Σοκαριστικά είναι τα πραγματικά δεδομένα για το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, αφού οι αριθμοί αποδεικνύουν πως όχι μόνο δεν ενισχύθηκε στην πραγματικότητα το ίδρυμα αλλά αποδυναμώθηκε στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής των μεταθέσεων.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως τα τελευταία χρόνια, έχουν βελτιωθεί δραστικά οι συνθήκες στο Νοσοκομείο σε ότι αφορά την επάρκεια υλικών, φαρμάκων και δεν καταγράφονται φαινόμενα του παρελθόντος. Ωστόσο, ενώ μοιάζει να δρομολογείται μια πιο προσεγμένη λειτουργία σε αυτό τον τομέα, στο κομμάτι που αφορά το προσωπικό και τη στελέχωση του Νοσοκομείου η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί αλλά έχει επιδεινωθεί.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι από τις αρχές του 2016 και μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στη σύγκριση ανάμεσα στους μόνιμους έχει αρνητικό ισοζύγιο κατά εννέα άτομα. Αυτό σημαίνει πως όσοι διορίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και για τα τελευταία 2,5 χρόνια αλλά και όσοι μόνιμοι ήρθαν με μετατάξεις, είναι λιγότεροι κατά 9 άτομα από εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν ή έφυγαν από το Νοσοκομείο με μετατάξεις ή παραιτήσεις. Πρόκειται για απολύτως τραγική εξέλιξη, που αποδεικνύει πως δεν υπάρχει καμία πραγματική ενίσχυση στο ίδρυμα. Αντίθετα είναι εμφανής η υποβάθμισή του, διότι στο παραπάνω χρονικό διάστημα έγιναν προσλήψεις στα Νοσοκομεία της χώρας και οι αναφορές που γίνονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας λένε πως έχει ανατραπεί η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων, μέχρι σήμερα είχαμε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, 15 διορισμούς μόνιμων ιατρών, 27 διορισμούς μόνιμου λοιπού προσωπικού, 11 μετατάξεις μόνιμου προσωπικού από άλλα Νοσοκομεία προς το ΓΝΑΝ. Έτσι, συνολικά οι αφίξεις προσωπικού προς το Νοσοκομείου από την 1η Ιανουαρίου 2016 ανέρχονται συνολικά στους 53 μόνιμους εργαζόμενους.
Από την άλλη πλευρά, είχαμε 16 συνταξιοδοτήσεις λοιπού προσωπικού, 6 συνταξιοδοτήσεις ιατρών, 12 παραιτήσεις για διάφορους λόγους (προσωπικοί λόγοι, διορισμοί σε άλλα νοσοκομεία κ.α), 27 μετατάξεις μόνιμου προσωπικού προς άλλα Νοσοκομεία. Έτσι, το σύνολο των αποχωρήσεων έφτασε τους 61 μόνιμους εργαζόμενους. Αν συγκρίνεται τα νούμερα θα διαπιστώσετε πως στη ζυγαριά που μπαίνουν οι μετατάξεις. Το βάρος γέρνει δυσανάλογα σε εκείνους που φεύγουν για άλλα νοσοκομεία, καθιστώντας το κεντρικό Νοσοκομείο του Λασιθίου ως «κέντρο διερχομένων» και συμβασιούχων του ΟΑΕΔ.
Μπορεί όμως να λειτουργήσει σε δευτεροβάθμιο επίπεδο ένα κεντρικό Νοσοκομείο και να ανταποκριθεί στο ρόλο του; Γιατί καταγράφηκε η πρόσληψη 20 εργαζόμενων συμβασιούχων μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και η πρόσληψη και ανανέωση των συμβάσεων 10 ατόμων λοιπού επικουρικού προσωπικού και 4 επικουρικών ιατρών. Αλλά αυτό δεν αποκαλείται ούτε είναι σύστημα λειτουργίας και ενίσχυσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα πως υπάρχουν 25 εργαζόμενοι που εργάζονταν στο Νοσοκομείο μέσω εργολαβιών στη σίτιση, στην καθαριότητα και στη φύλαξη προσελήφθησαν με ατομικές συμβάσεις ορισμένους χρόνου (ΙΔΟΧ), εκ των οποίων έχει ήδη παραιτηθεί ένας εργαζόμενος και μία βρίσκεται σε μακροχρόνια άδεια, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης.
Σε ότι αφορά τέλος την εξέλιξη του αριθμού των μόνιμων εργαζόμενων του Νοσοκομείου που υπηρετούν στο ΓΝΑΝ τα τελευταία χρόνια της κρίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2012, οι εργαζόμενοι ήταν 375. Τρία χρόνια αργότερα ήταν 256 και τον Ιανουάριο του 2018 ήταν 245 εργαζόμενοι. Το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων είναι 46%. Η επιδείνωση της κατάστασης φαίνεται και από τον τεράστιο αριθμό των οφειλόμενων ημερών άδειας και ρεπό σε κάθε εργαζόμενο που δεν έχει μειωθεί, αλλά έχει αυξηθεί.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ
---------------------------------------------------------------------------------------
Ακολουθεί δημοσίευμα με σχόλια από τη στήλη ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ του Μιχ. Ατσαλάκη στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ:
Το πραγματικό πρόβλημα στο ΓΝΑΝ
Τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η ΑΝΑΤΟΛΗ, αποκαλύπτουν με άκρως δραματικό τρόπο το πραγματικό πρόβλημα του ιδρύματος. Προκαλεί δε εντύπωση το γεγονός πως μέχρι σήμερα υπήρξαν ποικίλες διαμαρτυρίες και κινητοποίηση, συνεχής αντιπαράθεση και ανάδειξη των προβλημάτων. Η πολιτική ηγεσία αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχει γίνει, παρά μόνο υποσχέσεις. Σ’ ένα τόπο που όχι μόνο καθυστερούν οι προσλήψεις αλλά και ο απολογισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μια φορά ήταν δικαιολογημένη η αναβολή για την τραγωδία της Αττικής, αλλά νωρίτερα, η πολιτική ηγεσία κατανοούσε πως η κατάσταση δεν ήταν καλή.
Προσλήψεις μόνιμων
Για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού νομίζω πως οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο. Να υπάρξει μέσα στο 2018 κατ’ εξαίρεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων για υποστελεχωμένα Νοσοκομείο όπως το ΓΝΑΝ και να προκηρυχθούν τουλάχιστον 30 μόνιμες θέσεις για το ΓΝΑΝ. Αν έχει γίνει λάθος, το πιο λογικό είναι να διορθωθεί. Διαφορετικά δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για πολιτική απόφαση.
Οι εργαζόμενοι ζητούν ακόμα να υπάρξει παρέμβαση ώστε το ΑΣΕΠ να στέλνει γρήγορα τα ονόματα των επιλαχόντων σε περιπτώσεις αντικαταστάσεων, διότι χρειάζονται από 3-6 μήνες να σταλούν τώρα. Παράλληλα, θέλουν και να υπάρξει παρέμβαση ώστε να λειτουργήσει η διαδικασία που προβλέπει αντικατάσταση με επιλαχόντες των μόνιμων που παραιτούνται λόγω πρόσληψης σε νέα προκήρυξη.
Για τους επικουρικούς
Για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού ζητούν να εκδοθεί η ΚΥΑ για την ταχύτερη πρόσληψη επικουρικού μη μόνιμου προσωπικού και να ξεκινήσει γρήγορα η όλη διαδικασία. Να διασφαλιστεί χρηματοδότηση για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο μέσα στο 2018, τουλάχιστον 30 ατόμων.
Για δε τη μονιμοποίηση των επικουρικών προτείνουν να γίνει μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αν δεν γίνει αυτό, στη σχετική προκήρυξη για τις οργανικές τους θέσεις να μην μπορούν να κάνουν αιτήσεις οι νυν μόνιμοι εργαζόμενοι και να υπάρχει αυξημένη μοριοδότηση (π.χ. 30 μόρια για κάθε μήνα) για τις συγκεκριμένες θέσεις που καλύπτουν οι επικουρικοί. Η ρύθμιση να αφορά και σε όσους έχουν λιγότερους από 24 μήνες προϋπηρεσία (προσληφθέντες τέλη 2016-αρχές 2017). Για τους επικουρικούς ιατρούς που δεν θα προσληφθούν σε μόνιμες θέσεις, να υπάρχει μέριμνα για παράταση της θητείας τους και μετά 1/1/219.
Συμβασιούχοι
Για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ οι εργαζόμενοι ζητούν να εξεταστεί η δυνατότητα απορρόφησης τους από τα Νοσοκομεία. Αν δεν γίνει αυτό, να δοθεί τουλάχιστον νέα ετήσια παράταση της θητείας τους και ν’ αρθεί ο περιορισμός για τον αριθμό των αμοιβόμενων νυχτερινών και αργιών που εκτελούν κάθε μήνα.
Είναι εφικτές οι αλλαγές;
Το ερώτημα θα τίθεται πάντα. Όχι στο πλαίσιο της πολιτικής μόνο, αλλά και του θλιβερού ρεαλισμού που αναγνωρίζει πως μια χώρα υπό επιτροπεία, έχει ελάχιστες δυνατότητες να δράσει.
Αρκετές από τις προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν. Σύντομα όμως θα πρέπει να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης. Διότι ως γνωστόν στο «ελληνικό κράτος δικαίου» υπάρχει μια μικρή διαφορά σε σύγκριση μ’ ένα κλασικό ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Στο ελληνικό, οι δραστικές αποφάσεις των πολιτικών υλοποιούνται 6-9 μήνες πριν τις εκλογές. Δεν είμαστε ωσάν τους κουτόφραγκους να δουλεύουμε τέσσερα χρόνια. Συνεπώς, τώρα που μπαίνουμε στην περίοδο της «δουλειάς», όπου θα γεννάνε και τα κοκόρια, είναι η ώρα να λυθούν τα ζητήματα, όπως συμβαίνει κατά παράδοση σε αυτό τον χρεοκοπημένο τόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου