτικά Κτηνιατρεία των Περιφερειακών Ενοτήτων (τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής, βοηθοί κτηνιάτρων, εργάτες, σπερματεγχύτες, νοσοκόμοι ζώων, σταυλίτες, υπάλληλοι που διενεργούν αιμοληψίες και εμβολιασμούς ζώων κλπ), στους επόπτες δημόσιας υγείας και τους ελεγκτές των Τμημάτων Εμπορίου, στους οδηγούς, στους μηχανικούς ΠΕ & ΤΕ (που εκτελούν εποπτεία δρόμων, έργων κλπ) και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Ο καθορισμός όλων των κατά τα ανωτέρω δικαιούχων υπαλλήλων του μειωμένου ωραρίου γίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, μετά από εισήγηση των Διευθυντών των συγκεκριμένων υπηρεσιών και κοινοποιείται στους Συλλόγους – Μέλη της Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.. Επισημαίνεται ότι στους εργαζόμενους που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία περιστασιακά, η μείωση των ωρών εργασίας θα γίνεται κατ’ αναλογία.

Επίσης χορηγείται διάλειμμα δεκαπέντε (15) λεπτών επιπλέον του προβλεπόμενου στους υπαλλήλους κλάδου ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ Πληροφορικής, οι οποίοι: α) εργάζονται σε υπηρεσιακές μονάδες, που σύμφωνα με τον οικείο οργανισμό έχουν αρμοδιότητες ανάπτυξης ή υποστήριξης συστημάτων πληροφορικής, και β) απασχολούνται με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση μπροστά σε οθόνες οπτικής καταγραφής. Το διάλειμμα αυτό δεν επιτρέπεται να χορηγείται συνεχόμενα με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάζει το θεσμοθετημένο ωράριο εργασίας των υπαλλήλων. 

Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) ή άλλους δημόσιους φορείς και τους οικείους Συλλόγους Υπαλλήλων, να δημιουργούν μηχανισμό διάγνωσης και παρακολούθησης εκπαιδευτικών αναγκών και μηχανισμό παρακολούθησης της πιστοποίησης της επιμόρφωσης των υπαλλήλων και επιπλέον να καταρτίζουν προγράμματα επιμόρφωσης αυτών, σύμφωνα με τις προκύπτουσες εκπαιδευτικές ανάγκες, με στόχο να διασφαλίζεται η συμμετοχή κάθε υπαλλήλου σε τουλάχιστον δύο επιμορφωτικές δραστηριότητες κατ’ έτος. 

Τέλος προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι των Περιφερειών δικαιούνται, για σοβαρούς λόγους, ολιγόωρη άδεια απουσίας από την εργασία τους μέχρι τέσσερις (4) ώρες ανά μήνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ 

Όσο αφορά τις συνδικαλιστικές άδειες επικαιροποιήθηκε και συμπληρώθηκε η από 25 Ιουνίου 2009 (1369/Β΄/9-7-2009) η Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για τη ρύθμιση του τρόπου παρακράτησης συνδικαλιστικών εισφορών και συνδικαλιστικών αδειών των εργαζομένων με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Β΄ Βαθμού.

Ειδικότερα  ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χορηγεί μία (1) ημέρα άδεια τον μήνα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη συνεδρίαση του συνδικαλιστικού οργάνου του πρωτοβάθμιου Συλλόγου και μία (1) ημέρα άδεια τον χρόνο σε όλους τους εργαζόμενους, που είναι μέλη του οικείου Συλλόγου για την πραγματοποίηση της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Τέλος, πλέον στην άδεια απουσίας εννέα (9) ημερών τον μήνα που χορηγείται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Σ.Υ.ΑΠ.Ε. για την άσκηση των καθηκόντων τους, προστίθενται οι άδειες των μελών του Γενικού Συμβουλίου. ενώ οι προβλεπόμενες συνδικαλιστικές άδειες είναι αμειβόμενες και ο εργοδότης βαρύνεται με την καταβολή των αναλογούντων ασφαλιστικών εισφορών.

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

Ένα σχόλιο από το ιστολόγιο: Το θέμα της ανάγκης έναρξης συζητήσεων της ΠΟΕΔΗΝ με το Υπουργείο Υγείας για υπογραφή ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας έχει τεθεί από τη συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ (δείτε ΕΔΩ) και τέθηκε πλέον και επίσημα από την ΠΟΕΔΗ με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας (δείτε ΕΔΩ). Μένει να δούμε ποια θα είναι η ανταπόκριση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας και από εκεί και πέρα χρειάζεται αγώνας και διεκδίκηση από την πλευρά μας για να πετύχουμε βελτίωση των συνθηκών και όρων εργασίας μας μέσα από μια ΣΣΕ. Γ. Μανουσάκης,


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου