Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Σχόλια από τη στήλη 'Ιχνηλασίες" της τοπικής εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ στο φύλλο της Παρασκευής 11//11/2016

Η τραγική εικόνα

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική η έρευνα που έκαναν οι γιατροί για την παιδική παχυσαρκία. Κατέγραψαν ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών που ξεπερνά τα 500, αγόρια και κορίτσια μαθητικής ηλικίας. Πρόκειται για παιδιά που πηγαίνουν στα σχολεία και κάνουν τον προβλεπόμενο έλεγχο για να πάρουν πιστοποιητικά. Τα περισσότερα από τα παιδιά που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας προέρχονται από την περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου ενώ υπάρχει κι ένα μικρό τμήμα των παιδιών που προέρχονται από την περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας.
Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Δεν φταίνε τα παιδιά. Ως σύγχρονη ελληνική κοινωνία, γίναμε οι χειρότεροι μιμητές του αμερικανικού καταναλωτικού μοντέλου. Ας όψονται οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και οι «μεγάλοι» πολιτικοί ηγέτες.

Εξαιρετική εκδήλωση

Βασικά στοιχεία από την έρευνα θα παρουσιάσει η ειδικευόμενη παιδίατρος Μαρία Ζουλινάκη, στην εκδήλωση που οργανώνεται από την παιδιατρική κλινική του Αγίου Νικολάου το Σάββατο το απόγευμα στο Ρεξ.

Μια εκδήλωση που παρουσιάζονται μελέτες και έρευνες με τοπικό ενδιαφέρον είναι σπάνια και ενδιαφέρουσα υπόθεση για τον τόπο που δεν διαθέτει – ανεπτυγμένη - τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα αναδειχθεί το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και θα δοθούν απλές πρακτικές και ουσιαστικές οδηγίες, τόσο από την Διευθύντρια της Κλινικής Αργυρώ Μανιουδάκη όσο και από τον παιδίατρο Μανόλη Πατελάκη, ο οποίος θα μιλήσει ειδικά για την διατροφή των βρεφών. Η εμπειρία τους, είναι κρίσιμη για συμβουλές που αφορούν γονείς και υποψηφίους.

Η μίμηση των παιδιών

Η κα Ζουλινάκη μιλώντας στη στήλη για την έρευνα ομολόγησε πως εντυπωσιάστηκε από το συσχετισμό που υπήρχε στα ποσοστά των παχύσαρκων γονέων με τα παιδιά, διότι είναι αντίστοιχα υψηλά. Είναι δε κατηγορηματική για τις συνέπειες. «Ναι, θα έχουμε προβλήματα στο μέλλον διότι υπάρχουν μελέτες από το 1960 και μετά που δείχνουν τα προβλήματα της διατροφής του σύγχρονου τρόπου ζωής. Για να αλλάξει κάτι πρέπει να αλλάξει η κοινωνία συμπεριφορά απέναντι στο πρόβλημα. Δηλαδή, βασικές δομές πρέπει να διαφοροποιηθούν. Δεν γίνεται για παράδειγμα στο κυλικείο να μην υπάρχουν φρούτα, αλλά μόνο γλυκά, τυρόπιτες κ.α. Πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειες γιατί έχουμε σοβαρό πρόβλημα», αναφέρει.

Η κρητική διατροφή και το κατοχικό σύνδρομο

Είναι τραγικό, όμως, σε επίπεδο των χωρών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων παιδιών. Το πρόβλημα δεν είναι τοπικό. Είναι έντονο στον τόπο μας και αποδεικνύεται πλέον με στοιχεία, αλλά απαντάται με την ίδια ή μικρότερη ένταση και στην υπόλοιπη χώρα και βέβαια σε όλο το νησί μας.
Μας πως είναι δυνατόν, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος. Στον τόπο που «γεννήθηκε» η υγιεινή κρητική διατροφή;
Είναι αλήθεια πως η κρητική διατροφή έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων. Η διατροφή όμως των σημερινών κρητικών δεν είναι πια κρητική. Είναι αμερικανική ή ένα κακέκτυπο της. Οι κρητικοί δεν είναι πια οι ίδιοι.
Η διατροφή των παππούδων μας, ήταν αναγκαστικά διατροφή εγκράτειας, λόγω φτώχιας. Σήμερα, το «κατοχικό σύνδρομο», το ενδεχόμενο δηλαδή να πεινάσουν ξανά, όπως στην γερμανική κατοχή οι άνθρωποι, έχει οδηγήσει ψυχολογικά μεγάλη μερίδα των σύγχρονων κρητικών σε μια υπερκατανάλωση ζωικών τροφίμων, άκρως επιβαρυντικών για την υγεία του, ενώ παράλληλα είναι «καλός αγωγός» κάθε βιομηχανικού τροφίμου υπάρχει στην κρητική αγορά η οποία είναι γεμάτη.
Τις συνέπειες αυτής της αλόγιστης τακτικής έχουμε ξεκινήσει ήδη να πληρώνουμε, αλλά θα επιδεινωθούν ακόμα περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Όταν μια κλινική έχει γιατρούς

Αυτή η στήλη, έχει καταγράψει δεκάδες φορές τα προηγούμενα χρόνια τα προβλήματα και τις κλειστές πόρτες της παιδιατρικής κλινικής του ΓΝΑΝ. Σήμερα, θεωρώ πως η μεγαλύτερη δικαίωση της τοπικής κοινωνίας που αγωνίστηκε για να κρατηθεί ανοικτή η παιδιατρική και να λειτουργεί κανονικά, με γιατρούς, έρχεται μέσα από τη δουλειά που παρουσιάζουν οι παιδίατροι και το προσωπικό της, για τη διατροφή των παιδιών. Αυτό και μόνο φτάνει, για να κατανοήσουμε τη σημασία που έχει, πόσο κόστισε η υπολειτουργία και πόσα μπορεί να προσφέρει αν συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Πότε θα προχωρήσει η μεταστέγαση της ΜΤΝ;

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση είχα χθες με την Διοικήτρια του ΓΝΑΝ Μαρία Σπινθούρη η οποία εστιάστηκε και στην μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο χώρο που στεγάζεται σήμερα η αιμοδοσία. Η Διοικήτρια εξήγησε πως η απόφαση της μεταστέγασης είναι απόφαση που εισηγήθηκε η Επιτροπή Χωροταξίας και δεν ήταν εισήγηση που ήρθε από τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Από κει και πέρα, το ζητούμενο είναι πότε θα προχωρήσει το έργο σε στάδιο υλοποίησης. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, διότι αυτή την περίοδο τα δημόσια έργα βρίσκονται σε φάση στασιμότητας, επειδή υπάρχει η αλλαγή της νομοθεσίας για τα έργα. Για μελέτες και έργα άνω των 60.000 ευρώ δεν υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει το παραμικρό έργο καθώς δεν υπάρχουν τα πρότυπα τεύχη προκηρύξεων.
«…η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.) είχε εκδώσει εγκύκλιο (αρ. πρωτ. 4584/30-09-2016), αναφορικά με την εφαρμογή Πρότυπων τευχών δημοπράτησης έργων και μελετών…», λέει το Υπουργείο, αλλά η κατάσταση είναι πραγματικά φαύλος κύκλος. Και σε αυτόν μπαίνει για το 2016 και η ΜΝΤ. Για το 2017, εκτιμάται πως θα προχωρήσει κανονικά η υλοποίηση της μεταστέγασης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

Τα παραπάνω σχόλια δημοσιεύτηκαν στη στήλη ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ στο φύλλο της εφημερίδας την Παρασκευή 11/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου