Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος


Η υπόθεση της χωροθέτησης, δημιουργίας και χωροταξίας νοσηλευτικών μονάδων είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί μελετημένο και μακροχρόνιο σχεδιασμο. Δυστυχώς στην περίπτωση του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου έχουν διαχρονικά ληφθεί βιαστικές, επιπόλαιες και λανθασμένες αποφάσεις που έχουν προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του κεντρικού νοσηλευτικού ιδρύματος στο νομό Λασιθίου. Ας τις δούμε αναλυτικά:
  • Τη δεκαετία του 80, όταν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα με το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου της ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου (που είχε θεμελιωθεί από τη χούντα) επιλέχτηκε η λύση των βελτιωτικών παρεμβάσεων, αντί τη λύση της ακύρωσης του έργου και τη δημιουργίας ενός νέου Νοσοκομείου εκτός των ορίων της πόλης. Οι βελτιωτικές παρεμβάσεις δεν είχαν τα απαιτούμενα θετικά αποτελέσματα με αποτέλεσμα εδώ και δεκαετίες να βρίσκεται συνεχώς υπό συζήτηση η επάρκεια του κτιρίου.
  • Τη δεκαετία του 90 όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την ανέγερση της λεγόμενης Β φάσης του Νοσοκομείου (νέα πτέρυγα) υπήρχαν συνεχείς προτάσεις από το σύλλογο εργαζομένων και άλλους φορείς να μην προχωρήσει η Β φάση αλλά να επιλεγεί η ανέγερση νέου κτιρίου εκτός των ορίων της πόλης δίπλα στον Άγιο Νικόλαο (πχ περιοχή ξηρόκαμπου) όπως γίνεται σε όλες τις πόλεις τη χώρας όπου κτίζονται νέα Νοσοκομεία. Το νέο Νοσοκομείο θα μπορούσε να γίνει με νέο σχεδιασμό (παρόμοιο με αυτόν που έγινε σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας), που θα έδινε τη δυνατότητα άνετων μελλοντικών επεκτάσεων, θα έλυνε το μεγάλο πρόβλημα της στάθμευσης, θα προκαλούσε κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου του Αγ. Νικολάου και θα έδινε άνετη πρόσβαση προς τον ΒΟΑΚ. Όμως αντί αυτής της λύσης, για λόγους εφήμερου πολιτικού όφελους και ενδεχόμενης εξοικονόμισης πόρων (που όμως πήγαν σε άλλες περιοχές της χώρας) επελέγη η ανέγερση της Β φάσης του Νοσοκομείου που το εγκλώβισε μέσα στην πόλη του Αγ. Νικολάου και αφαίρεσε τη δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων. Αλλά ακόμα και ο σχεδιασμός της Β φάσης του Νοσοκομείου έγινε με προχειρότητα χωρίς να ληφούν υπόψιν οι μελλοντικές εξελίξεις. Ο πρώτος όροφος του νέου κτηρίου σχεδιάστηκε για τη στέγαση των διοκητικών υπηρεσιών, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να φιλοξενήσει δύο κλινικές του Νοσοκομείου. Επίσης οι χώροι για τη ΜΕΘ αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και χωρίς να προβλεφθεί η δυνατότητα μελλοντικής αύξησης του αριθμού των κλινών της ΜΕΘ.
  • Τη δεκαετία του 2000, όταν είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανέγερσης της Β φάσης του Νοσοκομείου, δεν υπήρξε κανένας σοβαρός σχεδιασμός για την εκμετάλευση και μελλοντική χρήση των χώρων του παλαιού κτιρίου που θα άδειαζαν με τη μελλοντική μεταστέγαση τμημάτων όταν θα λειτουργούσε η Β φάση. Αποτέλεσμα της έλλειψης αρχικού σχεδιασμού είναι να γίνεται πλέον αυτή η συζήτηση εκ των υστέρων και μεγάλα τμήματα του παλαιού κτιρίου να μένουν ακόμα ανεκμετάλευτα και χωρίς να έχει ακόμα καταλήξει κάπου ο σχεδιασμός για τη χρήση τους. Ακόμη, τη δεκαετία του 2000 δεν υπήρξε ούτε ο ελάχιστος σχεδιασμός για το ζήτημα της μεταστέγασης της μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου από το κτίριο του Θεραπευτηρίου προς το κτίριο του Νοσοκομείου. Επίσης επελέγη με βιασύνη και προχειρότητα η διαμόρφωση χώρου για τα ΤΕΠ στο ισόγειο του Νοσοκομείου με σχεδιασμό και υλοποίηση που σήμερα αποδεικνύεται ανεπαρκής και μη λειτουργικός.


Όλες οι παραπάνω λανθασμένες επιλογές για τα θέματα χωροταξίας του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου έγιναν πριν από δεκαετίες, τις επιπτώσεις όμως των παραπάνω επιλογών τις βιώνουμε σήμερα οι εργαζόμενοι και οι πολίτες που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο. Πολλές δε από αυτές τις επιλογές έγιναν από ανθρώπους της διοίκησης που ήρθαν από άλλες περιοχές της χώρας ή της Κρήτης, έκαναν κάποιο διάστημα θητείας στη διοίκηση του νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν και αποχώρησαν για αλλού αφήνοντας τον τοπικό πληθυσμό και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου να βιώνουν για χρόνια τις επιπτώσεις των λανθασμένων αποφάσεων τους.
Γι΄ αυτό πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να είμαστε όλοι πλέον πολύ προσεκτικοί στα θέματα χωροταξίας του Νοσοκομείου, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται μετά από μεγάλη μελέτη, συζήτηση και έρευνα και όχι υπό το πρίσμα της αποκόμισης εφήμερου πολιτικού οφέλους.

Γιώργος Μανουσάκης, νοσηλευτής
Πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου