Κατατέθηκε στην Βουλή και ψηφίζεται στις 16/2/16 στην Ολομέλειά της, το πολυνομοσχέδιο με τίτλο “Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις”. Συμπεριλαμβάνει θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας με κορυφαίο την παροχή δωρεάν νοσοκομειακής και φαρμακευτικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, μόνο με τη χρήση του ΑΜΚΑ.
Για αυτό το πολυνομοσχέδιο ασκήθηκε δριμεία και άδικη κριτική από την ΠΟΕΔΗΝ και από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για διατάξεις που αφορούν την δυνατότητα ενίσχυσης των Δημόσιων Δομών Υγείας από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσιάζοντας το θέμα ως προσπάθεια της Κυβέρνησης να μετακυλήσει το λειτουργικό κόστος τους από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να την καταστήσει έτσι συνυπεύθυνη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν δύο διατάξεις που αφορούν το παραπάνω θέμα.
Στην πρώτη δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, αν το επιθυμούν, να συμβάλουν στη σίτιση και στέγαση των επικουρικών ιατρό και των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό ιατρό) της περιοχής τους
Στην δεύτερη δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα, αν το επιθυμούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα, να καλύπτουν έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των Δημόσιων Δομών Υγείας με επιχορήγηση από κονδύλια του προϋπολογισμού τους σε τομείς όπως η αγορά ιατρικού υλικού, ιατρικών μηχανημάτων, τεχνικών έργων και επισκευών και ενεργειακών αναγκών. Οι παραπάνω πράξεις επιχορήγησης δεν θα υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι παραπάνω διατάξεις έρχονται να καλύψουν νομικά κενά που υπήρχαν σχετικά με την κάλυψη από τους ΟΤΑ αναγκών όπως οι παραπάνω, τις οποίες ήδη κάποιοι Δήμοι προσπαθούσαν να καλύψουν, αλλά δεν είχαν νόμιμο τρόπο να τις δικαιολογήσουν και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν περίθαλψη στους πολίτες. Είναι γνωστές οι εκκλήσεις Δημάρχων απομακρυσμένων περιοχών προς ιατρούς – αγροτικούς ή επικουρικούς – να καλύψουν κενά σε αγροτικά ιατρεία ή νοσοκομεία των περιοχών τους, προσφέροντάς τους ως αντάλλαγμα τροφή και σίτιση. Είναι επίσης γνωστό πως σε πολλές περιπτώσεις οι ΟΤΑ ατύπως βοηθούν την λειτουργία Δομών Υγείας της περιοχής τους παρέχοντάς τους μικρής αξίας αλλά τελείως απαραίτητων για την λειτουργία τους ιατρικών υλικών ή ιατρικών οργάνων, που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν πολύ χρονοβόρα η διαδικασία απόκτησής τους. Αυτά τα νομικά κενά έρχονται να καλύψουν οι παραπάνω διατάξεις ούτως ώστε οι παραπάνω ενέργειες από τους ΟΤΑ να είναι σύννομες και τίποτα περισσότερο. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προσπάθεια την Κυβέρνησης να μετακυλήσει από το παράθυρο το λειτουργικό κόστος των Δημόσιων Δομών Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ως εκ τούτου οι ανησυχίες που έχουν εκφραστεί δεν είναι δικαιολογημένες και ο θόρυβος που γίνεται είναι χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Εντάσσεται και αυτός στην προσπάθεια παραπληροφόρησης που συστηματικά καλλιεργείται από το παλιό πολιτικό σύστημα με τη βοήθεια των διαπλεκόμενων μέσων ενημέρωσης που βλέπουν την εξουσία τους να ξηλώνεται.
Νομαρχιακή Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου