Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

"Το παιδικό άσθμα έχει γιγαντωθεί - Παιδοπνευμονολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου" σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ

Το παιδικό άσθμα έχει γιγαντωθεί
Παιδο-πνευμονολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου

Τα συχνότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, εντοπίζονται σε ασθένειες και προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. 
Το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια τόσο σε επίπεδο χώρας όσο και τοπικά ενώ οι γιατροί υπογραμμίζουν πως έχει διεθνείς διαστάσεις και μάλιστα χωρίς οριστικές απαντήσεις. 
Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση που λήφθηκε για να λειτουργήσει παιδο-πνευμονολογικό ιατρείο κάθε Δευτέρα στην παιδιατρική κλινική του Αγίου Νικολάου είναι ιδιαίτερη σημαντική και κρίσιμη για εκατοντάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν ή μπορούν να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα, είτε αυτά παρουσιάζονται ως παροδικό φαινόμενο ή λαμβάνουν διάσταση χρονίου νοσήματος. 
«Τα περισσότερα παιδιά που έρχονται στο ιατρείο της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου είναι για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών που ασχολούμαστε βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία. Το άσθμα είναι ένα μεγάλο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί παρά πολλά παιδιά και οικογένειες και μαζί οι βρογχίτιδες ενώ υπάρχουν η λαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και οι ωτίτιδες», σημειώνει η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Αργυρώ Μανιουδάκη – Νικολαράκη.  

Το Παιδο-αλλεργιολογικό ιατρείο
Μέχρι τώρα η κλινική με αφορμή τα φαινόμενα αυτά είχε λειτουργήσει κάθε Πέμπτη το Παιδο-αλλεργιολογικό ιατρείο στο οποίο η εξειδικευμένη παιδίατρος αναζητά αν υπάρχει αλλεργική προδιάθεση στα φαινόμενα των αναπνευστικών λοιμώξεων που καταγράφει η κλινική για τα παιδιά που προσέρχονται. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού κάθε Πέμπτη και τώρα έρχεται να προστεθεί πλέον κι ένα ακόμα εξειδικευμένο ιατρείο, το παιδο-πνευμονολογικό που θα λειτουργήσει με ραντεβού κάθε Δευτέρα, από άλλη εξειδικευμένη παιδίατρο της κλινικής.  
«Παιδιά που κάνουν πολλές συχνές βρογχίτιδες ή κρίσεις άσθματος και φαινόμενα λοιμώξεων που θέλουν περισσότερο ψάξιμο ή παρακολούθηση θα είναι αντικείμενο του ιατρείου. Για παράδειγμα ένα παιδί που αθλείται και έχει πρόβλημα με βήχα, θα πρέπει να αναζητήσει κάποιες απαντήσεις. Παράλληλα, παιδιά που έχουν χρόνιο πρόβλημα είναι καλό να παρακολουθούνται από έναν γιατρό που κάνει ειδικό ιατρείο. Ακόμα, τα παιδιά που νοσηλεύονται στην κλινική με τέτοια προβλήματα θα επανεξετάζονται και θα τα παρακολουθούμε πιο προσεκτικά για τυχόν επιβάρυνση. Η παιδίατρος που αναλαμβάνει έχει ειδικευθεί στο ΠΑΓΝΗ στον συγκεκριμένο τομέα. Θα ζητήσουμε επιπλέον ένα όργανο για σπειρομετρήσεις και γενικά είναι σημαντικό για τα παιδιά που έρχονται στην κλινική κι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθηθούν με αυτό τον συγκροτημένο τρόπο», σημειώνει η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής.    
Είναι ξεκάθαρο πως το πρόβλημα ξεπερνά τα τοπικά και εθνικά όρια και το παιδικό άσθμα έχει γιγαντωθεί στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια. Το χρονικό αυτό διάστημα αποτελεί εξαιρετικά μικρή περίοδο για να υποθέσουμε πως υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στα γονίδια, άρα τεράστιο ρόλο φαίνεται να έπαιξε το περιβάλλον.

Το πρόβλημα 
Βέβαια, οι ακριβείς λόγοι που οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν, σε αυτή την παράλογη αύξηση, του άσθματος και των αλλεργιών, κάθε άλλο παρά έχουν αποσαφηνιστεί. Σε κάθε περίπτωση, οι κύριοι ένοχοι που έχουν εντοπιστεί μέσω της επιστημονικής έρευνας, έχουν να κάνουν με παράγοντες που αποσταθεροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, καθιστώντας το πιο επιθετικό με το περιβάλλον του. 
Τέτοιοι είναι το σύγχρονο περιβάλλον διαβίωσης που χαρακτηρίζεται «οξειδωτικό» ως αποτέλεσμα των καύσεων και της βιομηχανοποίησης, η ανεπάρκεια πρόσληψης αντιοξειδωτικών παραγόντων (όπως διαφόρων βιταμινών) και οι αλλαγές στο σύγχρονο τρόπο ζωής, είτε αυτές αφορούν στη δίαιτα, στο βαθμό άσκησης, ή σε άλλες πολυ-διαφημισμένες συνέπειες του δυτικού καταναλωτικού προτύπου ζωής.  
«Περιβάλλον, ρύπανση, αλλεργιογόνα, φταίνε περισσότερο. Έχουν γίνει βέβαια μελέτες στην Βρετανία όπου κορυφώθηκε το πρόβλημα λόγω βιομηχανικών περιοχών για να αντιμετωπιστεί ριζικά, αλλά δεν είναι εφικτό. Παράλληλα υπάρχουν συχνά και τροφικά αίτια. Σε κάθε περίπτωση ο επιστημονικός κόσμος δεν έχει δώσει ακόμα μια οριστική απάντηση κι αυτό κάνει αναγκαία την προσπάθεια να μειώνουμε τις πιθανές αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο», σημειώνει η κα Μανιουδάκη. 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ   

Δημοσιεύτηκε στη σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου