Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Η επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας πλήττει το νομό Λασιθίου

Η επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας πλήττει το νομό Λασιθίου όπως αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά σε τοπικό επίπεδο και έχουν καταγραφεί σε έρευνα που διεξήγαγε η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου για το πρόβλημα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ένα στα τρία παιδιά είναι παχύσαρκο ενώ σε μία περίοδο της προεφηβείας το πρόβλημα γιγαντώνεται κι ένα στα δύο πάσχει από παχυσαρκία!
Τα συγκεκριμένα ευρήματα οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα πως διάγουμε επιδημία παιδικής παχυσαρκίας, η οποία δεν αποτελεί μόνο στατιστικό δεδομένο του παρόντος, αλλά σοβαρό πρόβλημα για την τοπική κοινωνία στο μέλλον, αφού αναμένεται το φαινόμενο αυτό να οδηγήσει σε έντονη νοσηρότητα, τα επόμενα χρόνια, κι αν δεν αναστραφεί θα πλήξει σοβαρά την τοπική κοινωνία.

Έρευνα με 564 παιδιά

Η έρευνα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η πλήρης αποτίμησή της και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί σε εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, σήμερα η ΑΝΑΤΟΛΗ παρουσιάζει τα πρώτα και βασικά συμπεράσματά της, που καταγράφουν το γεγονός ότι η παιδική παχυσαρκία έχει τη μορφή επιδημίας σε τοπικό επίπεδο, ακολουθώντας, δυστυχώς, τα αρνητικά στοιχεία που παρουσιάζει συνολικά η χώρα.
«Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί πια επισήμως επιδημία. Παλαιότερα ήταν μια απλή νόσος, αλλά τώρα πλέον μιλάμε για επιδημία και θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα. Επειδή θεωρούμε πλέον πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που το βρίσκουμε μπροστά μας, αποφασίσαμε να καταγράψουμε τα δεδομένα στην περιοχή μας, συγκρίνοντας με την υπόλοιπη Ελλάδα, αφού ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ είμαστε πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία», επισημαίνει η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Αργυρώ Μανιουδάκη, αναφερόμενη στις δυσάρεστες εξελίξεις που αναμένονται οι οποίες, όπως φαίνεται δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την περιοχή μας.
Η έρευνα της παιδιατρικής κλινικής με βασική μέριμνα της ειδικευόμενης παιδιάτρου Μαρίας Ζουλινάκη και του χειρουργού Στάθη Δημητριάδη έγινε σε 564 παιδιά ηλικίας από δύο ετών έως και 16 από τα οποία τα 253 ήταν κορίτσια και τα 311 αγόρια (45-55%). Πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών και το δείγμα ουσιαστικά προέρχεται από τα παιδιά που εξετάστηκαν από την κλινική προκειμένου να ενταχθούν στα τοπικά σχολεία.

1 στα 3 παχύσαρκο
«Παρά το φόρτο εργασίας στην κλινική, αποφασίσαμε να δούμε το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας και να συλλέξουμε σημαντικά στοιχεία. Η αφορμή και το ερέθισμα μας δόθηκαν από τα πολλά παχύσαρκα που ερχόταν στην κλινική και τα περισσότερα παρατηρούσαμε πως είχαν και παχύσαρκους γονείς. Σχεδόν όλα τα παιδιά που ήταν εδώ σε αυτή την κατάσταση, ήταν παχύσαρκοι και οι γονείς και αυτό μας ώθησε και αναζητήσαμε να δούμε πως αποτυπώνεται στον τοπικό πληθυσμό η παιδική παχυσαρκία», τόνισε η κα Ζουλινάκη.
Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που έβλεπαν οι παιδίατροι στην καθημερινή πρακτική και αποδείχθηκε και από τη μελέτη και τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, στην πράξη.
«Διαπιστώσαμε πως ο νομός Λασιθίου και η περιοχή που εξυπηρετεί η παιδιατρική κλινική, έχει ένα στα τρία παιδιά παχύσαρκο! Λίγο παραπάνω είναι στα αγόρια, όπως φαίνεται από τις εργασίες που τρέχουν αυτή την περίοδο και μάλιστα σε κάποια συγκεκριμένη προεφηβική ηλιακή ομάδα φτάνουμε και στο ένα στα δύο παιδιά που εξετάσαμε να είναι παχύσαρκα. Θεωρήσαμε, λοιπόν πως τα νούμερα είναι τρομακτικά, διότι παιδί παχύσαρκο, σημαίνει ενήλικας παχύσαρκος», επισημαίνει η Διευθύντρια της κλινικής. 


Οι συνέπειες

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για παιδιά και η γενικευμένη αντίληψη είναι ότι δεν θα κοστίσει στην υγεία τους, το φαινόμενο δεν είναι καθόλου αθώο. Αντίθετα είναι πολύ επικίνδυνο από την παιδική ηλικία, αφού εμφανίζονται ήδη προβλήματα υγείας στα παχύσαρκα παιδιά ενώ για την συνέχεια και μετά την ενηλικίωσή τους, τα προβλήματα υγείας θα είναι πολλά και θα έχουν ξεκινήσει από την παιδική ηλικία.
«Ακόμα και εάν ένα παιδί που ενηλικιώθηκε δεν είναι πλέον παχύσαρκο, οι βλάβες στα αγγεία έχουν ήδη ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και θα έχουμε μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα στο μέλλον», σημειώνει η κα Μανιουδάκη ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει πως τα παχύσαρκα παιδιά στερούνται ποιότητας ζωής.
«Επειδή είναι τεράστιο το πρόβλημα των ψυχολογικών επιπτώσεων στα παιδιά, τα παχύσαρκα παιδιά δεν έχουν καμία ποιότητα ζωής, διότι ξέρουμε όλοι πόσο μεγάλο “μπούλινγκ” γίνεται στο σχολείο, πόσο δύσκολο είναι να κοινωνικοποιηθούν και να αποδώσουν. Είναι λοιπόν θέμα και σωματικής και ψυχικής υγείας», αναφέρει.
Αυτοί ήταν και οι σοβαροί λόγοι που οδήγησαν τους γιατρούς να ασχοληθούν με το θέμα και παράλληλα να διοργανώσουν σχετική ημερίδα αύριο Σάββατο 12 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο Ρεξ.

Ιατρείο παιδικής παχυσαρκίας

Να σημειωθεί πως από την πλευρά της Παιδιατρικής Κλινικής έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται σκέψεις για την ανάληψη συγκεκριμένης δράσης. «Θα πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά σε τοπικό επίπεδο το θέμα και νομίζω πως μπορούμε να αναπτύξουμε δράσεις. Εμείς σκεπτόμαστε να στηρίξουμε ένα ιατρείο παιδικής παχυσαρκίας και να προσπαθήσουμε να δούμε το πρόβλημα, διότι το παιδί είναι το τελευταίο που φέρει ευθύνη για αυτή την κατάσταση και πρέπει με ομαδικό τρόπο να λειτουργήσουμε, από το σχολείο, τα ΜΜΕ, τις τοπικές αρχές και τους φορείς, ώστε να πετύχουμε κάτι καλό», σημειώνει η κα Μανιουδάκη. 


ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ 

To άρθρο δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδο  στο φύλλο της εφημερίδας ΑΝΑΤΟΛΗ την Παρασκευή 11/11/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου