Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ανακοίνωση για τις μεγάλες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου το μήνα Αύγουστο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Επαγγελματικό Σωματείο με αρ. έγκρισης καταστατικού 371/1986 από το Πρωτοδικείο Λασιθίου
Κνωσσού 2-4 Άγιος Νικόλαος Κρήτης ΤΚ 72100 ΤΗΛ. 6972341889 / 2841343440 email:syllogosergnan1@gmail.com Ιστοσελίδα http://www.gnan.gr
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙO
Αριθμός Πρωτ.:  1061                                                                                20/8/2018
                                                               
Ανακοίνωση για τις μεγάλες ελλείψεις 
στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου το μήνα Αύγουστο

Το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το γεγονός ότι συνεχίζονται  δυστυχώς τα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα η λειτουργία του και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες να παρουσιάζουν μεγάλα κενά και προβλήματα.

 Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το μήνα Αύγουστο, που ο πληθυσμός της περιοχής έχει τριπλασιαστεί, στο ΓΝΑΝ έχουμε:

•        10 ημέρες από τις 31 χωρίς να εφημερεύει ορθοπεδικός. Το πρόβλημα αναμένεται να αμβλυνθεί τον επόμενο μήνα αφού διορίστηκε ένα μόνιμος ορθοπεδικός, αλλά για την οριστική επίλυση του χρειάζεται να προχωρήσει η μετάθεση και η πρόσληψη δύο ορθοπεδικών σε εκκρεμότητα.  Δυστυχώς τον Αύγουστο όλο το δύσκολο έργο της κλινικής έπεσε στους εναπομείναντες ιατρούς, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που λόγω μη εφημερίας ορθοπεδικού, ορθοπεδικά περιστατικά διακομίστηκαν σε άλλα Νοσοκομεία.
•        8 ημέρες από τις 31 χωρίς να εφημερεύει γενικός χειρούργος στη χειρουργική κλινική, αλλά μόνο στο τμήμα επειγόντων, Είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία πρόσληψης μόνιμου χειρούργου, που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα και αν. Μέχρι την ολοκλήρωση του διορισμού θα πρέπει να καλυφθεί το κενό.
•        31 ημέρες  χωρίς οδοντίατρο. Η κατάσταση αυτή υπάρχει εδώ και 20 μήνες (από 1/1/2017). Είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία πρόσληψης οδοντιάτρου και η διαδικασία αγοράς οδοντιατρικής έδρας.
•        23 ημέρες από τις 31 χωρίς να εφημερεύει νευρολόγος. Ο νευρολόγος κ. Κ. Νικολαράκης, συνταξιοδοτείται τέλος του έτους, η θέση του έχει ζητηθεί να προκηρυχθεί, αλλά το υπουργείο δεν την έχει προκηρύξει, με αποτέλεσμα από 1/1/2019 το Νοσοκομείο θα είναι (άγνωστο για πόσο) χωρίς νευρολόγο.
•        19 ημέρες από τις 31 χωρίς να εφημερεύει πνευμονολόγος
•        26 ημέρες από τις 31 χωρίς να εφημερεύει ουρολόγος. Από το ΓΝΑΝ έχει ζητηθεί επανειλημμένως η έγκριση προκήρυξης θέσης ουρολόγου, αλλά το υπουργείο υγείας δεν έχει εγκρίνει την προκήρυξη.
•        24 ημέρες από τις 31 χωρίς να εφημερεύει ΩΡΛ
•        24 ημέρες  από τις 31 χωρίς να εφημερεύει Οφθαλμίατρος.
•        24 ημέρες από τις 31 χωρίς να εφημερεύει δερματολόγος

Επίσης μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην κάλυψη του Νοσοκομείου από ηλεκτρολόγο βάρδιας, αφού το μήνα Αύγουστο 27 από τις 31 νύχτες δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος βάρδιας, ενώ κενά υπάρχουν και σε πρωινές βάρδιες, αφού οι ηλεκτρολόγοι είναι μόνο δύο και ο αριθμός των βαρδιών που μπορούν να καλύψουν είναι συγκεκριμένος. Κενά υπάρχουν και στις βάρδιες και στις υπηρεσίες και άλλων ειδικοτήτων της τεχνικής υπηρεσίας, που είναι αποδεκατισμένη (θερμαστές, αέρια, υδραυλικός) Είναι τουλάχιστον θετικό που οι υπηρεσιακοί παράγοντες και προϊστάμενοι σεβάστηκαν τα εργασιακά δικαιώματα των δύο εναπομείναντων ηλεκτρολόγων όσον αφορά στον αριθμό των βαρδιών τους. Είναι σε εκκρεμότητα ο διορισμός ενός μόνιμου ηλεκτρολόγου, ενώ έχει ζητηθεί και η πρόσληψη δύο επικουρικών ηλεκτρολόγων που είναι απαραίτητη, αφού το Νοσοκομείο λόγω των εγκαταστάσεων και των μονάδων του χρειάζεται κάλυψη από ηλεκτρολόγο βάρδιας όλο το 24ωρο. Έχει ζητηθεί επίσης η πρόσληψη επικουρικού υδραυλικού, θερμαστή και ηλεκτρονικού, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα εγκριθεί από το Υπουργείο.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό τα κενά εξακολουθούν να είναι τεράστια, με αποτέλεσμα ο αριθμός των οφειλόμενων ημερών αδειών και ρεπό στο προσωπικό αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Αυξάνεται και η εξάντληση του νοσηλευτικού προσωπικού και τα κενά στην κάλυψη κλινικών και μονάδων, όπως για παράδειγμα στο χειρουργείο που λειτουργεί πλήρως μόνο μία αίθουσα (η δεύτερη μόνο 2 ημέρες την εβδομάδα) λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας σε έγγραφο της αναφέρει ότι γ για να μπορούν να συντάσσονται τα προγράμματα εργασίας των νοσηλευτικών τμημάτων σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές των διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας  χρειάζεται ενίσχυση του νοσοκομείου με επιπλέον 30 νοσηλευτές/τριες και ότι για να δοθούν οι οφειλόμενες ημέρες ρεπό και άδειας χρειάζεται χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτών-τριων. Το ΔΣ του Νοσοκομείου έχει ζητήσει την πρόσληψη 9 επικουρικών νοσηλευτών-τριων (οι 3 για τη ΜΕΘ), 1 Μαίας και δύο τραυματιοφορέων, όμως δεν γνωρίζουμε αν θα εγκριθούν από το Υπουργείο. Και πάλι όμως, ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί και σε κάθε περίπτωση χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις.

Μεγάλα κενά εξακολουθούν να υφίστανται στη διοίκηση και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, δηλαδή στη σίτιση, στον ιματισμό. Έχει ζητηθεί η έγκριση πρόσληψης επικουρικού προσωπικού γι΄ αυτές τις υπηρεσίες, όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το Υπουργείο. Και πάλι όμως με το επικουρικό προσωπικό ή με τις ατομικές συμβάσεις (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά μόνο μπαλώνονται εν μέρει. Απαιτούμε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για να μπορέσει το Νοσοκομείο να προσφέρει αυτά που χρειάζεται η τοπική κοινωνία
.

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος            ο γραμματέας


Γ. Μανουσάκης     Κ. Κοκολάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου